RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В очікуванні санкцій: чому у Зеленського вирішили взятися за Ахметова через Новінського

Конфлікт може призвести до вкрай негативних наслідків для держави

Конфлікт може призвести до вкрай негативних наслідків для держави Рінат Ахмєтов Фото: Getty images

Політична ситуація в Україні протягом всієї осені перебуває у стані турбулентності і, схоже, найближчим часом криза може досягти апогею. Протистояння, яке розгорнулося між Банковою та найбагатшим українцем Рінатом Ахметовим, на думку експертів, матиме найнеприємніші наслідки для держави. Про те, на які кроки готовий піти Офіс президента, щоб болючіше зачепити Ахметова, а також про ймовірність запровадження військового стану, читайте у матеріалі "Апострофа".

Уже найближчими днями Банкова може піти на ескалацію конфлікту з Рінатом Ахметовим. Як стало відомо "Апострофу", з цією метою вже наступного тижня під час засідання Ради національної безпеки та оборони можуть бути запроваджені санкції проти нардепа Вадима Новинського. Очевидно, що таким чином на Банковій розраховують "підчепити" Ахметова - Новинський є його бізнес-компаньйоном по найбільшій гірничо-металургійній компанії країни - "Метінвест".

Варто зазначити, що основними акціонерами "Метінвесту" є група СКМ Ріната Ахметова (71,24%) та "Смарт-холдинг" Вадима Новинського (23,76%), які спільно управляють компанією. Як розповіли інформовані джерела "Апострофа", не виключено, що запровадження санкцій може закінчитися введенням на "Метінвест" тимчасової адміністрації з боку Офісу президента.

У свою чергу, у коментарі "Апострофу" Вадим Новинський прокоментував можливість запровадження санкцій проти себе.

"Я нічого не брюся, боюся тільки Бога. Санкцій я точно не боюся. Я впевнений у своїй правоті і точно знаю, що нічого протизаконного не роблю. Санкції можуть робити якийсь дискомфорт, але нічого страшного — проживемо і з цими санкціями. Якщо влада вважає, що нас такими загрозами можна залякати, то вона глибоко помиляється. Ніхто не братиме під козирок, коли владі щось спаде на думку", - зазначив Вадим Новинський.

На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ігоря Петренка, подібні дії Банкової можуть призвести до вкрай негативних наслідків як для учасників протистояння, так і країни в цілому.

"Зараз у нас серйозна політична турбулентність, насамперед, у відносинах між президентом і Ахметовим. Тому сторони підвищують ставки в цьому протистоянні. Але, швидше за все, тих, хто тут виграв, не буде ні з одного, ні з іншого боку. І питання санкцій Новинського кулуарно обговорюється. Безумовно, це матиме наслідки, оскільки Новинський – партнер Ахметова одного із системоутворюючих його підприємств "Метінвест", тому, звичайно ж, Ахметов так просто цю ситуацію не залишить, і намагатиметься використати весь свій ресурс. У свою чергу, влада теж може спробувати використати свій ресурс. Але загалом гірше буде країні, оскільки це стосується і економіки, і опалювального сезону, і енергетики, і роботи держорганів, у тому числі і парламенту", - зазначив Ігор Петренко у коментарі "Апострофа".

З ним погоджується директор Агентства моделювання ситуації Віталій Бала, але зазначає, що це мало що дасть Банковій.

"Безумовно, йдеться про санкції проти Новинського як партнера Ріната Ахметова, і ми зараз бачимо, що в публічному просторі розпочалася інформаційна війна між структурами Ріната Ахметова та Офісом Президента на чолі з Президентом, і якщо це відбудеться, на мою думку, лише свідчитиме про те, що ставки піднімуться в цій війні, і наслідки такого підняття ставок, на мою думку, швидше за все, будуть невигідними для Офісу президента", - зазначив експерт.

В експертних колах мусуються чутки про те, що для посилення тиску на Банковій готові вдатися до крайніх заходів – запустити процедуру запровадження військового стану.

"Якщо вони введуть санкції проти Новинського, то ситуація загостриться і їм будуть потрібні якісь додаткові важелі та інструменти для продовження ведення "війни" з Ахметовим, щоб не програти у цій війні. Це може бути дуже погано для України. Бо якщо такі свої особистісні стосунки будуть виведені на рівень країни – введення там військового стану, як про це вже багато хто говорить, то так, це нічого хорошого нам не обіцяє, і тому ця ситуація насправді може бути початком досить серйозних процесів у країні з негативними наслідками насамперед для країни. Я переконаний у тому, що такі ж негативні наслідки будуть і для влади, але в даному випадку мене це менше турбує, бо насправді для того, щоб зберегти владу, вони можуть зробити багато дурниць, які шкодитимуть країні", – каже Віталій Бала.

Проте, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив у коментарі журналістам про те, що на тлі загрози вторгнення з боку РФ військовий стан не вводитиметься. За його словами, подібна інформація є фейком. "Україна вже не перший рік обороняється без такого специфічного політико-юридичного стану, як воєнний стан", - наголосив пан Подоляк.

Повертаючись до протистояння між президентом та олігархом, найнебезпечніший сценарій у цій ситуації – нездатність сторін домовитися між собою. У такому разі війна йтиме до кінця – і не переможного.

"Всі можуть піти на принцип. Тобто коли ти переходиш певну межу, у стосунках, то за цим вже настає точка неповернення. Це як гра в півня: коли водії їдуть на зустріч один одному, і програє той, хто першим з них злякається і відверне. В результаті якщо водії демонструють належну принциповість, гинуть обидва. У даній ситуації найбільш прийнятне - стратегія "міні-максу", коли обидві сторони якраз звернуть з цієї дороги і спробують знайти якийсь компроміс", - вважає Ігор Петренко.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію

Новини партнерів