RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія реагуватиме на Кримську платформу, але у них своя гра - Борис Бабин

Головне - що буде після 23 серпня

Головне - що буде після 23 серпня Борис Бабін Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

23 серпня має відбутися перший саміт Кримської платформи. На засідання мають приїхати представники 30 країн. Платформа з деокупації Криму об’єднуватиме всі заходи, які стосуються півострова, на різних рівнях. Найвищий – це лідери держав. Наскільки важлива Кримська платформа, чи будуть провокації з боку Росії та чи можна додати сюди питання Донбасу - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів юрист-міжнародник, представник президента в АР Крим у 2017-2018 роках БОРИС БАБІН.

- Як ви оцінюєте значимість та важливість такого інструменту як Кримська платформа?

- Ці ініціативи важливі, їх треба вітати. Про це давно казали на найвищому рівні. На жаль, попередні подібні заяви, які ми чули в 2016 році, тоді не стали практикою. Далі заяв справа не пішла.

У 2018 році я порушував це питання у рамках плану невідкладних заходів, який ми тоді затвердили. На жаль, він також не отримав розвитку через відповідні політичні ситуації. Але сьогодні можна казати про те, що ініціатива реалізується, а ідея правильна.

Звісно, як це завжди буває, в процесі робляться якісь помилки. Це нормально. У нас ще багато часу і це головне. Організатори розуміють, що це лише перший саміт.

Ця ініціатива має бути постійною, і це дуже важливо. Тому ми вже сьогодні маємо визначитися не стільки з тим, що відбудеться в серпні - можна прогнозувати, що все більш-менш відбудеться - а що буде після 23 серпня, як це буде працювати. Треба вже зараз над цим міркувати.

- Ми спілкувалися із депутаткою від "Слуги народу" Єлизаветою Ясько. Вона говорила про те, що росіяни напередодні Кримської платформи починають шукати комунікації з певними групами кримських татар для того, щоб отримати якусь лояльну підтримку. Що вам відомо про це? Чи не буде у нас якихось провокацій в Криму проти корінного населення з боку РФ, щоб чинити певний тиск?

- По-перше, те, що ви сказали – це політика, яка здійснюється вже сім років, тут нічого нового немає. Вона буде мати такий самий успіх, як і останні 7 років, тобто нічого особливого. Я не скажу, що ніякого успіху - якийсь буде.

Щодо загалом реагування, то зрозуміло, що воно буде негативним. Будуть заходи протидій – інформаційні, політичні. Було б дуже наївно, якщо б вони казали: "Так, класно, ми вас вітаємо". Тому ми маємо розуміти, що, швидше за все, і перед цим заходом щось буде. Я думаю, щось інформаційного характеру, щоб якось змазати акценти, щось розмити. Знову ж таки, вони це роблять, це їхня гра. А наші реальні зусилля будуть давати певні результати.

- На вашу думку, чи можна буде питання Криму та окупованого Донбасу об’єднати в якийсь певний пакет, щоб вирішувати їх синхронно? Чи це окремі історії, які й вирішувати треба окремо?

- Я не був би таким формалістом, щоб казати: "Давайте все вирішувати окремо чи спільно". Окремі точкові питання можна і навіть краще вирішувати окремо. Загальна ситуація - спільна. Її буде вирішено спільно з усіма питаннями, пов’язаними з цим.

Я можу надати дуже просте підтвердження. Ми нещодавно бачили нову заяву в Європейському суді. Знаєте, там нічого не розділено. Там якраз усе накидано до купи. Я думаю, саме з цією купою ми зможемо далі працювати дуже довго, поки ми її розгребемо. Цю єдину велику купу.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою

Новини партнерів