RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Убити "священну корову" Вашингтона: чому Коболєва винесли з "Нафтогазу"

Вітренко майже рік тому покинув "Нафтогаз" зі скандалом

Вітренко майже рік тому покинув "Нафтогаз" зі скандалом Андрій Коболєв Фото: УНІАН

Новим главою НАК "Нафтогаз України" призначено виконуючого обов'язки міністра енергетики Юрія Вітренка. На цій посаді він змінив свого колишнього шефа Андрія Коболєва, з яким вони у свій час були дружні, але потім посварилися. "Апостроф" з'ясовував, з чим пов'язана рокіровка в керівництві "Нафтогазу", наскільки законним є це рішеня, а також чого чекати від нового глави НАК.

У держкомпанії НАК "Нафтогаз України" відбулися несподівані перестановки: змінився керівник. Замість Андрія Коболєва, який очолював "Нафтогаз" з березня 2014 року, пост глави компанії зайняв колишній топ-менеджер НАК Юрій Вітренко.

28 квітня Кабмін провів загальні збори акціонерів "Нафтогазу", яке і прийняло таке рішення.

За словами співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунича, поки що невідома мотивація, по якій це звільнення відбулося.

"Кабмін має пояснити суспільству, оскільки його (Коболєва) тримали на посаді багато років", - сказав експерт в ефірі "Апостроф TV".

Формальною причиною може бути те, що чистий консолідований збиток "Нафтогазу" в 2020 році склав 19 мільярдів гривень, при тому, що фінансовий план компанії передбачав прибуток в розмірі 11,5 мільярда гривень. Однак справжні мотиви можуть бути зовсім іншими.

Виникають питання щодо процедури звільнення. Сам Коболєв повідомив, що не писав добровільну заяву про відставку. У прес-службі НАК "Нафтогаз" різко розкритикували рішення Кабінету міністрів.

"Прийняте Кабміном рішення є юридичною маніпуляцією. Звільнення наглядової ради на дві доби заради прийняття рішення про звільнення глави правління є наругою над основними принципами корпоративного управління державними підприємствами", - заявили в компанії.

Дмитро Марунич зазначив, що потрібно ще буде зрозуміти позицію наглядової ради "Нафтогазу". Він нагадав, що глава наглядової ради Клер Споттісвуд раніше заявляла, що звільнення Коболєва стане "величезною трагедією".

"Мені здається, що основна боротьба ще попереду", - сказав він.

Чим українцям запам'ятається Андрій Коболєв на посаді глави "Нафтогазу"?

Безумовно, багатомільйонної зарплатою і ще більшої премією, яку він, за його власним визнанням, перевів мамі в США. Премію він отримав, нагадаємо, за успішний розгляд в Стокгольмському арбітражі позовів проти російського "Газпрому".

І цей процес, до речі, також буде асоціюватися з ім'ям Коболєва, зазначив в розмові з виданням президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"Якщо оцінювати сумарно, то, хто б що не говорив, що б не пригадував про високі зарплати і премії, "Нафтогаз" якраз за часів Коболєва і Вітренка зміг нанести потужний удар по "Газпрому". І це було не тільки в корпоративних інтересах "Нафтогазу", а й відповідало національним інтересам. Ніхто з колишніх керівників "Нафтогазу" і близько до такого не підійшов", - зазначив експерт.

Також, за його словами, не дивлячись на серйозні претензії до реформ в газовому секторі, за Коболєва вони все-таки проводилися, і ситуація тут набагато краще, ніж, наприклад, в електроенергетиці.

"Північний потік-2" ні при чому

Важливо також розуміти, що Андрій Коболєв - ставленик США, причому він як раз ближче до нинішньої американської адміністрації, так як його призначення відбулося за президента Барака Обами, а нинішній господар Білого Дому Джозеф Байден тоді був віце-президентом. Для США і, зокрема, для нинішньої владної команди, Коболєв є такою собі "священною коровою". Невже США відмовилися підтримувати свого протеже, і, якщо це дійсно так, чому змінилася позиція Вашингтона?

За деякими даними, на це могло вплинути ставлення Байдена до газопроводу "Північний потік-2", точніше - до позиції Німеччини, яка зацікавлена в добудові газопроводу, і з якою США зараз не хочуть сваритися.

Однак, за словами джерела "Апострофа", ніякого стосунку до "Північного потоку-2" ситуація з Коболєвим не має.

"Це (рішення) пов'язане з перерозподілом сфер впливу", - сказав співрозмовник.

За інформацією "Апострофа", Вітренко після невдалих переговорів з олігархами - спочатку з Коломойським, потім - з Ахметовим - зумів знайти спільну мову з Офісом президента. Де, очевидно, і вирішили "нагородити" Вітренка такою важливою посадою.

Політичний експерт Олег Голубенко дивиться на цю ситуацію в схожому ключі.

"Думаю, що це треба розглядати в цілому як велику угоду. Питання в тому, що Вітренка намагалися призначити на посаду міністра енергетики (до призначення главою НАК він займав посаду в.о. міністра - "Апостроф"). А це - ключове міністерство, оскільки там стикаються інтереси цілого ряду фінансово-промислових груп, які мають вплив і свої фракції, - сказав Голубенко в ефірі "Апостроф TV". - Ми пам'ятаємо, що кілька разів не могли провести цю кандидатуру. Якась з груп, які асоціюють з тим чи іншим олігархом, просто не давала голосу в потрібний момент. Тому я думаю, що це просто спроба домовитися і розподілити такі сфери впливу. Розміняти одне на інше і погодити призначення іншої особи на посаду міністра, і все це зав'язати в один блок інтересів".

Стара мітла по-новому мете

У зв'язку з цим виникає закономірне питання: чого чекати від Юрія Вітренка на посаді керівника "Нафтогазу"?

Михайло Гончар нагадав, що тандем Коболєва-Вітренка розвалився, а тому незрозуміло, яку позицію займе Вітренко на посаді глави НАК.

"Люди змінюються. Змінилися і Коболєв з Вітренко. Тому, чи буде друге пришестя (Вітренка) таким же, яким було перше, сказати складно, - сказав експерт. - Якщо, як і раніше, приматом будуть корпоративні і національні інтереси, то, думаю , все має бути нормально. Але, якщо візьмуть гору кланові підходи в догоду певним групам, картина буде зовсім іншою".

Керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев зазначив, що, коли Вітренка звільняли в 2020 році (формально він покинув свою посаду в липні 2020 року у зв'язку з її скасуванням), між ним і Коболєвим виникли серйозні розбіжності.

У зв'язку з цим, за його словами, можна припустити, що Вітренко буде проводити в життя саме те, з чим не погоджувався Коболєв.

З огляду на те, що Коболєв не надавав особливого значення газовидобутку, що позначилося на показниках останніх років, в цьому плані може щось змінитися, вважає експерт.

Що ж, на це дійсно можна сподіватися. Принаймні, в повідомленні Кабміну йдеться, що "перед новим керівником компанії поставлено завдання щодо системного збільшення видобутку українського газу".

Це дійсно серйозна проблема. Газовидобуток в Україні не збільшується, і навіть трохи скорочується, при цьому найгірші показники у "дочки" "Нафтогазу" - компанії "Укргазвидобування". Але чи зміниться щось на краще з приходом Юрія Вітренка, зараз з упевненістю сказати неможливо.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі