RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Президентський УДАР: що відбувається між Кличком та Порошенком

У відносинах президента і столичного градоначальника намітилося похолодання

У відносинах президента і столичного градоначальника намітилося похолодання Віталій Кличко і Петро Порошенко. Фото: phl.ua

Уже тоді, коли в 2015 році партія УДАР нинішнього київського мера Віталія Кличка злилася з політичною силою Петра Порошенка "Солідарність", можна було пророкувати, що безхмарного життя у двох амбітних команд не буде, попри всі публічні запевнення. Кличко політсилу УДАР так і не ліквідував, і ситуативні союзники президента в будь-який момент можуть перетворитися на його опонентів. Звільнення столичних чиновників, близьких до президента, після обвалу Шулявського мосту – яскраве тому підтвердження. "Апостроф" розбирався, що відбувається між київським мером і президентом, а також чи збереглися у УДАРу шанси на самостійне плавання.

"Ударні" непорозуміння в БПП

Останнім часом партію Блок Петра Порошенка дещо штормить, що загалом і не дивно, враховуючи різнобічні інтереси та групи впливу, які туди увійшли. Конфлікти навколо відсутності парламентської коаліції, виходу депутатів, крім того, проблеми доставляє і так звана антикорупційна платформа в БПП — група депутатів на чолі з Мустафою Найємом, Сергієм Лещенком та Світланою Заліщук, які практично весь час діють не в унісон з іншими членами партії, критикуючи основних її функціонерів і найближчих соратників президента — Олександра Грановського, Ігоря Кононенка та Сергія Березенка.

Не менш складна ситуація складається і через залишення нардепом Ігорем Гринівим посади глави президентської фракції. Чутки про його усунення в політикумі циркулювали вже давно, проте тільки минулого тижня під час засідання фракції Гринів остаточно заявив про свої наміри. Подейкують, що парламентарій просто втомився від фракційної роботи. Гринів, який весь цей час був політтехнологом Порошенка, зосередиться на майбутній виборчій кампанії. Заміну йому у фракції поки що не знайшли, ніхто з названих кандидатів (Ірини Луценко, Ірини Геращенко, Артура Герасимова та Анатолія Матвієнка) не підтвердив наміри зайняти пост голови. У секретаріаті фракції кажуть, що це має бути людина з міцною рукою, яка б зайнялася нелегкою організаційною роботою.

Неоднозначна ситуація в БПП зберігається і за лінією взаємодії з ударівцями, з якими партія об'єдналася в 2015 році перед президентськими виборами. В УДАРі спочатку не всі були раді об'єднанню, попри те, що журналістам публічно говорили зовсім інше. Тоді ряд регіональних осередків виступили проти об'єднання – хтось, як в Дніпрі, у відкриту, інші – кулуарно.

Перед цими подіями у Відні відбулася зустріч Петра Порошенка, Віталія Кличка та бізнесмена Дмитра Фірташа, факт якої так чи інакше визнали всі її учасники. На зустрічі нібито обговорювалося об'єднання і майбутні вибори.

"Головне, що ми отримали від зустрічі те, що хотіли: Порошенко – президент, Кличко став мером", - розповідав пізніше Фірташ, виступаючи в суді. Багато в чому саме це і зіграло ключову роль в подальшому співробітництві БПП та УДАРу. Тим не менш Кличко свою політичну силу не ліквідував, а просто заморозив. За фактом багато ударівці (а їх у фракції зараз чимало — понад 30 осіб) зараз комунікують з колишнім функціонером УДАРу, а нині - соратником президента і, за сумісництвом, першим заступником глави Адміністрації президента Віталієм Ковальчуком. Але голосують вони не завжди у відповідності з генеральною лінією партії президента, тим самим показуючи свою відносну самостійність.

Невирішеним залишається і питання головування Кличка в партії БПП. Ще навесні минулого року київський мер повідомив про складання повноважень лідера партії. Однак з'їзд політсили з цього питання так і не відбувся, тому формально Кличко – досі голова партії. Останнім часом керівництво БПП знову підняло це питання, найближчі соратники президента заговорили про кандидатуру Володимира Гройсмана як найбільш ймовірного претендента на цю посаду. Про це в одному зі своїх інтерв'ю заявив заступник голови фракції Сергій Березенко. Схожі меседжі озвучив ще один член фракції Олексій Гончаренко: "Кличко як держслужбовець не може очолювати партію, а Гройсман і члени Кабміну можуть. Одна з потенційних кандидатур – Гройсман, але я так розумію, він не прийняв для себе рішення. Усе вирішить з'їзд партії".

Цілком ймовірно, що активізація розмов про зміну керівника партії пов'язана не з тим, що номінальний голова комусь заважає, а з можливим конфліктом між Порошенком і Кличком після звільнення близьких до президента (точніше до його найближчого соратника Ігоря Кононенка) чиновників – заступника мера Іллі Сагайдака та голови Солом'янської РДА Максима Шкуро, яких звинуватили в обвалі Шулявського шляхопроводу. Майже відразу після цього силовики влаштували обшук в Київавтодорі, який очолює вже близький до Кличка Олександр Густелев. Відповідь не змусила себе довго чекати: мер звернувся до президента з проханням владнати ситуацію з метрополітеном, погрожуючи, що той просто може зупинити свою роботу через мільярдні борги. Реакції президента ще не було, але все це, за аналогією з історією з львівським мером Андрієм Садовим, можуть використовувати як важіль тиску на Кличка і його оточення.

Стопами Садового

На думку політолога Олексія Якубіна, таке похолодання у відносинах між командами президента і київського мера багато в чому пов'язане з ситуацією навколо олігарха Дмитра Фірташа.

"Поділ президент – мер було вироблено у Відні за участю пана Фірташа, і цей поділ включав в себе домовленість: з одного боку – щодо посад, з іншого боку – щодо спільної партійної роботи. Зараз ситуація з Фірташем змінюється, і я пов'язую це похолодання у відносинах в тому числі і з цим", - сказав він.

Крім того, грають свою роль і амбіції Віталія Кличка, які не є таємницею для оточення президента.

"Поки Кличко – мер, але мер, який, образно кажучи, думає про те, щоб стати генералом. У його команді думають, що це тимчасова п'ятирічка, а потім варто подумати про загальнодержавну кар'єру, президентську кар'єру. І у команді президента це розуміють, вони розглядають один одного як тимчасових союзників. Якщо згадати події піврічної давності, то Кличко намагався допомагати Садовому зі сміттям, хоча Банкова вже тоді розглядала цю сміттєву епопею як важливий аспект, пов'язаний з тим, щоб прибрати майбутні амбіції Садового на президентство, а Кличко, виходить, підіграв Садовому. Плюс, були тертя навколо бюджету Києва. У політичній частині теж не все однозначно, формально партія УДАР заморожена, але за чинним ухваленим законом (про держслужбу, - "Апостроф") Кличко як мер не може бути головою якоїсь політичної сили, цим він мотивує своє бажання піти з посади глави БПП, але тут є й інша причина: він не хоче асоціюватися з ними", - розповів "Апострофу" експерт.

На думку Якубіна, партія УДАР опинилася в ситуації анабіозу, але свідомо не була знищена. "Ситуація в Раді минулого тижня, коли окремі депутати з БПП, які належать до групи УДАР, прийшли зі значками УДАРу, - це був такий символічний акт показати, що у них є окреме плавання і самостійність. І я думаю, що ситуація з мостом теж це показує. До речі, в оточенні Кличка сприйняли це болісно, вони зрозуміли, що при подальшій розкрутці це може бути схожа ситуація з Садовим. Я думаю, що в майбутньому ми побачимо спробу публічного відокремлення Кличка від президента", - прокоментував політолог.

У той же час у партії БПП відкидають всі слова про конфлікти між двома командами. "Можуть бути неузгоджені дії в ВРУ, у фракції, а у фракції 141 людина, це дуже багато, існують групи, у яких якісь свої інтереси, і не завжди вони збігаються із загальною канвою. Нічого критичного поки я не бачу", - так прокоментував "Апострофу" голова секретаріату партії Максим Саврасов.

Нардеп також не виключає, що Кличко і далі може очолювати партію, якщо будуть ухвалені зміни в закон про держслужбу. "У всьому світі і мери міст, і керівники держав можуть бути партійними, а у нас цю норму пропустили, коли голосували. Є вже пропозиції про те, щоб внести ці поправки, але поки залом вони не розглядалися", - розповів Саврасов. При цьому він не заперечив, що кандидатура Гройсмана на цю посаду обговорюється у фракції. Але все вирішиться на з'їзді. Правда, коли він відбудеться, депутат не уточнив.

У той же час політолог Андрій Золотарьов прогнозує, що відносини між Кличком та Порошенком будуть набувати більш конфліктного характеру. "Політкоректно кажучи — вони будуть непростими, в короткостроковій перспективі. Але президент не може собі дозволити фронт в столиці, тому так чи інакше відбудеться з'ясування стосунків. Дуже часто можна було бути свідком, як мери великих міст вступали в клінч з центральною владою. Для Садового це погано закінчилося, наприклад. Я думаю, Кличко не піде його стопами", - вважає експерт.

Політик з оточення Віталія Кличка, який побажав залишитися неназваним, заявив "Апострофу", що УДАР як партія більше не існує. "Партія — це, в першу чергу, регіональні осередки, це не Кличко. Те, що УДАР у 2012 році набрав близько 12%, було результатом потужних регіональних осередків, це були досить потужні меседжі, які ми давали людям: боротьба проти Януковича, європейська інтеграція, люстрація. А зараз вже меседжі застаріли: нема Януковича, проведена люстрація, з інтеграцією все зрозуміло. Що стосується регіональних організацій, то їх немає або вони злилися з БПП, або пішли іншим політичним структурам, на кшталт руху Наливайченка та інших", - розповіло джерело.

У той же час офіційно в політичній силі Кличка всі розмови про поглинання УДАРу БПП називають безпідставними. У коментарі "Апострофу" народний депутат України Оксана Продан заявила, що питання зараз знаходиться в іншій площині. «Зі мною такі розмови не ведуть, оскільки немає поглинання. Такі розмови були під час парламентських виборів через те, що УДАР пішов на вибори разом з БПП. Зараз йдуть дискусії навколо існування у фракції БПП групи УДАР з власним обличчям, представниками і позицією.. у групи є фахівці в різних сферах і представники в різних областях Якщо ж про нас говорять, то ми чогось варті », - заявляє Продан. Політик зазначає, що група УДАРу в парламенті зосереджена на роботі і досить консолідована". У групі нормальна робоча ситуація. Люди, які пройшли багато разом, планують і далі працювати. Група сильна, найбільша у фракції", - резюмувала вона.

Думку Продан підтримує і народний депутат, що входить до групи УДАР в парламенті Дмитро Білоцерківець. «Група є, її складають колишні депутати фракції УДАРУ попереднього скликання парламенту і входять нові депутати УДАРу, які раніше були членами партії. Зараз ця група є найбільш численною. Вона не є уособленням партії, а лише уособленням групи лідерства Віталія Кличка, як лідера структури УДАР в цілому в минулому. А партії УДАР на сьогоднішній день фактично немає, вона злилася з партією БПП, юридично вона продовжила своє існування, бо наше законодавство не передбачає можливість в будь-якому випадку ліквідації партії, тому партія фактично зареєстрована, але не веде ніякої політичної діяльності ", - розповів нардеп "Апострофу". Також парламентарій розповів, що останнім часом депутати парламентської групи стали носити значки УДАР з метою консолідації парламентаріїв між собою, всередині фракції, і це не пов'язано, за його словами, ні з якими конфліктами.

Незважаючи на публічні запевнення політиків, говорити про те, що в пропрезидентській фракції і партії все спокійно - було б необачно, тому чи зуміє Порошенко консолідувати навколо себе таку неоднорідну масу депутатів БПП і ударівців, які намагаються показувати свою самостійність - покаже час. Час і майбутня виборча кампанія.