RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З сімейних причин: кілька цікавих моментів у справі Каськіва

Чиновника часів Януковича відпустили під заставу

Чиновника часів Януковича відпустили під заставу Владислав Каськів Фото: УНІАН

Екстрадиція екс-голови Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами Владислава Каськіва стала, за словами глави ГПУ Юрія Луценка, першою видачею українського політика, підозрюваного в розкраданні державних коштів. Генеральна прокуратура України просила суд заарештувати чиновника часів Віктора Януковича, однак його відпустили під заставу 160 тис. грн. Така сума застави для підозрюваного у заволодінні особливо великими сумами викликає багато питань. У деталях справи розбирався "Апостроф".

Чим відомий Каськів

Владислав Каськів, свого часу активний учасник Помаранчевої революції, радник Віктора Ющенка, лідер партії "Пора", після обрання Віктора Януковича президентом перейшов у його команду. З 2010 по 2014 рік він керував Держагентством з інвестицій та управління нацпроектами. Отримати таку посаду, як писали ЗМІ, йому допомогли гарні стосунки з тодішнім главою АП Сергієм Льовочкіним.

Каськів засвітився не в одному корупційному скандалі, однак найвідомішою стала історія з будівництвом терміналу з прийому зрідженого газу (LNG-терміналу). У листопаді 2012 року голова агентства у присутності на той час прем'єр-міністра Миколи Азарова й міністра палива та енергетики Юрія Бойка підписав угоду з іспанською Gas Natural Fenosa щодо управління консорціумом з будівництва LNG-терміналу на 1,1 мільярда доларів. Пізніше керівництво іспанської компанії заявило, що уявлення не має, хто від їх імені підписував угоду. З'ясувалося, що цією людиною був Джорді Сарда Бонвеі, який не був представником Gas Natural Fenosa. Його головним завданням було організувати візит представників Gas Natural Fenosa в Київ, але оскільки ті не приїхали, він сам підписав угоду, перевищивши свої повноваження. Журналісти з'ясували, що Бонвеі – колишній лижний інструктор з Барселони, який працював посередником в операціях для іспанських компаній і української влади. У Каськіва запевняли, що підписана угода – всього лише підтвердження початку співпраці, а Україна не втратила грошей.

Але після Майдану Каськів залишив територію України. А в березні 2016 року він був оголошений у розшук у справі про розкрадання в 2012-2013 роках державних коштів на суму 7,5 млн грн через фіктивний договір Держінвестпроекту з ТОВ "Глорія" про надання рекламних послуг.

Владислав Каськів керував Держагентством з інвестицій та управління нацпроектами за часів президентства Віктора Януковича Фото: УНІАН

Каськіву, який на той момент переховувався в Австрії, повідомили про підозру у ч. 5 ст. 191 (привласнення і розтрата майна в особливо великих розмірах) і ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального Кодексу.

У серпні 2016 року в ГПУ заявили про затримання Каськіва в Панамі під час спроби в'їхати на територію Коста-Ріки. У в'їзді йому відмовили через так звану "червону картку" Інтерполу. Генпрокуратура підготувала клопотання про екстрадицію чиновника, а Каськів, у свою чергу, попросив політичного притулку у влади Панами. У березні 2017 року в Генпрокуратурі заявили, що Панама відмовила скандальному чиновнику в політичному притулку.

Застава для ймовірного крадія мільйонів

У середу, 1 листопада, генпрокурор Юрій Луценко переможно повідомив, що вночі завдяки зусиллям ГПУ і СБУ Каськіва екстрадували з Панами.

Владислав Каськів після прибуття в Україну Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

До речі, сам колишній чиновник заперечує, що його видали українській владі примусово.

"Я дійсно добровільно повернувся в Україну, - написав він на своїй сторінці у Facebook. – Ще 18 вересня я звернувся до Республіки Панама з проханням надати згоду добровільно приїхати в Україну. 27 жовтня Верховний Суд Панами задовольнив моє прохання, зафіксувавши безвідкличні міжнародні гарантії України не пред'являти додаткових звинувачень. Для того, щоб припинити спекуляції щодо збитків державі, вирішив їх відшкодувати, незалежно від кінцевого рішення суду".

Політичний експерт Кость Бондаренко, особисто знайомий з Каськівим, пояснив, що справжньою причиною повернення підозрюваного в Україну могли стати сімейні обставини.

"Наскільки я знаю, ще місяць тому Каськів збирався сам приїхати в Україну. Він сказав, що в будь-якому разі повернеться, тому що не відчуває себе винним і готовий захищатися", - розповів він "Апострофу".

Печерський районний суд Києва обрав Каськіву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 160 тисяч гривень. Як повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган, таке рішення було ухвалене через те, що захист колишнього чиновника надав довідку про відшкодування завданих державі збитків (яку суму повернув Каськів, не уточнюється), а також враховуючи наявність п'яти неповнолітніх дітей. Вона зазначила, що у Каськіва є п'ять днів, щоб внести заставу. В іншому разі його візьмуть під варту на 60 діб. Крім того, Каськіва зобов'язали здати всі наявні закордонні паспорти та за першою вимогою являтися до слідчого.

Досить дивною виглядає сума застави для підозрюваного у привласненні державних коштів у особливо великих розмірах. Тим більше, що Генпрокуратура наполягала на безальтернативному запобіжному заході у вигляді арешту.

Юрист Transparency International Ukraine Максим Костецький припустив, що, ймовірно, суд повірив, що Каськів не втече.

"Якщо немає передумов до того, що ця особа буде переховуватися від слідства, то, відповідно, і розмір такої застави", - пояснив він "Апострофу", висловивши впевненість, що Каськів внесе заставу.

Що буде з Каськівим

Хоча генпрокурор Юрій Луценко використовував екстрадицію екс-чиновника в якості власного піару, не забувши згадати про свою обіцянку "ніхто ніде не сховається", дану з трибуни Верховної Ради, все ж у справі Каськіва значення буде мати її підсумок.

"Справа закінчиться кримінальним терміном для Каськіва", - впевнено відповів "Апострофу" нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко.

Його колега з фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко не поспішає робити радісні прогнози.

"Я радий, що добралися до Каськіва і привезли його з Панами. Я сподіваюся, що ми почуємо багато цікавого з приводу корупції, яка мала місце в часи Януковича. Що в підсумку буде, передбачити дуже складно. Враховуючи, що ми говоримо про українську правоохоронну і судову систему", - прокоментував він "Апострофу". Нардеп припускає, що справу буде доведено до вироку.

Поки Каськів проходить підозрюваним тільки у справі про присвоєння 7,5 млн грн бюджетних коштів (він відмовився від угоди з Генпрокуратурою, яка запропонувала йому більш м'який вирок в обмін на свідчення проти інших учасників розкрадання грошей). Однак надалі, як зазначають в ГПУ, йому можуть вручити підозри й за іншими справами.

"Журналістські розслідування та розслідування правоохоронних органів свідчать про його причетність і до інших справ, про нанесення державі збитків на сотні мільйонів гривень. Підозри за цими епізодами будуть оголошені в майбутньому", - запевнив Луценко.

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві

Конвой втомився? Чому обвинувачений підірвав суд у Києві

Багато питань у справі Ігоря Гуменюка викликають дії суду та правоохоронних органів