RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Лисий хрін" і ОПЗЖ: коли розвалиться головна проросійська партія в Україні

Конфлікт між Медведчуком і "газовиками" триває

Конфлікт між Медведчуком і "газовиками" триває Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Скандали, взаємні докори і нецензурна лайка - так в "Опозиційній платформі - За життя" відбувається внутрішньопартійна дискусія. Політсилу стрясають склоки між двома кланами - групою Віктора Меведчука і "газовиками" в особі Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка. Внутрішні чвари періодично вириваються назовні у вигляді дій і висловлювань одіозного депутата Іллі Ківи, який говорить "газовикам" все, що про них думає. Чому проросійська партія, незважаючи на постійні скандали, ще не розпалася, читайте в матеріалі "Апострофа".

Ківа і "лисий хрін"

У четвер, 21 жовтня, скандальний нардеп від ОПЗЖ Ілля Ківа заявив журналістам, що партійне керівництво в особі Сергія Льовочкіна і Юрія Бойка "добилося його виключення з партії", нібито скориставшись рішенням Полтавської обласної організації ОПЗЖ. Приводом стало те, що Ілля Ківа не давав їм можливість "зливати і продавати партію, підробляти документи".

Як тільки заява розійшлася по ЗМІ, пішов шквал спростувань і здивувань з боку відомих членів ОПЗЖ. Нардеп Ринат Кузьмін здивовано відзначив, що вперше про таке чує. Його колега Вадим Рабинович записав коротке відео. Він на тлі усміхненого Іллі Ківи запропонував деяким недругам "лисого хрону, а не Ківу". Кому було адресовано повідомлення, не ясно.

Сергій Льовочкін та Юрій Бойко заперечували факт виключення Іллі Ківи, запевнивши, що проведуть зустріч з керівництвом Полтавської парторганізації.

Ближче до вечора на сайті ОПЗЖ з'являється офіційне спростування. Нібито все це провокація в інтересах чинної влади з метою дискредитації партії. Потім Ілля Ківа у себе на сторінці в Facebook коротко зазначив, що він "в строю ОПЗЖ і на вістрі атаки", а також закликав усіх "не вірити пі..расам".

Незважаючи на загальне "здивування" в ОПЗЖ, голова Полтавської обласної парторганізації Олег Сазонов визнав, що конфлікт з Іллею Ківою мав місце.

На початку жовтня парторганізація провела конференцію. За її підсумками, говорить Сазонов, вирішили засудити дії Іллі Ківи, що завдають "репутаційний збиток партії", а також вимагати від центрального керівництва створити партійну комісію для перевірки дій нардепа.

Судячи з усього, приводом став недавній скандал, під час якого Ілля Києва звинуватив Юрія Бойка в "продажу партійної франшизи" в Полтавській області.

Клаптикова партія

Посилання на інтриги Офісу президента, який нібито хоче розвалити ОПЗЖ, виглядають натягнутими. Причина саме у внутрішніх чварах, які мали місце буквально з перших місяців альянсу (багато в чому вимушеного) Юрія Бойка, Сергія Льовочкіна, Віктора Медведчука і Вадима Рабиновича, що долучився до них.

Фракція ОПЗЖ в парламенті розділена на дві групи: Бойко-Льовочкіна (в ЗМІ фігурують як "газовики") і група Медведчука-Рабиновича, в яку входить Ілля Ківа.

Формально кожна група має рівну кількість партійних "акцій". Ключові рішення приймаються стратегічною радою партії, що складається з чотирьох осіб: Бойко, Льовочкін, Медведчук і Рабинович. Після того, як пан Медведчук отримав санкції РНБО і низку кримінальних справ, "газовики" опинилися в більш вигідному становищі.

Зараз, як відзначають спостерігачі, група Льовочкіна-Бойка почала тіснити Медведчука на регіональному рівні.

"Гучні заяв Іллі Ківи - лише зовнішній прояв глибокого внутрішнього конфлікту. Зараз близько 80% ситуації в партії контролюється групою Льовочкіна-Бойка. Віктора Медведчука відсторонили від тих регіонів, які він раніше контролював. Ми бачили, що коли почався наступ на Медведчука і його телеканали , "Інтер" їх особливо не підтримав. Партія діє виключно в медійному просторі. Вуличної активності немає. Навіть на підтримку Медведчука", - зазначив у розмові з "Апострофом" політолог Віталій Кулик.

Гра проти Льовочкіна

Скандалу навколо виборів в Полтаві передувала історія з введенням російських санкцій проти Сергія Льовочкіна і його сестри Юлії. У серпні уряд РФ затвердив постанову, відповідно до якої російський санкційний список поповнили 73 громадянами України (всього 922 особи). Тоді в ОПЗЖ (навіть самі "газовики") зробили вигляд, що нічого особливо не відбулося, але було видно, що партійці просто не хочуть виносити сміття з хати.

В експертному середовищі побачили в цьому "руку Медведчука", який, сидячи під домашнім арештом, вирішив сплутати плани "газовикам". Тим більше, що раніше пана Медведчука вже звинувачували в лобіюванні кремлівських санкцій проти політиків, яких прийнято вважати проросійськими.

На початку року екс-нардеп від Партії регіонів Євген Мураєв звинуватив Віктора Медведчука в брудній політичній грі.

"Коли Медведчук заявив про свої політичні амбіції, заявив, що він буде заходити всередину партії "За життя", я категорично був проти. Коли я його не підтримав, він вніс мене в санкційні списки в Росії і заморозив всі активи, які були на території Росії у мене і моєї сім'ї", - заявив Євген Мураєв в ефірі телеканалу "НАШ".

Після таких "фокусів" на Віктора Володимировича посипалися звинувачення в спробах приватизувати весь проросійський сегмент політичного поля, не гребуючи ніякими засобами.

Збіг чи ні, але буквально через пару тижнів після санкцій проти Льовочкіна і його сестри, Іллю Ківу "штовхнули" в Полтавській області. Причому настільки жорстко, що розсерджений нардеп записав публічне відеозвернення, в якому нецензурно образив Юрія Бойка.

Політичні втрати

Спочатку альянс з Віктором Медведчуком був вигідний "газовикам" на тлі медійного ресурсу, який мав скандальний кум російського президента. З ним пов'язували три загальнонаціональних інформаційних телеканали. Козирна карта виявилася битою: в результаті санкцій РНБО активна діяльність трьох "кнопок" була заблокована.

Санкції проти телеканалів дали результат. ОПЗЖ вперлася в рейтингову стелю, а популярність керівництва - знизилася. Згідно з останніми опитуваннями КМІС, Юрій Бойко в президентському рейтингу опинився на четвертому місці. Хоча ще пару років назад, він упевнено йшов на друге.

"Юрій Бойко опинився на четвертому місці, так як ОПЗЖ втратила телевізійний ресурс. У нас рейтинги багато в чому відображають рівень представленості на ТБ. Сумнівно, що потенційний виборець Бойка масово дивиться Youtube. Плюс Юлія Тимошенко активно пішла вперед. У неї своїх телеканалів немає, але вона вміє використовувати чужі медіамайданчики", - пояснив в коментарі "Апострофу" політичний експерт Вадим Карасьов.

Інтереси "газовиків" все частіше розходяться з інтересами групи Медведчука-Рабиновича. Сторони поки скандалять, але на відкритий розкол не йдуть. Швидше за все, розуміючи, що окремо їм важче буде потрапити в парламент наступного скликання. Особливо групі Медведчука в силу їх електоральної токсичності.

"Юрій Бойко займає більш помірковану позицію. Електорат Віктора Медведчука має виражені проросійські погляди і відверто небайдужий ідеям "русского мира". У разі потенційного розколу, близько 2/3 виборців Медведчука можуть перейти до Бойка. Але зворотного перетікання не буде, що важливо. "Помірний" виборець південного сходу до Медведчука не піде. Теж стосується Вадима Рабиновича, який зараз знаходиться, умовно кажучи, в ніші КПУ. Виборці масово за ним не підуть", - зазначив в коментарі "Апострофу" політичний експерт Фонду "Демократичні ініціативи" Петро Бурковський.

Кремлівський фактор

Юрію Бойку і Сергію Льовочкіну, незважаючи на ескапади Іллі Ківи, зараз не з руки відверто "кидати" Віктора Медведчука. Російське керівництво точно не пробачить "газовикам" такий фінт.

Видно, що Кремлю починає "припікати", раз президент Володимир Путін вирішив особисто заступитися за кума.

"Віктора Медведчука намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за державну зраду. За що саме? Він вкрав якісь державні секрети? Таємно їх передав? Ні. За його відкриту політичну позицію, спрямовану на стабілізацію внутрішньополітичної ситуації в країні і вибудовування відносин з сусідами... Таким людям (в Україні - "Апостроф") не дають голову підняти. Когось просто вбивають прямо на вулиці, а когось - ізолюють", - заявив російський президент на недавньому засіданні клубу "Валдай".

Слова Володимира Путіна - не тільки сигнал Офісу президента Володимира Зеленського, але і свого роду "привіт" Юрію Бойку і Сергію Льовочкіну. Російський президент ясно дає зрозуміти, що не дасть образити кума.

З огляду на вищесказане, немає сенсу чекати, що ОПЗЖ ось-ось розвалиться. Обидві групи будуть докучати один одному, торгуватися за вплив в партії і ділити політичні "акції", але на відкритий розкол навряд чи підуть. Хоча "газовикам" дуже невигідні прокремлівські "перфоманси" Віктора Медведчука і його соратників.

"Бойку і Льовочкіну важливі наступні парламентські вибори і створення респектабельної фракції, яку можуть покликати в коаліцію. Вони не хочуть асоціюватися з явною прокремлівської позицією. Інтереси Віктора Медведчука, навпаки, спрямовані строго в бік РФ. Група Бойка-Льовочкіна не йде в лобову атаку з очевидної причини. Досі неясно, чим закінчиться "справа Медведчука". На даний момент все йде до того, що вона розвалюється", - зазначив в коментарі "Апострофу" політичний технолог Сергій Голобуцький.

Швидше за все, ОПЗЖ (нехай і з великим скрипом) дотягне до наступних парламентських виборів. Майбутнє політсили багато в чому буде залежати від результату. Якщо партія набере мало мандатів або зовсім не пройде в Раду, то розлучення "газовиків" і "медведчуківців" стане реальністю.

Новини партнерів