RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україну лихоманить: де найгарячіші точки і в чому небезпека для Порошенка

Відразу в декількох містах України конфлікти навколо мерів

Відразу в декількох містах України конфлікти навколо мерів Фото: прес-служба президента

Масова бійка, постраждалі поліцейські, "тітушки" – це коротка характеристика того, як в Конотопі минулого тижня намагалися звільнити мера Артема Семеніхіна. Нестабільна ситуація спостерігається не тільки тут. На місцевих рівнях не припиняється жорстка боротьба за владу. Вирішити регіональні конфлікти не може і Верховна Рада: нардепи не дають голоси за перевибори мери навіть у Луцьку, де місцевий голова давно помер. І з наближенням президентських виборів напруженість на місцях буде лише зростати. У яких українських містах зараз найбільш спекотна обстановка – в матеріалі "Апострофа".

Чернівці. Мер-"недовгожитель"

Минулого тижня, 26 липня, Чернівці залишилися без мера міста Олексія Каспрука. Місцеві депутати вирішили достроково припинити його повноваження, не чекаючи місцевих виборів в 2020 році. Зазначимо, що сам Каспрук потрапив до місцевої ради також завдяки достроковим виборам мера. Його попередника Миколу Федорука відправили у відставку ще в березні 2011 року після сімнадцяти років управління містом. Його місце протягом трьох з половиною років обіймав виконуючий обов'язки Віталій Михайлішин, на той час член фракції Партії регіонів у Чернівцях.

Сім років потому ситуація знову повторилася. Після дострокових виборів мера Чернівців у 2014 році новим господарем міста було обрано Олексія Каспрука. Примітно, що дострокові місцеві вибори проходили паралельно із достроковими виборами президента. Каспрук був кандидатом від "Народного фронту", а його від самого початку пов'язували з нардепом, майбутнім главою фракції НФ Максимом Бурбаком. Цікаво, що за час сьомого скликання Верховної Ради (2012-2014 роки) Каспрук встиг попрацювати помічником депутатів Арсенія Яценюка і згаданого вище екс-мера Чернівців Федорука.

Конфлікт з чернівецькими депутатами у мера почався буквально відразу після призначення. Між екс-"регіоналами" і представниками НФ розгорівся конфлікт, в якому "фронтовикам" не вдалося зберегти свій вплив. У результаті глава фракції "Рідне місто" у міськраді Василь Продан ініціював відставку мера. При цьому він виклав на 42 сторінки, чому Каспрук не може обіймати свою посаду. Серед головних причин, на його думку, були: порушення Конституції і законів України, прав і свобод громадян. У коментарі "Апострофу" він пояснив, що передумовою для звільнення стало небажання Каспрука налагодити діалог з депутатами.

Олексій Каспрук Фото: times.cv.ua

А ось голова фракції НФ Максим Бурбак заявляє про те, що звільнення Каспрука пов'язано з банальною боротьбою за владу. "Абсолютно незаконним способом, без вагомих аргументів, перефарбованою "регіоналівською" більшістю за допомогою "прогресивних демократичних" фракцій був відсторонений від виконання покладених суспільством обов'язків мер Олексій Каспрук", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Сам Каспрук готовий оскаржувати це рішення в суді. У свою чергу Продан повідомив "Апострофу", що відправив до Верховної Ради звернення про проведення позачергових виборів мера. До призначення він буде виконувати обов'язки глави міста. І тепер головне питання: чи зможе Рада підтримати дострокові вибори...

Луцьк. Смерть мера і новий політичний розклад

Для парламенту дійсно непросто давати голоси за проведення позачергових виборів. Це показав досвід Луцька. У лютому 2017 року помер мер міста Микола Романюк. На вибори він йшов від БПП, тому місто називали одним із форпостів президентської партії. Головною протиборчої силою став УКРОП в особі її представника, екс-губернатора Одеської області Ігоря Палиці. Домовитися за життя з Романюком "укропівцям" не вдалося. Плануючи зайняти крісло секретаря міськради, вони навіть визначилися з кандидатурою – нею став юридичний консультант фонду Палиці Ігор Поліщук. Але Романюк все переграв і запропонував це місце Юлії Вусенко від "Самопомочі", яка пізніше стала в. о. міського голови. Після смерті мера в бій включився Поліщук, якому вдалося сформувати навколо себе більшість і стати новим секретарем міськради та виконуючим обов'язки мера.

Але вже в липні того ж року він сам подав у відставку. Нібито для того, щоб не допустити дестабілізації в місті. Насправді, як розповідає джерело "Апострофа" у Луцьку, знайоме з ситуацією, на Поліщука готувалася кримінальна справа у зв'язку з невиконанням рішення суду про поновлення Вусенка на посаді. Тому в УКРОПі було вирішено замінити Поліщука кимось іншим, щоб уберегти свою партію від нападок. "Рятувальним кругом" для них став Григорій Пустовіт з "Батьківщини", який став новим в. о. мера Луцька.

Ігор Поліщук та Григорій Пустовіт Фото: visnyk.lutsk.ua

"Місто все одно продовжує перебувати під контролем Поліщука. Саме він їздить на відкриття доріг, розповідає про здобутки місцевої влади", - говорить співрозмовник "Апострофа". Він зазначає, що УКРОПу вдалося домовитися з багатьма фракціями, зокрема з "Батьківщиною", що дозволило зберегти владу.

Розрядити обстановку змогли би перевибори у місті. Але вирішити цю проблему не змогла ВРУ, яка не дала необхідні голоси. Як стверджує джерело "Апострофа", гальмує питання БПП, у якого немає зараз гідного претендента на мера Луцька. В УКРОПі теж не підганяють парламент: ситуація, що склалася, їх цілком влаштовує. У коментарі "Апострофу" Поліщук звинуватив у небажанні вирішити проблему саме президентську політсилу.

Миколаїв. Під рукою губернатора Савченка

Місто корабелів політично нестабільне. Мер Олександр Сенкевич – представник "Самопомочі" не зміг домовитися з місцевими "елітами", що вилилося в серйозні конфлікти. У жовтні 2017 року міськрада Миколаєва висловила недовіру Сенкевичу. Ініціаторами такого рішення стали місцеві представники БПП і "Опозиційний блок". Мерові довелося подати звіт про виконану за два роки роботу, але він не влаштував більшість депутатського корпусу. Як результат – відставка. Цікаво, що в цей день на засіданні міськради були присутні губернатор області Олексій Савченко і нардеп від БПП Давид Макар'ян. Останній позитивно відгукнувся про рішення депутатів відправити у відставку Сенкевича.

"Неможливо проконтролювати одностайне голосування депутатів міської ради... Таке одностайне голосування показало, що час відповідальність за місто на себе брати не одній людині, а колегіально всьому депутатському корпусу", - відповів колишній "ударівець" у коментарі місцевим ЗМІ.

Олександр Сенкевич і Олексій Савченко Фото: svidok.info

Місцеві джерела стверджують, що на негайний імпічмент вплинув конфлікт між Савченком і Сенкевичем. Раніше вони разом працювали над ініціативою "Поруч" – проводили особисті зустрічі з городянами. Але за кілька місяців співпраця припинилася, а Савченко підтримав відставку мера. Не виключено, що губернатора не влаштувала зайва активність міського голови.

Ситуація дещо стабілізувалася після того, як у квітні Сенкевич повернувся на свою посаду після рішення Центрального райсуду Миколаєва. Депутатів він попередив, що домовлятися з ним їм буде тепер важко. Минулого тижня Одеський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення першої інстанції, і таким чином остаточно відновив Сенкевича на його посаді. Поки розмови про чергове відсторонення мера ущухли. Можливо, сторони все-таки підуть на мирову.

Ірпінь. У відставку за власним бажанням

В Ірпені відбулася досить оригінальна історія. Скандальний мер міста-супутника Києва Володимир Карплюк вирішив піти у відставку. І вже оголосив про своє бажання йти на парламентські вибори в 2019 році. "Я, Володимир Карплюк, вирішив скласти повноваження ірпінського міського голови, залишаючи після себе яскраві зміни і сильну команду, яка їх збереже і надалі буде розвивати регіон. Своїм головним завданням зараз я бачу підтримку нашого регіону на загальнодержавному рівні. Моя наступна мета – участь у парламентській кампанії через висунення своєї кандидатури у Верховну Раду", - йдеться в пості на його сторінці в Facebook.

Володимир Карплюк Фото: kotsubynske.com.ua

Варто відзначити, що Карплюка називають "ірпінським Черновецьким" (до речі, один із представників його команди – Петро Щербина – свого часу працював у команді "космічного" мера Києва) за його експресивність і дещо несподівані вчинки, які, втім, мають вельми розумне пояснення. Справа в тому, що відставка за власним бажанням пояснюється тим, що проти Карплюка відкрито більше десятка кримінальних справ, пов'язаних з підозрою в дерибані кількох тисяч гектарів пристоличної землі. Ці провадження можна гарантовано заморозити, лише сидячи у Верховній Раді: незважаючи на розмови, недоторканність з нардепів так ніхто і не зняв...

Конотоп. Бійки за владу

А ось в Конотопі в спробі звільнити мера Артема Семеніхіна все закінчилося масовою бійкою за участю "тітушок". Тут коса найшла на камінь: неформальний "господар" Сумської області нардеп Андрій Деркач рішуче налаштований прибрати з посади Семеніхіна, який заважає йому утримувати контроль над містом.

Конфлікт між нардепом і майбутнім мером почався ще в 2014 році. Тоді обидва балотувалися за одним округом в Сумській області. Представник ВО "Свобода" Семеніхін ці вибори програв, але відновився на місцевих, ставши мером Конотопа. Як виявилося, бути міським головою в області, губернатором якої також є протеже Деркача, не зовсім легко. Тому Семеніхін вирішив не приховувати свою нелюбов до губернатора Миколи Клочка і відкрито на камеру розбив його портрет у своєму кабінеті.

Артем Семеніхін Фото: censor.net.ua

"Коля, де гроші конотопські? Чому на Конотоп досі не виділено гроші? З 109 мільйонів – ні копійки? Чому? Тому що я тобі сказав, що відкат не привезу і не буду гарантувати голоси за Порошенка?!" – емоційно висловився мер.

Конфронтація між місцевими елітами затягнеться надовго, особливо напередодні президентських і парламентських виборів в 2019 році. Найімовірніше, Конотопу доведеться зіткнутися з такою ситуацією, як і у багатьох інших містах: замість мера буде в.о. І тут важливо, чи зможе Семеніхін зберегти ту підтримку в міськраді, яка не дозволила позбавити його посади.

Некерована ситуація в регіонах країни демонструє, що місцева влада намагається знайти своє місце під сонцем вже зараз. Залишитися ні з чим після виборів ніхто не хоче. На дестабілізацію дуже вплинули і падаючі рейтинги Петра Порошенка.

"Поки у президента була висока підтримка, на місцях готові були співпрацювати з ним. Зараз же це повна абстракція. Усі шукають собі новий притулок. Природно, що відкрито ніхто не буде протистояти президенту. Але тримати камінь за пазухою будуть, в тому числі вести переговори з Юлією Тимошенко", - стверджує в коментарі "Апострофу" політичний експерт Петро Олещук.

У Петра Олексійовича це також розуміють, і саме тому не квапляться в парламенті підтримувати перевибори, наприклад, у Луцьку. Ситуація в місті не під контролем БПП, а будь-яка поразка президентської партії – це сигнал для регіонів, що команда Порошенка остаточно здулася.

Але і витрачати свої сили і ресурси БПП на місцях, організовуючи вибори, не варто, вважає політолог Кость Бондаренко. "Для того, щоб Порошенко міг себе затишно відчувати, є низка ключових міст, на мерів яких він хотів би мати вплив. Це Харків, Одеса, Дніпро, Львів", - сказав "Апострофу" експерт.

З мерами цих міст президент буде намагатися укласти якісь домовленості перед президентськими виборами.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою