RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Картопля по 6 і помідори по 50 гривень: коли подешевшають овочі і фрукти

У серпні очікується падіння вартості фруктів і овочів

У серпні очікується падіння вартості фруктів і овочів Фото: UNIAN

Ціни на овочі та фрукти в 2019 році виявилися істотно вищими, ніж у минулому. "Апостроф" з'ясовував, із чим це пов'язано, і чи можна очікувати зниження вартості цих продуктів до кінця літа.

Українці скаржаться на дорожнечу овочів і фруктів. Дійсно, ціни на сезонні "вітаміни" в нинішньому році не сильно радують. І, якщо в травні йшлося в основному про полуницю, у червні - про черешню, то в липні - все більше про помідори, огірки та абрикоси.

А ще - про картоплю. Після того як на ринках і в магазинах з'явилася "молода картопля", її ціна невдовзі знизилася в середньому до цілком розумних 15 гривень/кілограм. Однак до середини червня картопля нового урожаю вже продавався приблизно по 20 гривень/кілограм, "потягнувши" за собою і вартість "старої картоплі", яка пережила зиму і перебувала до цього часу вже далеко не в кращій формі, щоб хоч якось конкурувати з "молодою".

Півроку погана погода

Ще навесні фермери попередили, що урожай абрикосів 2019 року буде поганим, а ціни на них - високими. Причина - сильні заморозки, які прийшли в Україну в квітні. Так воно і вийшло: незважаючи на зниження цін, порівняно з періодом початку збору урожаю, до початку липня, за даними Української плодоовочевої асоціації, абрикоси коштували в середньому 22 гривні/кілограм, що вдвічі вище, ніж у 2018 році.

Негода стала причиною високих цін і на інші сезонні овочі та фрукти. Весняні холоди істотно знизили кількість і якість практично всього, що вирощується на грядці. Погіршили ситуацію опади.

Червневі дощі були особливо згубні для фермерських господарств Західної і Південної України. Саме з ними було пов'язано стрімке подорожчання картоплі на початку літа - збір врожаю довелося призупинити, а коли його відновили, виявилося, що більша його частина зіпсувалася. Що, зрозуміло, позначилося на цінах - в сторону їх збільшення.

Та ж доля спіткала і черешню - в нинішньому році вона з'явилася в самому кінці травня - на кілька тижнів пізніше, ніж у 2018 році. І за цінами - вдвічі вищі за торішні. У середньому в розпал сезону черешня продавалася по 60-75 гривень/кілограм, а в деяких торгових точках її можна було побачити по 100 гривень/кілограм.

Навесні фермери попередили, що урожай абрикосів 2019 року поганим, а ціни на них - високими Фото: pixabay.com

На вагу золота

Липень видався ще більш дощовим. За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, через дощі в липні "псується все, що вирощують на ґрунті".

Цю ситуацію він проілюстрував на прикладі картоплі і цибулі. "Якщо цибуля дешевшає, але все одно на сьогодні вона ще значно дорожче, ніж у минулому році, то картопля подорожчала, і сьогодні вона вдвічі вища в ціні, ніж була в минулому році на цю ж дату (кінець липня, - "Апостроф"). Вона дорожчає, тому що нас сильно позаливало, і справа дійшла до того, що картопля поїхала до нас із Білорусі", - сказав експерт в коментарі виданню. За його словами, на оптових ринках України зараз картопля коштує близько 9 гривень/кілограм, тоді як в Білорусі - менше 7 гривень/кілограм (за обмінним курсом).

Зовсім ахова ситуація з помідорами. У середині липня томати не найбільш товарного вигляду коштували по 30 гривень/кілограм. Щось пристойніше - понад 50 гривень.

В середині липня томати не найбільш товарного вигляду коштували по 30 гривень / кілограм. Щось пристойніше - більше 50 гривень Фото: pixabay.com

З огірками - не так сумно, але і на них ціни незвично високі. У середині місяця абсолютно звичайні огірки продавалися по 17-19 гривень/кілограм. Ближче до кінця липня ціни дещо знизилися - до 14-16 гривень/кілограм, при цьому разом із ціною часто падала і якість, а тому про реальне зниження вартості говорити не доводиться.

Варто зазначити, що в умовах дефіциту вітчизняної продукції в країну надходить імпорт, який, найчастіше, дорожче, але порівняно із захмарними місцевими цінами, це не відчувається так гостро. Не кажучи про те, що іноді іноземна продукція виявляється навіть дешевшою.

Промінь надії

Але ціни, дійсно, потроху знижуються. Падіння вартості продукції обумовлено в першу чергу її сезонністю - на піку пропозиції ціни, як правило, обвалюються.

Так, до початку червня ціни на полуницю в опті опустилися нижче 30 гривень/кілограм. Це означає, що в роздробі вона в цей час продавалася не дорожче 35 гривень/кілограм. При цьому ягода більш низької якості, якої через негоду в нинішньому році було багато, продавалася ще дешевше - по 20 гривень/кілограм.

Економічний дискусійний клуб на своєму сайті опублікував дані про оптові ціни на сезонні овочі та фрукти в Україні на середину липня, а також динаміку їх зміни порівняно з початком місяця. Цікаво порівняти вартість цих товарів із польськими цінами, які також наведено в таблиці.

Досягти дна

Попереду серпень, коли збір урожаю в нашій країні досягає піку, а це значить, що ціни в цьому місяці досягнуть мінімуму.

"Цибуля і капуста, які коштували в квітні по 40 гривень/кілограм, будуть по 10, а то і по 8 гривень/кілограм - п'ятикратне падіння ціни, фантастика, яка можлива тільки в нашій країні, через те, що ми не вміємо зберігати, не вміємо рахувати, - розповів "Апострофу" директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. - Якщо в Європі є баланс споживання, то у нас чомусь вважають, що ринок - це базар, але ринок - це те, де все пораховано до кілограма, до цента на рік вперед, а то і на всі п'ять років". Як приклад він навів цибулю: "Про те, що в країні закінчилася цибулю, реально дізналися лише через два тижні, і ціна за рік виросла в п'ять разів. А тепер в п'ять разів впала".

Олег Пендзин погоджується. За його словами, якщо погода не буде підкидати чергові сюрпризи, то, наприклад, оптову ціну картоплі на момент активного збору врожаю можна буде знайти і по 5 гривень/кілограм. При цьому в роздробі, за його словами, націнка буде близько 10-12% від опту (тобто менше 1 гривні).

Курс на зростання

В Україні щорічно виробляється 18-20 мільйонів тонн картоплі, при цьому на стіл простих українців направляється приблизно 6-7 мільйонів тонн, а ще приблизно 6 мільйонів тонн йдуть на прикорм худоби і для посівного матеріалу, каже Олег Пендзин. "А 6 мільйонів тонн картоплі щорічно у нас згниває", - додає він. За його словами, більш як 90% всього врожаю картоплі в Україні виробляється не промисловим чином, а в домогосподарствах, і в зв'язку з цим гостро постає питання збереження продукції, яка в основному перебуває в не пристосованих для цього умовах.

Пендзин також припустив, що в нинішньому році урожай картоплі буде на 1,5-2 мільйона тонн менше, тобто приблизно 17-18 мільйонів тонн, і це позначиться на ціні.

Власне, вже з вересня почне дорожчати весь "борщовий набір". За словами Олексія Дорошенко, в грудні, швидше за все, ціна цибулі та капусти становитиме приблизно 15 гривень/кілограм. "А картопля, сподіваюся, буде трохи дешевше - близько 12 гривень/кілограм, тобто навіть дешевше, ніж зараз", - зазначив експерт.

Однак, цілком можливо, що серпневого обвалу цін чекати не варто. Адже, згідно з останнім прогнозом погоди, з початку місяця в Україні йтимуть дощі, до того ж очікується похолодання. А це може знизити якість врожаю, що, зі зрозумілих причин, відіб'ється і на цінах. Не в кращу для споживачів сторону.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту