RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Потрібна людина в Раді: що стоїть за призначенням Березенка замом Гриніва

Чому Сергія Березенка та Ірину Луценко призначили заступниками голови фракції президента в Раді

Чому Сергія Березенка та Ірину Луценко призначили заступниками голови фракції президента в Раді Сергій Березенко (праворуч) став заступником голови фракції БПП в Раді, зайнявши вакантну позицію після виходу з партії Мустафи Найєма (в центрі) Фото: УНІАН

3 жовтня на засіданні фракції БПП були призначені два нові заступники її голови. Ними стали народні депутати Сергій Березенко та Ірина Луценко. Як з'ясував "Апостроф", Березенко був призначений з метою зміни підходів до БПП до роботи з депутатами у спробі зміцнити коаліцію. Причиною ж призначення Ірини Луценко, як заявив голова фракції Ігор Гринів, формально стала необхідність дотримання гендерного балансу.

Посади двох заступників голови фракції БПП звільнилися ще кілька місяців тому, після того як Ігор Гринів пішов на підвищення на місце голови замість Юрія Луценка, якого призначили генпрокурором, а Мустафа Найєм вступив до партії "Демократичний Альянс". І ось 3 вересня президентська фракція нарешті заповнила вакантні місця у своєму керівництві. Новими заступниками стали Сергій Березенко та Ірина Луценко.

Ні для кого не секрет, що Сергій Березенко сьогодні є одним з найвпливовіших нардепів БПП. Його вважають людиною першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, а крім того він є племінником ще одного заступника голови фракції - Анатолія Матвієнка (мати Березенка є сестрою цього нардепа). До того, як стати народним депутатом, Березенко в 2006 році працював радником з питань молоді та спорту екс-мера Києва Леоніда Черновецького і до 2014 року був депутатом Київради від "Блоку Леоніда Черновецького". У ті роки (з 2006 по 2011) посаду секретаря Київради займав діючий народний депутат Олесь Довгий.

Ще в 2015 році, на етапі виборчої кампанії в окрузі №205 у Чернігові, Березенку передбачали повне або хоча б часткове керівництво фракцією БПП у парламенті. Згодом, коли Юрій Луценко став генеральним прокурором, Березенко навіть вважався одним із ймовірних кандидатів на голову фракції. Проте тривалий час він не займав жодних офіційних посад.

Як з'ясував "Апостроф", після обрання депутатом на плечі Березенка лягла вся повнота відповідальності за комунікацію з мажоритарними народними депутатами щодо підтримки потрібних БПП законопроектів. Причому з нардепами не тільки з президентської фракції, а й з "Волі народу" і "Відродження", а також деякими позафракційними. Цікаво, що контакти Березенко з багатьма мажоритарниками встановив ще до свого обрання до Ради - на етапі виборчої кампанії під час парламентських виборів 2014 року. В одному з інтерв'ю він сам заявив, що на останніх виборах у парламент "відповідав за мажоритарників" і робив все для того, щоб ті, хто балотувався від БПП, перемогли у своїх округах. За словами Березенка, багато хто з депутатів зуміли перемогти і потрапити до парламенту саме завдяки йому. Тому, опинившись у парламенті, він фактично продовжив виконання знайомої роботи. Слід зазначити, що саме кількість мажоритарних депутатів робить БПП найбільшою фракцією в парламенті.

"Фактично він координує мажоритарників у нашій фракції, а також частина депутатів-мажоритарників з інших груп. Разом це близько 60 депутатів", - підтвердили "Апострофу" кілька депутатів БПП. Втім, у БПП задзначили, що Березенко - не єдиний у фракції, хто веде переговори про підтримку тих чи інших законопроектів. Крім нього цим питанням займається представник президента в парламенті Артур Герасимов.

Робота Березенка з мажоритарниками сьогодні вкрай важлива для БПП. Всі пам'ятають, з якими труднощами в березні-квітні цього року відбувалося переформатування коаліції - БПП тоді намагався заманити до себе якомога більшу кількість депутатів, щоб набрати мінімальну кількість у 226 голосів. Але і сьогодні коаліція, як і раніше, переживає не найкращі часи, адже для її ефективної роботи потрібні не формальні 226 нардепів, а хоча б 250, враховуючи, як дисципліновано народні обранці ходять на засідання парламенту. І не так важливо, чи будуть вони формально входити до коаліції, лише б голосували "правильно". Саме тому БПП проводить активну роботу щодо мажоритарників, у тому числі з депутатськими групами "Воля народу" і "Відродження", які вступити в коаліцію не можуть, хоча б тому, що частина з них голосувала за закони 16 січня. Саме комунікація з такими депутатами і доручена Березенку.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк вважає, що призначення Березенка відповідальним за роботу з такими депутатами є логічним кроком з боку керівництва БПП.

"Порошенку в парламенті потрібен така людина, яка може запропонувати депутатам щось цікаве для них. Депутатам подобаються методи роботи Березенка: комусь щось пообіцяв, кому допоміг вирішити якесь питання, кому сприяння в бізнесі. Деяких депутатів Березенко мобілізує не сам, а за допомогою Олеся Довгого. Тобто в Сергія Березенка є інструменти впливу, і тому президент Порошенко бачить у ньому людину, яка зможе ефективно формувати необхідну більшість під певні законопроекти", - заявив Анатолій Октисюк. Політолог також додав, що призначення Березенка заступником голови фракції свідчить також про посилення ролі бізнесу в БПП і в Адміністрації президента, де останні два роки "триває боротьба між чиновниками і бізнесменами".

Сам Березенко своє призначення на посаду голови фракції пояснює тим, що йому вдалося зібрати навколо себе групу з 15 депутатів БПП, а кожен керівник такої групи, згідно з регламентом фракції, автоматично стає одним із заступників голови. Слід зазначити, що більшість депутатів новоствореної групи Березенка - це саме мажоритарники. Дядько Березенка, нардеп Анатолій Матвієнко, розповів журналістам у кулуарах парламенту, що два депутати з його групи перейшли до групи Березенка. Але Матвієнко про це не шкодує, каже, що його група і без того досить велика і сьогодні нараховує 22 народних депутати.

Дружина колишнього глави фракції БПП, а генпрокурора Юрія Луценка (праворуч), Ірина Луценко (в центрі) посіла друге вакантне місце в керівництві фракції і її вплив всередині фракції зростає Фото: УНІАН

Поки своєї групи у фракції немає в Ірини Луценко, яку також призначили заступником голови фракції. Однак заступники фракції БПП не обов'язково повинні мати свою групу. Наприклад, у Мустафи Найєма, який свого часу відповідав за інформаційний напрям, своєї групи не було. Втім, як розповів журналістам Сергій Березенко, незабаром у Ірини Луценко власна група з'явиться. "Я думаю, що Ірина Степанівна стане керівником групи найближчим часом, оскільки буде переформатовуватися, в тому числі, частина тих депутатів, які входили в групу Гриньова, будуть переформатуватися і інші групи", - розповів він.

Цікаво пояснив призначення Ірини Луценко своїм заступником Ігор Гринів. За його словами, у керівництві фракції не вистачає жінок. Слід зазначити, що крім Луценка в керівництві фракції все ж є жінка – це Оксана Продан, яка курує групу "УДАР". Свого часу заступником голови фракції була також Ірина Геращенко, до того як її обрали першим віце-спікером парламенту. Саме на місце Геращенка і була призначена Ірина Луценко.

Як повідомив "Апострофу" один з депутатів БПП, насправді Ірина Луценко вже давно бере участь в управлінні фракцією. "Те, що вона призначена на одну з вакантних у фракції посад заступника, – цілком природно, це лише визнання реального стану речей", - пояснив співрозмовник. Втім, вплив Ірини Луценко на депутатів БПП цілком зрозумілий, адже вона все-таки дружина колишнього голови фракції, а нині генпрокурора. "Ви не повірите, але вона таки пов'язана з генеральним прокурором", - пожартував один з народних депутатів, коментуючи призначення Луценка.

Сьогодні у фракції БПП знаходяться 143 депутати і зрозуміло, що одній людині управляти такою великою командою не під силу. Саме тому спілкування з депутатами часто відбувається через заступників, які одночасно є керівниками малих депутатських груп фракції. Про спілкування всередині фракції БПП "Апострофу" розповів один із заступників голови Олексій Гончаренко.

"У нашої групи є внутрішній чат, за допомогою якого ми обговорюємо ті чи інші питання. Буває таке, що нам, керівникам груп, керівник фракції доводить якусь ситуацію і просить, щоб ми порадилися всередині групи, провели дискусію, а потім ми йому доповідаємо, що вирішили в групах", - розповів Гончаренко.

Призначення Сергія Березенка заступником голови фракції не лише формалізує його вплив, а й є передумовою для подальшого кар'єрного зростання, і в рамках не тільки фракції БПП, а й усієї владної вертикалі. Крім того, це призначення показує, що в БПП вирішили зміцнити неформальну коаліцію в парламенті за рахунок депутатів-можоритарників з інших груп, для того щоб надалі в парламенті не виникало проблем з підтриманням необхідних законопроектів.