RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець передвиборної гречки і елітної пшонки: які продукти "злетять" до осені

Ціни багатьох продовольчих товарів вже досягли європейського рівня

Ціни багатьох продовольчих товарів вже досягли європейського рівня Фото: UNIAN

Багато продуктів харчування в Україні продовжують дорожчати, незважаючи на те, що ціни практично досягли європейського рівня. "Апостроф" з'ясував, що зараз відбувається на вітчизняному ринку продовольства, і на які продукти зростуть ціни до кінця року.

В Україні випереджальними темпами дорожчають продукти харчування. Якщо в середньому за 2018 рік зростання цін (показник інфляції) становив трохи менше 10%, то на окремі продовольчі товари збільшення цін відбулося на 20% і більше.

Як писав раніше "Апостроф", цього літа не радують ціни на овочі та фрукти, що в основному пов'язано з несприятливими погодними умовами - значні обсяги урожаю загинули через квітневі заморозки і липневі дощі. Але дорожчає не тільки те, що, як то кажуть, з грядки.

Плюс і мінус

За словами аналітика інвестиційної компанії Concorde Capital Андрія Передерея, ціни на продовольчі товари за рік - червень 2018 року до червня 2019 рік (даних за липень поки немає) - в середньому зросли на 18%. "Лідером зі зростання ціни стала цибуля. Вона здорожчала в середньому по країні в 2,4 рази, порівняно з минулим роком", - сказав експерт "Апострофу". Також за рік сильно подорожчав хліб - на 24%.

Але деякі продукти, навпаки, дешевшали. У першу чергу, це яйця, які, за словами Андрія Передерея, за рік впали в ціні на 43%. Також порівняно з червнем 2018 року подешевшали морква і капуста (на 10% і 16% відповідно). "Зниження цін на овочеву продукцію було зумовлено появою в продажу товарів нового урожаю, а також високою ціною в минулому році. Падіння цін на яйця було зумовлено низьким рівнем попиту на внутрішньому ринку, в той час як темп зростання експорту був невеликим", - розповів фахівець.

Традиційно в серпні в Україні падають ціни на сезонні овочі та фрукти. Цього можна очікувати і в нинішньому році. Але є одне "але" - якщо не підведе погода. Початок місяця видався досить дощовим, а тому, не виключено, що довгоочікуваного "цінопаду" не буде.

Але, навіть якщо до кінця літа погода реабілітується, і "сезонка", як прогнозувалося, подешевшає, вже з вересня неминуче почнеться зростання цін практично по всіх позиціях, починаючи з так званого борщового набору. І не тільки.

Непредвиборная гречка

Експерти одностайні в тому, що до кінця року варто очікувати подорожчання гречки. За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, останнім часом вона була дуже дешевою, плюс зіграв фактор імпорту з Росії. "Єдиний продукт, який у Росії дешевше, ніж у нас, - це гречка, десь на 30%, і це збивало ціни на внутрішньому ринку", - розповів експерт "Апострофу". Але незабаром ціна на гречку почне рости, тому що багато українських фермерів перестануть її сіяти, додав він.

"Експерти одностайні в тому, що до кінця року варто очікувати подорожчання гречки" Фото: pixabay.com

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин у розмові з виданням зазначив, що в нинішньому році гречки посадили на 60% менше, ніж у 2018 році. "Разом з цукром це - єдині продукти, які за останні три роки не росли в ціні, а зменшувалися. Посівні площі під цукровий буряк скоротилися на 20%, і ціна на цукор, напевно, теж піде вгору, несильно, але піде - на 10-15%, може, навіть на 20%. Гречка подорожчає на 40-50%. Але 40 гривень/кілограм не буде (у 2011 році ціна гречки в роздрібній торгівлі перевалила за 40 гривень/кілограм, - "Апостроф")", - сказав експерт.

За словами Олексія Дорошенка, також будуть дорожчати такі крупи, як горох, перловка, тому що "на них є великий попит, так як це найдешевша їжа". Але буде дешевшати пшонка. "Зараз ціна на неї просто захмарна - 27-30 гривень/кілограм, і це - дикість, тому що раніше пшонка була найдешевшою кашею, а тепер це - самий шик, і її можна в ресторанах подавати як страву для еліти", - не без сарказму зауважив Дорошенко, додавши, що в цьому році пшонки посіяли значно більше, ніж у минулому, і її ціна буде, швидше за все, нижче, ніж гречки.

Хлібне місце

Із упевненістю можна сказати, що продовжить дорожчати хліб, ціни на який в Україні вже вище, ніж в Польщі і Литві. За словами Олега Пендзина, зростання цін на нього становитиме 1-1,5% на місяць.

"Вони і зараз збільшуються, - додає Олексій Дорошенко. - Ми бачимо, що кожен місяць ціна на найдешевші сорти хліба, так званого соціального, на 30-40 копійок за кілограм зростає - на буханці, звичайно, це менше, так як вона може бути 600-700 грамів". При цьому, за його словами, чорний хліб буде дорожчати більш високими темпами - по 40-50 копійок/кілограм, тому що зараз в Україні недостатньо власного жита (його засіяли в менших обсягах), а за кордоном його ціна вище.

Не до кінця зрозуміла ситуація з яйцями. З одного боку, як розповів Андрій Передерей, в середині липня ціна пропозиції від виробників зросла до 1,61 гривні/штука, хоча в червні середня ціна була 0,74 гривні/штука, тобто збільшилася більш ніж удвічі, в зв'язку з чим до кінця літа також можна очікувати подорожчання. З іншого боку, зазначає Олексій Дорошенко, зараз спостерігається перевиробництво яєць, до того ж є проблеми з їх експортом, наприклад в Литву, так як там нібито на українських яйцях знайшли сальмонелу, а через це буде насичуватися внутрішній ринок, і ціни в серпні і, може, навіть у вересні будуть падати.

Закордон нам допоможе

"Європейські" ціни в Україні вже не тільки на хліб. "Ми практично доповзли до європейських цін за основними видами продовольства. Сьогодні українська соняшникова олія в Іспанії коштує дешевше, ніж в Україні, - каже Олег Пендзин. - Там, де є ще запас, там йде зростання, де вже європейська ціна, якщо починає щось рости, відразу ж відкривається імпорт". Так, за його словами, навесні в Україні імпортувалася цибуля з Казахстану, тому що в листопаді 2018 року ми вивезли всю цибулю в Європу через неврожай, викликаний сильними дощами.

"Сьогодні українська соняшникова олія в Іспанії коштує дешевше, ніж в Україні" Фото: gettyimages.com

Але не всі товари можна імпортувати. Зокрема, молоко і молочні продукти, хіба що за винятком сиру. Олексій Дорошенко зазначив, що зараз у вітчизняних магазинах досить багато європейських сирів, які збивають ціни на українському ринку. Але інші молочні продукти - кефір, сметана, власне молоко, будуть дорожчати, хоча молочка "і так вже надзвичайно дорога порівняно з Європою". "Ціна молока в Польщі вже останній рік вдвічі нижче, ніж в Україні, а в Литві воно ще дешевше", - говорить Дорошенко.

Пов'язано це з невеликими термінами зберігання таких товарів. "На митниці машину можуть зупинити, і незрозуміло, скільки вона там простоїть. Тому молоко, кефір, сметана - на жаль, це буде плюс 20-30 копійок за кілограм або літр щомісяця до кінця року. Відсутність конкуренції призводить до того, що ціна як росла, так і буде рости в найближчі роки", - резюмував експерт.

Читайте також

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу