RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В конфлікті України та Угорщини прийняте важливе рішення: що далі

Що змінить рішення Венеціанської комісії на користь України

Що змінить рішення Венеціанської комісії на користь України Фото: УНІАН

Венеціанська комісія фактично встала на бік України та не підтримала претензії Угорщини до нашої країни щодо закону "Про освіту". Як тепер розвиватимуться відносини двох держав і чи продовжить Угорщина ставити палиці в колеса того велосипеда, на якому Україна рухається в бік ЄС, розбирався "Апостроф".

Юридичний позитив

Міжнародний скандал між Україною і Угорщиною на ґрунті нового закону "Про освіту", нагадаємо, розгорівся на початку осені, коли парламентарі його ухвалили. Причиною суперечностей стала стаття 7 цього закону, в якій задекларовано, що "мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна (тобто українська)". При цьому збережено право національних меншин на отримання освіти рідною мовою, але тільки в дошкільних навчальних закладах та початкових класах школи. "Це право реалізується шляхом створення окремих класів (груп) із навчанням мовою відповідної національної меншини разом з державною мовою", - йдеться в тексті закону.

Одразу після ухвалення ВР цього закону, Угорщина обрушилася з жорсткою критикою на Україну, мовляв, обмежуються мовні права етнічних угорців, які проживають на Заході України. Побоювання Угорщини підтримали й інші країни: Румунія, Болгарія, Молдова, Польща і Греція. Українські дипломати та чиновники Міносвіти розгорнули широку інформаційну кампанію, в ході якої пояснювали обуреним європейцям, що насправді новий закон не торкнеться мовних прав нацменшин, а, навпаки, дозволить дітям стати більш успішними в системі вищої освіти України. Адже, недостатньо знаючи державну мову, випускники шкіл гірше складають ЗНО і не мають можливості вступити до престижних вузів.

Але ці аргументи чиновники незадоволених країн, зокрема Угорщини, не хотіли слухати, пообіцявши заблокувати українські інтеграційні ініціативи в ЄС і НАТО. Іноземні супротивники закону звернулися в ПАРЄ: як наслідок, парламентська асамблея ухвалила невтішну для України резолюцію. "Нове законодавство, схоже, не відповідає належному балансу між державною мовою і мовами національних меншин. Зокрема, новий закон тягне за собою значне скорочення прав, раніше узаконених за "національними меншинами" щодо їх власної мови навчання", - йшлося у тексті резолюції .

Однак розставити всі крапки над "і" та винести фінальний юридичний вердикт повинна була Венеціанська комісія, що й сталося 8 грудня. Так, згідно з рішенням комісії, злощасна 7 стаття закону є рамковою, а деталізувати її необхідно вже в законі "Про загальну середню освіту". Крім того, Венеціанська комісія відкинула звинувачення Угорщини щодо зменшення прав нацменшин законом "Про освіту".

"Венеціанська комісія наголосила, що питання змісту і обсягу прав відносяться виключно до компетенції Конституційного суду України", - пояснюють в прес-службі Міносвіти.

Але той факт, що Україна здобула юридичну перемогу, зовсім не означає, що Угорщина готова з цим миритися.

Венеціанська комісія відкинула звинувачення Угорщини щодо звуження прав нацменшин законом "Про освіту" Фото: Congress of local and regional authorities

Що видасть Угорщина

"Представники уряду Угорщини ще до рішення Венеціанської комісії говорили, що їх претензії не зміняться", - сказав "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко.

"Зараз Венеціанська комісія стала на наш бік. Але чи прийняла б вона позицію Угорщини або було б компромісне рішення – це не грає ролі для внутрішніх політичних цілей Будапешта. Політика Угорщини кардинально не зміниться", - підкреслив у розмові з "Апострофом" дипломат, експерт Майдану закордонних справ Олександр Хара.

Однак рішення Венеціанської комісії здатне заспокоїти більш широке коло партнерів України в ЄС.

"Рішення Венеціанської комісії може зняти напругу, яка склалася у спілкуванні між Україною та багатосторонніми інституціями: Радою Європи, ОБСЄ", - зазначив Ярошенко.

На думку Хари, розпалюючи конфлікт з Україною, угорські політики грають на внутрішнього споживача.

"Є електорат, для якого ці мовні питання важливі, тому деякі політичні сили намагаються використати цю тему, щоб отримати політичні дивіденди", - переконаний дипломат.

"Зараз треба ставити питання пану Петеру Сіярто (главі МЗС Угорщини, - "Апостроф"), Віктору Орбану (прем'єр-міністру Угорщини, - "Апостроф") і всім тим політикам, які використовують цей закон для самопіару, нагнітання антиукраїнської істерії, а насправді, готуються до парламентських виборів, – каже екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко. – Але я би порадив їм шукати інший спосіб підняття власних рейтингів. Це нормальний український закон, який відповідає всім нормам міжнародного права, зокрема конвенціям, які регулюють права національних меншин. У своєму рішенні Венеціанська комісія це підтвердила".

Крім блокування євроінтеграційних ініціатив України, на думку Ярошенка, Угорщина може активізувати процес роздачі своїх паспортів українцям, які проживають на території Закарпаття, який і так уже запущено.

Правда існує ймовірність, що Угорщина все ж дасть "задній хід" і відмовиться від претензій до України. Адже днями Єврокомісія подала до суду на Угорщину за її власний закон про освіту, який обмежує свободу європейських університетів.

"Тому тут тема закрита, і до неї не варто повертатися. Але якщо Угорщина продовжуватиме робити те, що вона робила, вона дуже швидко отримає роз'яснення не від України, а від Брюсселя", - заявив "Апострофу" Огризко.

Що стосується інших країн, які пішли на конфронтацію з Україною через новий освітній механізм, то тут ситуація виглядає більш спокійною.

"Наприклад, для поляків цілісна, суверенна українська держава, яке прагне стати членом ЄС і НАТО – це ідеальний варіант. Фрагментація України для них є вкрай негативним варіантом. Адже поляки в свідомості не говорять, що існують якісь території, що споконвічно є польськими, вони хочуть їх повернути і тому вони підтримують етнічні меншини. А ось угорці живуть в іншій реальності, не розуміючи, що світ змінився і Україна не несе загрози ні угорським етнічним меншинам, ні самій Угорщині, – підсумував Хара. – Звісно, що не можна приймати мову ультиматумів, навіть будучи в слабкому стані. Українська влада обрана українськими громадянами. Відповідно, перш за все, вона повинна орієнтуватися на задоволення їх вимог. Росія протягом 25 років нам постійно вказувала, як нам потрібно вести себе з етнічними росіянами, російськомовними людьми. Це був постійний привід лізти в наші внутрішні справи, щоб тримати Україну на короткій мотузці".

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають