RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Безсмертний полк" в Україні: яких провокацій чекати 9 травня

Як в Україні готують "картинку" для російських ЗМІ на 9 травня

Як в Україні готують "картинку" для російських ЗМІ на 9 травня Фото: unian

Після того як у Росії оформився культ святкування 9 травня, ця дата стала точкою концентрації напруги всередині українського суспільства. На тлі окупації частини території України в цей день з року в рік відбуваються сутички між тими, хто хоче відзначати перемогу над нацизмом у Другій світовій війні за російськими лекалами, і тими, хто такий підхід категорично не сприймає. Які провокації можливі цього року на 9 травня, розбирався "Апостроф".

"Маскувальний" полк

Акція "Безсмертний полк" зародилася в російському Томську ще в 2012 році, і відтоді набула в РФ практично статусу федеральної програми. Звичайно, формально, в тому, щоб пройти по вулицях міста з портретами родичів, які брали участь у Другій світовій, немає нічого такого, але варто звернути увагу, що "Безсмертний полк" широко висвітлюється у всіх пропагандистських ЗМІ, а участь у ній беруть перші особи сусідньої держави. Відповідно, проводити аналогічні активності в Україні, очевидно, не зовсім коректно. В цьому році акція набуде ще більшого розмаху.

Так, в минулому, 2018 році, марш "Безсмертного полку" анонсувався в 13 містах України, а в цьому році організатори планують провести свої акції вже в 14 населених пунктах вільної України: Києві, Дніпрі, Одесі, Львові, Житомирі, Запоріжжі, Миколаєві, Мелітополі, Сумах, Харкові, Херсоні, Чернігові, Чернівцях, Кривому Розі, і двох окупованих містах - Донецьку та Луганську. До речі, найбільше маршів і навіть святкових концертів заплановано в Кривому Розі.

Більш того, офіційний сайт українського осередку "Безсмертного полку" повідомляє, що, крім самого маршу на 9 травня, запланована ще низка інших активностей. Наприклад, 7 травня українців залучали до написання так званого "диктанту перемоги". Також на українському ресурсі "Безсмертного полку" запустили власне онлайн-радіо, де цілодобово транслюються пісні на тему війни.

Фото: Уніан

Цікава деталь: формально, в українських містах на 9 травня буде не марш "Безсмертного полку" - ці акції маскують під іншими брендами. Наприклад, в Києві акція пройде за назвою "Ніхто не забутий. Ніщо не забуте", у Запоріжжі - "Марш нащадків Перемоги", а в Дніпрі відбудеться "Марш миру", на який, до речі, вже встиг покликати городян нардеп Олександр Вілкул. Та й сам голова громадської організації "Безсмертний полк України" Юрій Деркач вчасно відхрестився від відповідальності, мовляв, ніяких маршів організовувати ніхто і не збирався, просто люди в містах традиційно відсвяткують 9 травня з власної ініціативи. Але за підсумком вийде, як і в минулому році: російські телеканали розкажуть про акції "Безсмертного полку" в Україні, але формально таких акцій ніби й не буде.

Небезпечні міста

Проте, чим ближче до 9 травня, тим ситуація загострюється все більше. Так, лідер фракції "радикалів" у парламенті Олег Ляшко виступив з ініціативою організувати на Софійській площі в столиці в цей день ходу з портретами загиблих на Донбасі воїнів. Глава МЗС Павло Клімкін запропонував вийти на вулиці з портретами українців, закатованих за часів сталінських репресій. А лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський пропонує ще більш оригінальну реакцію на акції "Безсмертного полку".

"Роздрукуй портрети воїнів 14-ї гренадерської дивізії або інших українських визвольних формувань і вийди з ними замість путінського "безсмертного" полку", - написав Корчинський на своїй сторінці в соцмережах.

Не залишилися осторонь і праві сили.

"Швидше за все, ми будемо збиратися там, де збирається цей "Безсмертний полк": на станції метро "Арсенальна", - розповів "Апострофу" про плани в столиці лідер руху ОУН Микола Коханівський. - Якщо будуть "колорадські" стрічки, то ми, звичайно, будемо їх забирати, зривати. Ми не можемо їм заборонити ходити, хоча дуже хочемо, але принаймні вони не будуть показувати радянську символіку і "колорадські" стрічки, які є символом країни-агресора".

"Силами наших активістів ми збираємося контролювати громадський порядок і, звичайно, дотримання законів України, щоб не допустити провокацій", - додали "Апострофу" в запорізькому осередку "Національного корпусу".

Така підвищена увага правих до акцій на 9 травня змушує посилено працювати і поліцію. За даними Нацполіції, на 9 травня по всій території України заявлено 1200 масових акцій, на які прийде близько 600 тисяч осіб, відповідно, забезпечувати правопорядок буде 16 тисяч правоохоронців.

Фото: Уніан

Зі слів спікера Нацполіції Ярослава Тракало, в цей день правоохоронці будуть виконувати два основні завдання: запобігати провокаціям і стежити за тим, щоб на масових акція не було забороненої символіки. Адже, незважаючи на те, що закон "Про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів" був прийнятий ще в 2015 році, українці все одно, з року в рік, намагаються пронести на травневі акції нелегальні символи. Не зупиняє навіть перспектива штрафу в 5 тисяч гривень.

"Наприклад, у 2018 році за використання "георгіївської" стрічки ми притягнули до адміністративної відповідальності 20 осіб, і за поширення комуністичної або нацистської символіки відкрито 9 кримінальних проваджень, - пояснив "Апострофу" Ярослав Тракало. - Але в забороні є винятки, які стосуються державних нагород та ювілейних медалей, пов'язаних з подіями Другої світової".

Однак, незважаючи на посилені заходи безпеки, зі слів екс-голови Служби зовнішньої розвідки Миколи Маломужа, є все ж низка міст, в яких на 9 травня зберігається підвищений ризик провокацій.

"Це Київ, Одеса, Львів та, можливо, ще Харків. У східних регіонах, думаю, буде відносно спокійно, бо політична палітра там більш однорідна, і великих сутичок там чекати не доводиться. А ось там, де велика концентрація політичних сил із різними поглядами й оцінками подій, там можливо напруга, - пояснив "Апострофу" Маломуж. - Але зараз не буде таких масштабних заходів, які б об'єднували десятки тисяч людей у містах і регіонах, тому поліція буде повністю контролювати ситуацію. Локальних сутичок виключити не можна, але глобальних сутичок поліція і Нацгвардія зможуть не допустити".

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році