RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні готують силовиків для Криму: навіщо це потрібно

Зарплата кримських копів складе від 8 до 10 тисяч гривень

Зарплата кримських копів складе від 8 до 10 тисяч гривень Фото: УНІАН

Голова Нацполіції Сергій Князєв 25 квітня оголосив про офіційний набір рекрутів в патрульну поліцію... Криму. У МВС, звичайно ж, не забули, що півострів досі окупований Росією, але запевняють, що патрульні копи все одно потрібні, а деокупація – лише питання часу. Чим же будуть займатися патрульні без території, розбирався "Апостроф".

Після окупації Криму державні силові структури продовжили свою роботу на території вільної України. Наприклад, прокуратура Криму перебралася до столиці, відкривши філію в Херсоні, а в Одесі було створено головне управління Нацполіції щодо Криму та місту Севастополь. "Апостроф" уже писав, як працюють ці відомства без фізичної присутності на півострові, але якщо охарактеризувати їхню діяльність коротко, то це документування злочинів, скоєних у Криму, з подальшою реєстрацією "глухарів" у ЄРДР.

Але якщо наявність прокуратури і Нацполіції Криму ще можна якось зрозуміти, адже рано чи пізно Росії доведеться відповісти за злочини на півострові, тому важливо документувати їх, то появу патрульних, яким патрулювати нічого, зрозуміти складно.

Втім, Сергій Князєв запевняє, що були б копи, а робота знайдеться. Крім того, створити нову структуру керівництво поліції просили в постійному представництві президента в АР Крим.

"Поки ми не можемо територіально бути в самому Криму, - визнав Князєв. – Але на перших метрах землі з Криму наших громадян зустрічатиме кримська патрульна поліція".

Отже, чим займуться кримські патрульні на "перших метрах" вільної України?

"Цей підрозділ обслуговуватиме усіх громадян України, які перетинають адмінкордон з Кримом, - пояснив Князєв. – Патрульні поліцейські посилять превентивну роботу, і працюватимуть з громадянами на нашій території. Наші громадяни будуть мати можливість, тільки в'їхавши на територію України з анексованого півострова, подати заяву і звернутися до поліцейського. Патрульні будуть мати всі сучасні електронні засоби, які прямо на прикордонному посту дозволять перевіряти громадян у базах Інтерполу, Європолу, внутрішніх базах нашої держави. Такі заходи дозволять закрити нам "вхід" для людей, які зрадили Україну".

Фото: Патрульна поліція України via Facebook

Але чому всі перераховані вище обов'язки не можуть виконувати вже створені силові структури? Наприклад, "перевіряти громадян у базах" на кордоні, по ідеї, повинні прикордонники і СБУ, подавати заяви можна в ту ж Нацполіцію Криму (власне, туди заяви і будуть направлятися), а безпосередньо патрулювати територію вздовж адмінкордону могли б патрульні Херсонської області.

Однак Сергій Князєв, відповідаючи на питання "Апострофа", підкреслив, що так не зовсім правильно.

"Робота патрульних – це в першу чергу поліція превенції, яка надає послуги громадянам, в тому числі виконує функції, властиві спецпідрозділам. Тому створення цього підрозділу допоможе розвести функціонал між прикордонниками, Нацполіцією і СБУ. У 2014 та 2015 році не було окремих підрозділів, які б опікувалися проблемами Криму. Там (на пунктах пропуску в Криму, - "Апостроф") були поліцейські Херсона, але вони були недостатньо кваліфіковані. Ми систематизуємо цю роботу, і поліція Криму обслуговуватиме кримчан, як поліція Одеси одеситів, ми просто фізично поки не можемо переступити на ту територію", - заявив глава Нацполіції.

У керівництві Нацполіції запевняють: щойно патрульні отримають можливість переступити на територію Криму, біля півострова вже буде готовий підрозділ.

"Рано чи пізно Крим буде звільнений, і там будуть працювати наші поліцейські, тому бажано, щоб вони вже сьогодні були готові", - зазначив "Апострофу" правозахисник Едуард Багіров.

Фото: Патрульна поліція України via Facebook

Але чи будуть вони готові в реальності? Згідно з планом, в патрульні копи Криму наберуть лише 60 осіб. За словами експертів, цієї кількості вкрай недостатньо.

"Коли Крим буде звільнений, туди буде потрібен великий резерв правоохоронців: близько 2-2,5 тисяч. Зараз цього резерву не існує, - пояснює "Апострофу" директор Центру дослідження правоохоронної діяльності Олег Мартиненко. – Припустімо, якщо завтра відкриють кордон, хто піде служити в Крим? Наші поліцейські, яких доведеться перекидати з інших областей".

Тоді для чого потрібно набирати мінімальний штат копів, яких після повернення Криму не вистачить навіть для патрулювання Джанкоя.

"Патрульних використовуватимуть для патрулювання адміністративного кордону з Кримом разом із прикордонниками, що, звичайно ж, не буде зайвим, але по суті це буде розширенням штату поліції", - говорить "Апострофу" юрист, експерт Українського інституту Майбутнього Денис Монастирський.

"Якимось внутрішнім наказом їх відправлятимуть до інших областей, де буде необхідність, але де-юре і де-факто у цій території все ж повинні бути повноцінні органи", - додає "Апострофу" екс-слідчий МВС з особливо важливих справ Руслан Сушко.

Але головне тут, на думку експертів, звісно ж, політика. Так, на брифінгу, який анонсував набір в патрульні Криму, Сергій Князєв і його підлеглі кілька разів підкреслювали, що Крим – Україна.

"Природно, що це питання політичне, - говорить Денис Монастирський. – Якоїсь раціональності в цьому я не бачу. Це виключно політичний меседж, який є особливо актуальним у контексті того, що нещодавно Арсен Аваков оголосив: готуються плани з деокупації Донбасу, і це один з чітких і яскравих шляхів для того, щоб вони відбулися".

"Це політичний варіант, а не оперативно-тактичний, - погоджується ветеран МВС Анатолій Фесун, коментуючи ситуацію "Апострофу". – З іншого боку, всі злочини, які вчиняються на території Криму, не повинні розслідуватися поліцією Херсона, Запоріжжя".

Утім, які б цілі не переслідували в МВС, створюючи підрозділ патрульних Криму, залишається головне питання: скільки це коштує? Однак на це питання в Нацполіції не змогли відповісти конкретно, обмежившись стандартними чиновницькими фразами про те, що все в межах коштів, виділених урядом на діяльність МВС.

"Та, це невеликий кошторис", - зазначив Князєв.

Відома тільки зарплата майбутніх патрульних Криму – від 8 до 10 тисяч гривень. Таким чином, за найскромнішими підрахунками, копи без території обійдуться бюджету в 5,7 мільйонів гривень на рік.

Читайте також

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств