RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Підгузки від Гройсмана": як українська влада "дбає" про молодих матерів

Напередодні виборів уряд почав активно осипати українців бюджетними благами

Напередодні виборів уряд почав активно осипати українців бюджетними благами Фото: pixabay.com

Щоб обібрати дворян у підпіллі і пустити гроші на діамантову авантюру, Остап Бендер прикривався інтересами дітей. Приблизно те саме робить і українська влада, тільки гроші чиновники, навпаки, роздають, щоб зібрати електоральний урожай голосів, адже напередодні виборів український уряд почав активно обсипати народ бюджетними благами. Під найщільніше асигнаційне бомбардування потрапили молоді сім'ї. У країні запустили відразу декілька нових ініціатив, які в теорії повинні допомогти батькам впоратися з фінансовим навантаженням при вихованні дітей, а в довгостроковій перспективі - поліпшити демографічну ситуацію в Україні. Але це теорія. Як відбувається на практиці, і чи дійсно допомога уряду є ефективною, розбирався "Апостроф".

Бебі-бокс

Теорія. Ця ініціатива Кабміну стартувала з 1 вересня минулого року. Усім мамам, які виписувалися з пологового будинку після цієї дати, держава гарантувала одноразову натуральну допомогу, так званий "пакунок малюка". У нього входить 25 речей на загальну суму 5 тисяч гривень: одяг, підгузники, іграшки, пледи, серветки, електронний термометр, загалом, все те, що може знадобитися молодій мамі та її дитині з перших днів життя.

Ініціатива, яку в народі прозвали "підгузки від Гройсмана", виявилася дійсно успішною, але лише наполовину.

Практика. По-перше, якість окремих речей у "пакунку", за словами деяких мам, залишає бажати кращого.

"Дитячі речі були хорошої якості, а ось памперси і накладки на груди не сподобалися взагалі. Все дуже зопрівало в них", - говорить "Апострофу" киянка Вікторія.

"Фактично якість бажає бути кращою. Памперси віддали в дитячий будинок. Залишили термометр і пару одежинок", - додає "Апострофу" житель Київської області Олександр.

Правда, кожен із батьків, звичайно, може тільки суб'єктивно оцінити якість речей, а ось проблема, з якою об'єктивно зіткнулися багато молодих батьків в Україні - бюрократичні перешкоди при отриманні бебі-боксів. У Кабміні обіцяли, що "пакунки малюка" видаватимуть відразу в пологовому будинку при виписці. Деяким батькам все-таки пощастило.

"Отримували в пологовому будинку на наступний день після пологів. Приходить медсестра - заповнюєш папірець, з ним ідеш на інший поверх і забираєш", - розповів Олександр.

Але іншим батькам довелося повозитися. Наприклад, у деякі регіони бебі-бокси просто не доїхали вчасно, через що молоді мами виписувалися з пологового будинку без такої допомоги від держави. Звичайно, отримати "пакунок малюка" можна було після виписки в місцевих відділеннях соцзахисту, але через те, що багато мам прописані в одному районі, а пологовий будинок розташовано - в іншому, видача бебі-боксів затягувалася на місяць, а то й півтора. У результаті, із підгузок і сорочечок малюк просто виростав. Підтвердження цьому можна знайти на сайтах безкоштовних оголошень, де молоді мами просто продають бебі-бокси.

"Продаю, так як бебі-бокс був отриманий мною через місяць після виписки з пологового будинку, а до цього часу для дитини все було вже куплено, і також те, що було всередині боксу, наприклад, памперси й інше, було все маленьким", - пише автор оголошення.

Проте, в деяких випадках краще отримати хоч якусь допомогу від держави, нехай і з запізненням, ніж залишитися взагалі без неї.

"Вважається, що є дуже бідні сім'ї, які навіть цього не можуть собі купити, - каже "Апострофу" директор Інституту демографії соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова. - Але, чесно, я не прихильник бебі-боксів. Я вважаю, що давати треба гроші, а людина вже обере, на що ці гроші витратити. Якщо вважаєте, що батьки проп'ють ці гроші, а не куплять дитині памперси, так вони і памперси обміняють на пляшку горілки".

До речі, за словами експерта з прав дітей Людмили Волинець, практика роздачі молодим мамам натуральної допомоги вже була в Україні, але ініціатива провалилася.

"Бебі-бокси - програма не нова. Вона працювала в 2004-2006 роках, але була скасована у зв'язку з високою корупційною складовою чиновників, причетних до цієї програми. Навіть були кримінальні справи. Не думаю, що "пакунок малюка" має хоч якесь демографічне значення", - пояснила "Апострофу" Волинець.

Муніципальна няня

Теорія. У травні 2018 року Кабмін прийняв постанову, згідно з якою з 1 січня 2019 року кожна сім'я, яка виховує дитину до 3 років, має право розраховувати на відшкодування від держави вартості послуг няні. Правда, фінансується послуга, звичайно ж, не в повному обсязі, а лише в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого на дитину до 6 років. Зараз він становить 1626 гривень, а з 1 липня зросте до 1699 гривень.

На перший погляд, ініціатива більш ніж корисна, однак, за даними Мінсоцполітики, на початок березня документи на відшкодування вартості послуг няні подало всього 39 сімей. Чому так?

Практика. По-перше, 1626 гривень на оплату няні - вкрай мало. Так, залежно від регіону України, година роботи няні варіюється в межах від 70 до 100 гривень за годину. Таким чином, 1626 гривень вистачить на оплату всього 20-16 годин послуги в місяць.

Але нехай навіть і так, інша справа, що знайти няню з тим, щоб потім отримати компенсацію від держави, вкрай складно. І це, по-друге. Вся справа в тому, що погодинну "маму" для дитини слід наймати офіційно. Так говорить закон. Для цього з нянею необхідно укласти договір про надання послуг і принести його в органи соцзахисту. Але щоб няня могла офіційно надавати свої послуги за договором, вона повинна бути або працевлаштована в агентстві, або зареєстрована як фізична особа-підприємець. Звичайно, жінки, які заробляють наглядом за дитиною, не поспішають ставати ФОП, вважаючи за краще залишатися в тіні, і не платити ніяких податків. Ось і виходить, що програма "Муніципальна няня" добре виглядає тільки на папері.

"Крім того, грошей під цю програму закладено на 25 тисяч контрактів, - зазначає Волинець. - Цього року очікується народження близько 300 тисяч дітей. Так це тільки народжуваність. А "Муніципальна няня" - це ж ініціатива, яка стосується дітей віком до 3-х років. Таких дітей в Україні - мільйон. Виходить, що на мільйон дітей передбачено 25 тисяч можливих контрактів. Що це? Зрозуміло, що не повинно бути передбачено мільйон контрактів, адже не всі батьки скористаються програмою, але закласти менше 1%... тут виникають питання".

Виплати на третю дитину

Теорія. Ця ініціатива виникла якраз напередодні виборів, а її лобістом, за словами міністра соцполітики Андрія Реви, став президент Петро Порошенко. Суть в тому, щоб за кожну третю і наступну дитину, що народилася, сім'я отримувала щомісячну державну допомогу в розмірі прожиткового мінімуму. Виплати будуть призначатися до того моменту, як дитині виповниться 6 років, і починаються вже на наступний день після виборів: 1 квітня. І це на додачу до 41 тисячі гривень матдопомоги при народженні дитини.

Згідно з розрахунками Кабміну для забезпечення нової категорії виплат на рік із держбюджету необхідно не менш як 2,4 мільярда гривень.

До речі, місцева влада столиці також планує виплачувати батькам з київською пропискою одноразову допомогу при народженні дитини в розмірі 10 тисяч гривень, правда, це рішення ще мають остаточно затвердити чиновники міськради.

Практика. Практичних результатів від бюджетного заохочення багатодітним сім'ям поки ще немає, однак, на думку експертів, опитаних "Апострофом", демографічного вибуху чекати точно не варто.

"Не поліпшить це демографічну ситуацію. Це поліпшить ситуацію з доходами у багатодітних сімей, але ніяк не демографічну ситуацію, - запевняє Лібанова. - Справа в тому, що гроші працюють погано. Вони працюють 2-3 роки, а потім необхідно або збільшувати виплати, або ефект від них просто сходить нанівець. Правда, боротися потрібно за кожну дитину. Якщо є шанс на те, що якась пара народить третю дитину, значить, потрібно її підштовхнути в цьому напрямку, але особливих ілюзій плекати не треба".

фото: UNIAN

Піар чи "реальні справи"

Експерти вказують, що проблема всіх соціальних програм, спрямованих на сім'ю, які з'явилися перед виборами, полягає в тому, що вони оформлені не на рівні законів, а постанов і розпоряджень Кабміну. Відповідно, буквально за день бюджетних благ можна легко позбавити.

Але фундаментальний прорахунок такої політики навіть не в цьому. Швидкі гроші для сімей тут і зараз - заходи абсолютно популістські. Водночас стратегічних програм для поліпшення демографічної ситуації в уряді немає.

"Демографічну ситуацію в країні реально здатне поліпшити привернення уваги уряду до питань житла для молодих сімей, - пояснює "Апострофу" секретар парламентського комітету з питань соціальної політики Наталія Веселова. - Ті, молоді батьки, які відповідально підходять до питання створення сім'ї, виховання дитини, перш за все думають, де їм жити. Тому дуже багато молодих сімей дивиться за межі України і думає, як пов'язати своє майбутнє і майбутнє своїх дітей, наприклад, з ЄС, де у них є можливість отримати житло. Житло - основна потреба".

За інформацією Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, в бюджеті на 2019 рік закладено всього 100 мільйонів гривень на програму "Доступне житло" і ще 29 мільйонів - на довгострокові житлові кредити для молоді. При цьому у фонді зазначають, що це лише десята частина від необхідних коштів. Реальна потреба в фінансуванні житлових програм на 2020 рік становить: 766 мільйонів на доступне житло та понад 1,5 мільярда гривень - на кредити. Та й то, за ці гроші можна забезпечити дахом над головою лише 4 тисячі сімей на рік.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни