RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Куди поїхати відпочивати в липні і серпні: кращі напрямки та курорти

В Україні відбувається активний розвиток туристичного ринку

В Україні відбувається активний розвиток туристичного ринку Фото: pixabay.com

Літо – період відпусток для більшості українців, при цьому третина наших співвітчизників хочуть відпочивати і набиратися нових вражень за кордоном. "Апостроф" дізнався про ситуацію на ринку, а також про найпопулярніші курорти і нові напрямки, які зможуть урізноманітнити туристичний досвід.

В Україні відбувається активний розвиток туристичного ринку. Поточні показники значно перевищують рівень докризового 2013 року. За даними туроператорів, обсяги авіаперевезень зростають щорічно, причому це стосується як регулярних, так і чартерних рейсів, які здійснюються в рамках пакетних турів. Те ж саме можна сказати про збільшення кількості мандрівників, географію напрямів і розширення списку міст вильоту з України. Рейси виконуються не тільки з Києва, Харкова, Львова, Одеси, Запоріжжя та Дніпра, а також з Херсона, Кривого Рогу, Чернівців, Вінниці, Полтави, Рівного та Миколаєва. З масовим туристичним чартерним напрямами в середньому ринок росте на 25% щорічно. Ще одним фактором, який вплинув на зростання числа туристів і полегшив життя туроператорам, став безвізовий режим. Раніше агентствам доводилося закривати продажу за 5-8 днів до вильоту, щоб встигнути оформити документи, а зараз вони можуть продавати пропозиції до останнього дня перед відправленням.

"Самостійне плавання" або супровід професіоналів?

За даними опитувань, 12% українців не економлять на відпустці, найчастіше саме вони звертаються в агентства, купують поїздки в екзотичні країни та статусні місця і замовляють індивідуальні тури. Переважна більшість громадян (86%) займаються організацією поїздки самостійно, в основному для того, щоб мінімізувати витрати. Це в першу чергу відноситься до тих, хто вибирає внутрішній туризм. Приблизно половина туристів, які відпочивають за кордоном (14% від загального туристичного потоку), звертаються до агентства, купуючи пакетні тури або "гарячі" путівки за вигідними цінами для того, щоб забезпечити собі комфорт і не витрачати час на планування, пошук відповідних рейсів, готелів або апартаментів, тощо. За оцінками фахівців, середній бюджет на одну людину становить 11 000 гривень, тому найбільш актуальними для українських туристів залишаються курорти Єгипту і Туреччини, які пропонують дуже вигідні цінові умови. Так, вартість ночі в деякі готелях Єгипту становить 20$, в середньому турист витрачає на добу від 55 до 70 доларів (в залежності від екскурсій, купівлі сувенірів). Також, до найпопулярніших літніх чартерних напрямків можна віднести Іспанію, Грецію, Кіпр, Італію, Туніс та Болгарію.

Серед лоукостів лише невелика частина курсує по курортних маршрутах. Головні клієнти бюджетних перевізників – самостійні туристи, для яких значна економія на перельотах дозволяє більше часу приділити для відпочинку, відвідувати екскурсії, ходити в ресторани, вибирати комфортні умови проживання. Всупереч поширеній думці, складання індивідуального туру за допомогою агента може бути цілком вигідним варіантом – у досвідчених фахівців є велика база контактів, партнерські домовленості з готелями про знижки, можливість запропонувати цікаву програму, забезпечити логістику і трансфер, оптимізувавши витрати. Але в такому випадку варто заздалегідь продумати майбутню подорож, щоб у агента був час підібрати найкращий варіант в рамках бюджету. У сегменті екзотичних країн на ринку широко представлені тури в Домініканську республіку, Таїланд і Шрі-Ланку, куди йдуть прямі рейси з України, отже ці напрямки також можна віднести до числа популярних, але з більш високим прайсом. Любителі подорожей за незвичайними маршрутами на кшталт Центральної та Південної Африки або Латинської Америки, зазвичай організовують поїздки самостійно або купуючи індивідуальний тур в агентів. Вони змушені добиратися з пересадками і нерідко одержуючи екстремальний досвід, але віднести таку практику до мейнстріму поки не можна.

У сегменті екзотичних країн на ринку широко представлені тури в Домініканську республіку, Таїланд і Шрі-Ланку Фото: pixabay.com

Знайомі курорти або нові враження?

Як і більшість туристів у всьому світі, наші співвітчизники хочуть не тільки відпочити, але і відкрити для себе нові місця. Звичайно, якщо мова йде про сімейний відпочинок з дітьми, самим зрозумілим і привабливим виглядає старий добрий all inclusive в умовній Анталії. Але, поки більша частина літа попереду, можна знайти нові варіанти за доступними цінами і з гідним рівнем сервісу.

Одне з відносно нових напрямків на туристичній карті Європи – Албанія, яка не так давно вийшла на цей ринок і ціни ще не кусаються. Середня вартість проживання в готелях становить 50$ за ніч, витрати на їжу – близько 15$ в день. Крім пляжного відпочинку, тут можна подивитися на мечеті, що збереглися з часів Османської імперії, стародавні фортеці і мальовничу природу. Стабільною популярністю у туристів із Західної Європи користується Чорногорія – красива країна з безліччю пам'яток, чистими пляжами, помірними цінами і довгим курортним сезоном, який триває з початку літа до середини осені. Тут є багато варіантів для відпочинку – піщані пляжі Адріатики, прогулянки в національному парку Дурмітор, поїздка на найпівденніший фіорд Європи Бока-Которську затоку і відвідування історичних пам'яток. Для проживання можна вибрати бюджетні готелі: середня ціна - 500$ за 9 ночей, а в разі "гарячої" путівки можна вкластися і в 250 євро. Але, само собою, тут є і преміум-сегмент у вигляді готелів на знаменитій Будванськой Рив'єрі (ціни на проживання стартують від 100 євро за добу).

Ще один популярний балканський варіант – Хорватія, тут пляжний сезон триває з червня по вересень, у серпні температура води досягає +25 градусів. Специфіка цього курорту в тому, що більшість пляжів скелясті і галькові, або покриті бетоном і обладнані сходами для спуску у воду. Безумовною перевагою є дуже чиста вода – практично всі пляжі відзначені "Блакитним прапором". Середній бюджет відпочинку в Хорватії – 76$ в день, плюс близько 21$ в день піде на їжу. Країна багата на пам'ятки – тут є і античний амфітеатр, і найменший у світі острів Хум, і знаменитий Дубровник з чудовим старим містом.

Ще один привабливий варіант відпочинку для тих, хто не дуже любить спеку – узбережжя Балтійського моря в Польщі. Уздовж 500-кілометрового берега розкидано безліч невеликих містечок, основні курорти: Колобжег, Криниця Морська, Леба, Мендзиздроє, Свіноуйсьце, Сопот, Ястарня, Ястшембя Гура . Середня вартість доби перебування в готелі-72$, але в залежності від місця можна знайти більш дешеві варіанти, витрати на їжу складуть близько 16%. Більш бюджетні курорти – Устка і Халупи підійдуть для сімейного відпочинку. Пляжний сезон триває з липня по вересень, море зазвичай зігрівається до +22 градусів. Але якщо виникне бажання зігрітися у більш теплій воді - можна відправитися на гарячі джерела Польщі, лікувальна вода зігрівається до +35 градусів. Продовжуючи тему термальних курортів, варто згадати Словаччину і Словенію з їх численними термальними джерелами, звідки, до слова, можна відправитися в міні-тур по довколишніх країнах.

Відмінним варіантом відпочинку на узбережжі океану може стати поїздка в Португалію, вартість турів в цю країну нижче, ніж в сусідню Іспанії та Італію (в середньому 740$ за сім ночей в чотирьох-зірковому готелі). Тут безліч визначних пам'яток, дуже гостинні місцеві жителі, відмінна традиційна кухня, а ще на березі Атлантичного океану можна відчути енергію хвилі і спробувати свої сили в серфінгу, яким тут, схоже, займається кожен другий.

Відмінним варіантом відпочинку на узбережжі океану може стати поїздка в Португалію Фото: pixabay.com

Місця, які влітку бувають " не у формі"

Літо - самий розпал відпускного періоду, але завжди корисно знати про деякі особливості різних країн, з-за яких відпустка може бути зіпсований. Не варто планувати поїздку в Іспанію в липні і на початку серпня, так як це сезон відпусток і активного внутрішнього туризму, з-за чого піднімаються ціни в готелях і туристичних місцях, а на пляжах, в кафе і ресторанах яблуку ніде впасти. Зате вже з середини серпня ціни приходять в норму, а на пляжах більше не товпляться відпускники, так що оптимальний час для відпочинку в Іспанії – червень, друга половина серпня або вересень. В Італії теж є традиція всією країною вирушати на канікули – 15 серпня тут відзначають важливе свято Феррагосто або День Успіння Божої Матері, після чого протягом 2 тижнів фактично ніхто і нічого не працює. Магазини і ресторани закриті, співробітники сфери послуг, як і всі італійці, йдуть у відпустку. Зате протягом усього літа погода ідеально підходить для відпустки, так що, якщо у вас раптом виникне бажання побродити по чудовим італійським містам, вулиці яких будуть майже вільні, цей час може бути цілком відповідним.

Якщо ви вирішили відправитися в Індію, то майте на увазі, що в липні-серпні центральну частину країни заливають сильні дощі, а ось в Гімалаях і на півночі Індії настає чудовий час для подорожей. Сезон дощів настає і в Таїланді, на курортах Самуї, Пхангані і Хуахіні влітку тепло і сонячно, можна купатися і засмагати. Тим, хто планує провести відпустку в Єгипті, варто мати на увазі, що в центральній частині країни влітку стоїть сильна спека, в районі +40 градусів. Так що, поїздки в Луксор, Асуан або Каїр варто відкласти, тому що вони стануть серйозною перевіркою на міцність. При цьому, зазвичай клімат на середземноморському узбережжі Єгипту зазвичай трохи м'якше, ніж в районі Червоного моря.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто