RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Непідсудний" Трухін: кумівські порядки Офісу президента

Українці завжди були проти "мажорства" та непотизму, але Зеленський наступає на старі граблі

Українці завжди були проти "мажорства" та непотизму, але Зеленський наступає на старі граблі Олександр Трухін Фото: УНІАН

Володимир Зеленський виграв президентські вибори в образі несистемного кандидата, який здатний кардинально змінити правила гри у великій українській політиці, замінити корумповану систему держуправління прозорими механізмами. Президентське оточення зробило все можливе, щоб передвиборні обіцянки залишилися порожніми гаслами. "Екватор" каденції Володимир Зеленський подолав із сумнівним багажем: політичні та економічні провали, офшорні скандали, а також низка проблем, які йому влаштували численні "любі друзі". Зокрема, депутат від "Слуги народу" Олександр Трухін, близький до Офісу президента. Чому керівництво країни може прикривати скандального нардепа, читайте у матеріалі "Апострофа".

ДБР та "справа Трухіна"

Слідчі Державного бюро розслідувань за три місяці так і не встановили, хто саме знаходився за кермом авто під час ДТП у Києві, в якій фігурує Олександр Трухін.

Як відомо, 23 серпня у Дарницькому районі столиці авто марки Audi потрапило в аварію, внаслідок якої постраждали шестеро людей. За попередніми даними, за кермом авто міг бути сам народний депутат. Нібито пан Трухін був нетверезим. Сам депутат стверджував, що учасники події на місці склали тест на рівень алкоголю, і всі показники були в нормі.

Спочатку поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "порушення правил безпеки дорожнього руху", але потім матеріали було передано до Держбюро розслідувань. За три місяці слідство не просунулося на йоту. Представники ДБР не деталізують, чи вони допитували Олександра Трухіна. Відомо, що слідчі досі не висунули нікому підозри. Хоча ДБР ще у жовтні прозвітувало, що опитало більше десяти свідків та переглянуло записи з камер.

Хто саме був за кермом Audi – не встановлено. Сам нардеп уникає відповіді на це питання.

"Не можна однозначно відповісти, скільки "в середньому" часу слід витратити, щоб встановити, хто саме знаходився за кермом під час ДТП. Все залежить від конкретного випадку, наявності свідків та записів з відеокамер у момент ДТП. Нардепу, якщо він був за кермом, слід було допомогти постраждалим, оплатити лікування і всіляко сприяти слідству. Враховуючи, що немає загиблих, то депутат міг відбутися легким покаранням, аж просто до адміністративного. Але справа Олександра Трухіна від самого початку пішла "нетрадиційним" шляхом", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава Центру правового аналізу та досліджень політичних ризиків Михайло Дяденко.

Після ДТП низка загальноукраїнських ЗМІ опублікувала новину про подію та відео інциденту. Майже відразу в редакції почали надходити пропозиції видалити скандальний матеріал.

"Команду Олександра Трухіна підозрюють у тому, що вони відразу після інциденту кинулися видаляти відео та згадки про ДТП, розміщені у ЗМІ. Можливо, до журналістів від імені Трухіна зверталися його супротивники, щоб ще більше дискредитувати нардепа. З огляду на нестачу доказів, варто розглядати різні версії. Хоча сам факт ходіння за редакціями з пропозиціями "вирішувати" або вимогами видалити контент грає проти позицій захисту депутата", - каже Михайло Дяденко.

Тінь Банкової

Спочатку Офіс президента ніяк не прокоментував скандал із ДТП.

Коли скандал набрав обертів, Володимир Зеленський на партійному зльоті у Трускавці заявив, що йому відомо про подію, але без подробиць. Головне, як сказав президент, під час інциденту не було загиблих. Під час недавнього прес-марафону у глави держави знову запитали про Олександра Трухіна.

Володимир Зеленський Фото: УНІАН

За словами президента, стало зрозуміло, що йому неясно, чому Держбюро розслідувань ще не завершило експертизу записів з відеокамер. Водночас він припустив, що Трухіна за кермом не було.

"Щодо Трухіна. Я сам не розумію, чому не закінчена автоекспертиза. Знаю, що була експертиза. І вона найближчим часом має бути... Є відео. Так розумію, частково відео говорить про те, що його (Олександра Трухіна - "Апостроф") за кермом не було. Потім були великі запити у ЗМІ, чи була ця людина за кермом. Я так розумію, вони (слідчі ДБР - "Апостроф") направили всю інформацію на експертизу", - сказав Володимир Зеленський.

Зважаючи на залежність парламентської монобільшості та всієї силової вертикалі від Банкової, у спостерігачів закралися підозри, що справу Трухіна цілеспрямовано спускають на гальмах. Інакше не можна пояснити низку дивних моментів: чому нардеп не каже, був він за кермом чи ні, що саме сказали свідки, чому не завершено експертизу відеоматеріалів?

"Вітчизняна верхівка завжди керувалася принципом "друзям можна все, а решті - закон", але Офіс президента Зеленського довів цю установку до абсурду. Тут позначається управлінський стиль самого президента, який сприймає команду як велику "сім'ю". Усередині можуть бути сварки та скандали, але члена "сім'ї" не можна просто так вигнати або віддати під суд. Для керівника "сімейного типу", яким є Володимир Зеленський, важлива внутрішня монолітність команди. Особливо, коли окремі члени приносять користь "спільній справі". Значить, від Олександра Трухіна теж є користь, якщо справа про відому ДТП розслідується в такому "млявому" режимі", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Незважаючи на законодавче зняття депутатської недоторканності у нардепа Трухіна, вона де-факто збереглася.

Низка журналістів-розслідувачів наполягає, що оточення Володимира Зеленського не просто так прикриває скандального нардепа. Нібито пан Трухін входить до числа президентських "гаманців", що використовують офшорні схеми. Від фірм, пов'язаних з Олександром Трухіним, як стверджують у ЗМІ, нитки тягнуться до кіпрської кампанії Davegra LTD (Кіпр), імовірно підконтрольної Володимиру Зеленському та Сергію Шефіру.

Також існує версія, що саме пан Шефір кулуарно вигороджує Олександра Трухіна.

"Особливого значення не має, хто саме перед Володимиром Зеленським замовив слово за Олександра Трухіна - Сергій Шефір або Андрій Єрмак. Важливо, що у президентської команди просто колосальна проблема з кадрами і Банкова не хоче робити логічні висновки з численних скандалів. Навпаки, вони поводяться як закрита група: "своїх не здаємо", все заперечуємо, не піддаємося тиску. Рано чи пізно населенню все це набридне", - зазначив у розмові з "Апострофом" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Банкова Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Ризики для Зеленського

Інцидент за участю Трухіна – далеко не перший епізод кумівських відносин в Офісі президента. Досить згадати нещодавній гучний скандал із головою правління "Укрексімбанку" Євгеном Мецгером, який є другом президентської сім'ї.

Враховуючи, що вітчизняний політикум постійно трясуть скандали, Офіс президента може розраховувати, що історія зі скандальною ДТП "потоне" в потоці нових інфоприводів.

"Скандал з Олександром Трухіним або смерть Антона Полякова відомі лише тим виборцям, які активно цікавляться політикою, дивляться новини та ток-шоу. Як показують дослідження, виборці Володимира Зеленського менш політизовані, ніж умовні прихильники "Європейської солідарності" або ОПЗЖ. Скандали та проблеми у фракції не впливають безпосередньо на рейтинг Володимира Зеленського, хоча має місце накопичувальний ефект. Зараз на рівень популярності глави держави більше чинять тиск соціально-економічні фактори", - зазначив у розмові з "Апострофом" голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Утім, аполітичність електорального ядра Володимира Зеленського у середньостроковій перспективі може зіграти проти нього. Пасивний та ідеологічно нейтральний виборець ніколи не буде надійною опорою.

Так зване "правило 3,5%", виведене шляхом аналізу соціальних протестів у десятках країн світу, свідчить, що саме активна "меншість" визначає політичний клімат у державі. І зараз ця меншість налаштована швидше проти Офісу президента, а не на його підтримку.

Обидва майдани (2004 та 2013 років) стали можливими саме завдяки найбільш мотивованій та активній частині українців, які хотіли змін. Обидва рази українці виступали, зокрема, проти корупції та "мажорів" у владі, які демонстративно ігнорують закони та правила.

Наразі Олександр Трухін та його союзники на Банковій з боку виглядають саме такими персонами.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів