RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Політичні трупи", Аваков і Ківа: хто і навіщо свариться в одній із найбільш відомих партій України

До чого призведе боротьба за владу в Соціалістичній партії України

До чого призведе боротьба за владу в Соціалістичній партії України Фото: Facebook Ілля Ківа

Навколо однієї з найпопулярніших колись політичних сил України - Соціалістичної партії - знову почалися конфлікти. Голова партії Ілля Ківа, лідер партії Петро Устенко та ще один політик, який оголосив себе соціалістом, народний депутат Сергій Каплін, не можуть поділити лідерство. На нещодавньому з'їзді СПУ в старому складі було ухвалено рішення виключити Ківу з лав політсили, з чим він не погоджується, звинувачуючи опонентів у політичному рейдерстві. Що ж відбувається з колись популярною, впливовою та дуже відомою партією, розбирався "Апостроф".

27 січня у низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що під час спільного засідання політради й центральної контрольної комісії Соціалістична партія України виключила Іллю Ківу зі своїх лав і позбавила статусу глави цієї політсили.

Ківа, який влітку 2017 року оголосив себе главою СПУ, з цим рішенням не погодився, заявивши, що відбулося рейдерське захоплення партії Петром Устенком, який називає себе головою партії, а також нардепом Сергієм Капліним, який давно претендує на роль головного соціаліста країни. Між політиками не перший місяць триває боротьба за СПУ, про що "Апостроф" вже писав раніше, але зараз протистояння, здається, сягнуло апогею.

На сайті Міністерства юстиції в єдиному реєстрі юридичних осіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань Ківа значиться главою СПУ, але, незважаючи на це, Петро Устенко, котрий є головою партії з 2012 року, заявляє, що документи, завдяки яким Ківа отримав цей статус, сфальсифіковані.

"Ківою був сфальсифікований документ Мін'юсту завдяки тому, що він був радником [глави МВС Арсена] Авакова, який, напевно, подзвонив своєму колезі Петренку (міністру юстиції Павлу Петренку, - "Апостроф"), і він дав команду, не розбираючись, що до чого. На політраді, яку ми зібрали, де були присутні члени політради і виконкому, всі одноголосно підтвердили, що в областях конференції не проходили, делегатів не обирали, значить, політрада не збиралася й порядок денний не затверджували, тому які документи могли подаватися в Мін'юст? Я маю всі документи, і вони не відповідають ні закону про політичні партії, ні статуту нашої партії, вони сфальсифіковані. Там навіть сфальсифіковані підписи людей, і в мене є про це нотаріальне завірення", - прокоментував ситуацію "Апострофу" Устенко.

Під час спільного засідання політради і центральної контрольної комісії Соціалістична партія України виключила Іллю Ківу з лав партії і позбавили статусу глави цієї політсили Фото: sdpkaplin.org.ua

Сам Ківа з таким трактуванням подій не згоден, пояснює, що Устенка вони з однопартійцями виключили з партії ще місяць тому, і називає це "природним оновленням політичної сили", а всі події, що відбуваються в останні дні, вважає брудною політичною грою.

"Це демагогія, базарні розмови та популістські заяви моїх опонентів, політичних трупів і лузерів. Це називається маніпуляція громадською думкою. Звичайно ж, старі партократи, які торгували ідеєю партії протягом останніх 10-15 років, не будуть згодні, вони будуть чіплятися всіма силами й немічними руками, тому що їх відірвали від влаштованої ними годівниці. Останні 10 років вони займалися тільки тим, що торгували місцями у виборчих комісіях, їх не цікавив розвиток ні партії, ні партійної структури, і вони по-тихому, як дрібні капосники, розтягували по кишенях гроші, які отримували за торгівлю партійними місцями в окружних виборчих комісіях. Їм нецікаві були ні оновлення, ні позиція партії. Тому я вигнав увесь бруд, щоб партія зажила новим життям", - висловив свою версію подій "Апострофу" політик.

Конфлікт, який розгорнувся в останні дні, особливо цікавий тим, що ще нещодавно Ілля Ківа та Петро Устенко були об'єднані в одну групу й боролися зі ще одним соціалістом - Сергієм Капліним, який навіть заявляв, що екс-радник голови МВС купив документи в Устенка й провів з'їзд, на якому 20 осіб з оточення Авакова проголосували за призначення Ківи в партію. Каплін, який вже кілька років топчеться на соціалістичному електоральному полі, то створюючи "Партію простих людей", то приєднуючись до Соціал-демократичної партії, проводив свої з'їзди і навіть створив сайт Соцпартії, на якому значився її лідером. Але зараз Устенко став співпрацювати з Капліним. Він анонсує спільну прес-конференцію і говорить про те, що партія готова висунути його в президенти на майбутніх виборах в 2019 році як єдиного лівого кандидата, а співпрацю з Ківою пояснює переговорами з Аваковим.

"Минулого року Ківу ми дійсно обирали главою, бо в партії не вистачало ресурсу. І була домовленість не з Ківою, а з міністром внутрішніх справ, і на його прохання ми це затіяли. Було прохання про повну довіру між нами, і члени політради обрали його головою, але з істотно обмеженими повноваженнями, його повноваження були одними - очолити в майбутньому фракцію в парламенті", - пояснює Устенко.

За словами Устенка, в минулому році Іллю Ківу обрали головою партії на прохання Авакова

Такі події навколо СПУ - невипадкові, каже "Апострофу" політичний експерт Ярослав Макітра. У зв'язку тим, що в партії є ім'я та регіональні осередки, вона - ласий шматочок для багатьох політиків.

"В нас відбулося серйозне переформатування політичного лівого флангу в Україні після подій революції, і СПУ, як колись потужна партія, зберегла певні осередки й актив, і, найголовніше, має ідеологічну назву, але при цьому була мертвою в силу минулих помилок Мороза (екс-лідера СПУ Олександра Мороза, - "Апостроф"). Але тепер вона потрапила в поле інтересу як політичних господарів Ківи, тут можна говорити про Авакова, так і Сергія Льовочкіна, який просуває Капліна. Тому відбувається боротьба, є бажання взяти цю силу під контроль, щоб використовувати назву, яка за правильного фінансового вливання дозволить запустити осередки, що залишилися, провести ребрендинг і мати серйозні перспективи на лівому фланзі, особливо з огляду на виборчу кампанію - і президентську, і парламентську", - впевнений політолог.

Хоча електоральні перспективи соціалістів у результаті подій, що відбуваються, експерт оцінює як вкрай низькі: "Якби вдалося тихенько цю партію взяти під контроль, запустити осередки, то проект мав би шанс, він би став якщо не впливовим гравцем, то точно серйозним технічним проектом, який міг би плутати карти основним гравцям. Але оскільки це переросло в такий серйозний конфлікт, як це часто буває в політиці, то боротьба стала сенсом, і цей конфлікт призвів до того, що проект нівелюється. І хто б у цій боротьбі не переміг, навряд чи вдасться щось серйозне зробити. І шансів на перезапуск проекту зараз майже не залишається".

Але такі перспективи самих політиків, які борються за владу не лякають. Ілля Ківа в коментарі "Апострофу" зазначив, що розраховує і далі оновлювати партію та приводити нових людей: "Моє завдання - вибудувати ту структуру, яка буде опорою як для громадян України, так і для державної влади".

А Устенко, в свою чергу, анонсує звернення в Національне антикорупційне бюро, Службу безпеки і до президента України. "Ми хочемо повідомити, що сьогодні відбулося захоплення структури партії. А інакше виходить, що зараз будь-хто може прийти та відібрати будь-яку партію", - запевняє він.

Правда, в опонентів Устенка є відповідь на його слова. "Петро Устенко більше не займає посаду лідера Соціалістичної партії України. Він і його поплічники більше не мають відношення до нашої політичної сили", - йдеться в заяві СПУ, переданій "Апострофу". При цьому соратники Іллі Ківи посилаються на згаданий вище реєстр Мін'юсту, в якому саме він зазначений як лідер Соцпартії.

В цілому ж, настрої сторін протистояння означають, що боротьба за Соціалістичну партію не припиняється, попереду, швидше за все, ще не один виток конфлікту.