RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Крилата ракета і потужна система вогню: що українці побачать на військовому параді на День незалежності

Сергій Згурець про військовий парад на День незалежності

Під час військового параду, який пройде 24 серпня в Києві, українці побачать десятки одиниць нової військової техніки. Про те, які новинки будуть представлені на параді, присвяченому Дню незалежності України, коли вони надійдуть на озброєння української армії, і чому парад несе важливу місію для молоді, "Апострофу" розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Про техніку, яка братиме участь у параді

Коли ми говоримо про військові паради, то маємо розуміти, що зазвичай державне керівництво використовує їх, щоб показати, як розвивається національна оборонна промисловість і як зміцнюються збройні сили. За кількістю нових зразків цьогорічний парад буде значно яскравіший, ніж попередні заходи, тому що для нього витягнули техніку, яка використовується и розробляється не лише для ЗСУ, але й для закордонних замовників.

Коли ми говоримо про ті зразки, які будуть на параді, то я би виокремив наступні вироби. Перше – це танк, який раніше називався "Ятаган", а тепер - Т-84-120 з натівською гарматою й новим механізмом заряджання, який працює за конвеєрним принципом й розташований у спеціальному відсіку в задній частині башти. Цей танк виконує для керівництва держави знакову політичну функцію – це демонстрація, що ми спроможні забезпечити виготовлення зразків техніки під натівськи калібри.

Дивіться також: Українські прапори з'явилися по всьому Донбасу: опубліковані яскраві фото

Логічним продовженням натівських мотивів є, зокрема, поява гаубиці "Богдана", розробленої під калібр 155 мм. Він важливий тим, що ми можемо закуповувати його в країнах НАТО. З іншого боку, починається виробництво боєприпасів, які розраховані і під радянську техніку, і під техніку НАТО, якщо ми зважимо на досвід роботи підприємства "Артем" і нещодавні публікації "Укроборонпрому" про те, що налагоджено виробництво корпусів снарядів під великі калібри.

Є також макетний зразок самохідної пускової установки оперативно-тактичного комплексу. Він їде в кінці парадної колони, але інтерес до нього полягає в тому, що це – важливий компонент комплексу, який розробляє КБ "Південне". Я зараз не вказую точну назву, тому що фактично для іноземного замовника йдеться про комплекс "Грім-2",а для української армії він матиме іншу назву. Навіть якщо він називатиметься "Сапсан", це буде абсолютно інший комплекс, якщо всі роботи, пов’язані з "Громом-2" будуть завершені вчасно і з тими результатами, які очікують розробники. За рахунок спостереження за цим проектом українська армія хоче мінімізувати власні витрати на створення такого комплексу. Тож "Грім-2/Сапсан" в форматі самохідної пускової установки як макетного зразка (або демонстратора технології) також представлять цьому параді.

Ще один цікавий зразок, який варто оцінити глядачам, - це високоточна система, яка ґрунтується на системі залпового вогню "Смерч". Але, насправді, від нього там є тільки пускова установка. Йдеться про систему "Вільха", яку розробило КБ "Луч". Особливість зразка в тому, що це високоточна зброя, яка, використовуючи пускові від РСЗВ "Смерч", забезпечує пуск дванадцяти ракет, кожна з яких має можливість вражати попередньо визначені цілі на відстані 70 км, а в складнішому варіанті – до 120 км. Тобто якщо РСЗВ "Смерч" просто покривала великі площі залповим вогнем, руйнуючи там все, то розробка під назвою "Вільха" (яка поки базується на шасі старого МАЗу, а згодом це буде абсолютно інше шасі) - це новий зразок високоточної зброї, розроблений КБ "Луч".

Є й інші достатньо цікаві зразки, зокрема, комплекс артилерійської розвідки "Зоопарк-3", комплекс звукометричної розвідки "Положення-2", комплекс управління вогнем батареї арт-дивізіонів "Оболонь", нові безпілотники, які вперше беруть участь у параді. Спектр техніки дуже широкий.

Про техніку, яка стоїть на Михайлівській площі

Один зі зразків – танк "Оплот", який цього разу не в колоні. Тривала певна дискусія, особливо серед експертів, щодо того, що буде з танком "Оплот"? Динаміка процесу виглядала так, що після завершення таїландського контракту, виникло питання, що треба виготовляти такий танк для української армії. Проте є нюанси – питання ефективності й вартості з огляду на те що, технологічні процеси потребують суттєвого доопрацювання, бо свого часу багато комплектуючих постачалося з Росії, а зараз ми повністю перейшли на всі власні.

Технологічний процес переоблаштування і створення нової документації, з одного боку, займає певний час, а з іншого – виникає питання раціонального використання коштів. Що важливіше: створювати на даному етапі нові танки (з огляду на те, що ефективність нового танка не суттєво більша, ніж ефективність модернізованого) чи, з урахуванням зовнішньої загрози з боку Росії, працювати над ефективнішими асиметричними зразками озброєнь?

Я думаю, найближчим часом підпишуть доопрацьоване державне оборонне замовлення, де частина коштів, яка раніше скеровувалась на виготовлення нових танків "Оплот", буде переведена на пришвидшення робіт зі створення крилатої ракети "Нептун", випробування якої ми бачили нещодавно. За середньо-оптимістичними оцінками, буде ще цілий цикл випробувань, пов'язаних з фрагментами доопрацювань ракети “Нептун”. І, гадаю, десь в першому півріччі наступного року ми вийдемо на державні випробування цієї ракети, яка в перспективі буде використовуватися не лише в наземному варіанті, як планується зараз, а також для оснащення наших катерів і корветів, а також – важких винищувачів типу "Су-27". В такому разі ми отримаємо зразок крилатої ракети, яка може використовуватися у трьох середовищах – земля, море й повітря. Думаю, з урахуванням цих витрат та оптимального використання коштів, вибір між танками і ракетами йтиме на користь останніх.

Читайте також: Танки в центрі Києва: Україна дає Росії сигнал

Про нове озброєння для українських військ

Коли ми говоримо про створення нового зразка, то є певний цикл, і його порушення потім може вилізти боком. Спочатку створюється макетний зразок, прототип, який демонструє технологію, або дослідний зразок. Цей зразок проходить заводські випробування, після чого вилазять якісь раніше непомічені моменти. Далі під цей зразок роблять документацію і виготовляють першу дослідну партію, 10-15 машин. Вони потрапляють у війська, де їх певний час експлуатують і збирають реакції від користувачів. Потім у проект вносять доопрацювання, і тільки після цього починається серійне виготовлення зразка.

Від початку розробки до серійного виготовлення, зокрема, танка Т-64, який сьогодні є основою бронетанкового щита України, минуло близько 10 років. В середньому цей час займає від трьох до п'яти років, і пришвидшення цих процесів часом є абсолютно необґрунтованим.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Але в нас є цікаві приклади, коли та ж система високоточного вогню "Вільха" й крилата ракета "Нептун" пройшли активну фазу своєї розробки за три роки. Ракету "Нептун" пропонували ще Ющенку, але лише в умовах війни при нинішньому керівництві, особливо за підтримки секретаря РНБО, роботу над цим проектом прискорили. Завдяки активності КБ "Південне", яке очолює Олег Коростельов, швидко здійснили заходи, пов'язані зi створенням ракетного комплексу "Вільха". Він якраз є власне відлунням бойової потреби, тому що до війни питання про створення подібної зброї взагалі не виникало. Її створили за три роки й почнуть серійне виготовлення до кінця 2018 року. Думаю, саме "Вільха" буде одним із перших зразків, які почнуть надходити до військ і дійсно забезпечать якісну перевагу над противником, адже це абсолютно інша зброя, порівняно з тим арсеналом, який сьогодні є в українського війська.

Про важливу місію параду

Військові паради відіграють спонукальну роль. Для мене, як людини, котра цікавиться військовою технікою, цікаво підійти до кожного зразка. Ба більше – я маю унікальну можливість тісно спілкуватися з людьми, які цю техніку розробляли й створювали. Я розумію, що ними рухало, коли вони створювали цю техніку.

Показуючи парад, ми, напевно, більше уваги маємо приділяти людям, які створили ці зразки. Це буде прикладом для тих молодих людей, які, користуючись сучасним гаджетом, думатимуть, як створити технологічні речі, котрі перевершать ті зразки, які сьогодні нав’язані масовим виробництвом. Відчуття спроможності прийняти виклик і реалізувати продукт є надзвичайно важливими. І саме такі паради сіють зерна в молодих людях, які захочуть зробити щось для власної країни.

Читайте також

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні

Нам казали, що України вже немає: боєць ЗСУ про битву за Маріуполь, виживання в "Азовсталі" і тортури в полоні

Бої з Маріуполя закінчилися важким пораненням і полоном для юного бійця