RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крим на сухому пайку: як окупанти зажадали напоїти з Дніпра

Раніше в Криму заявляли, що Україна поїла півострів не водою, а отрутою

Раніше в Криму заявляли, що Україна поїла півострів не водою, а отрутою Фото: UNIAN

Чи то у кримських окупантів в горлі пересохло, а може просто закінчилося те, що вони пили з початку окупації Криму, але горді "кримнашевці" напередодні запропонували Росії домовитися з Україною про поновлення поставок води на півострів.

При цьому не далі, ніж два місяці тому так звана кримська влада запевняла, що їм і без української води добре. Та й взагалі, Україна відправляла до Криму не воду, а отруту.

"Апостроф" розповідає, що відбувається з водою в окупованому Криму і чи готова Україна повернути воду окупантам.

Налий же мені, налий

12 серпня так званий заступник голови "ради міністрів" Криму Георгій Мурадов заявив, що окупанти мають намір звернутися до керівництва Росії з проханням ініціювати переговорний процес з Україною про пропуск на півострів води з Дніпра.

При цьому він видав думку про те, що вода-то в Дніпрі "російська".

"Ми хотіли б просити допомогти почати зондаж, можливо, переговорний процес з українською стороною про те, щоб вони нашу воду пропускали до Криму. Це не вода річки Дніпро, яка належить Україні, це наша вода, що йде з території РФ", - сказав він.

Що раніше говорили окупанти

"Нам вода від України не потрібна. Вона страшенно забруднена", - говорив 14 червня так званий глава "кримського парламенту" Володимир Константінов.

Він також заявив, посилаючись на неназваних фахівців, що "вода, яка надходила до Криму, сприяла зростанню онкологічних захворювань".

"З усієї України вся ця радіація та стоки сюди йшли до Криму", - заявляв Константінов.

Що відповіли в Україні

Постпред президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич в свою чергу парирував, що у Криму не може бути ніяких претензій на воду з Дніпра, оскільки річка впадає в Чорне море, а не протікає по території півострова.

"Україна перекрила не русло річки Дніпро, а перекрила технологічну споруду (канал), який знаходиться на території України. На це Україна має повне право. За всіма підрахунками прісної води в Криму для потреб населення вистачає", - сказав він.

При цьому він запропонував окупантам зайнятися забезпеченням "окупованої території всіма необхідними ресурсами" та наголосив, що Крим є територією України, а тому Росія не має права виносити на міждержавний рівень питання окупованого нею півострова..

Раніше Кориневич також заявляв, що Україна не збирається відновлювати постачання прісної води Північно-Кримським каналом.

Що ще придумали окупанти

Цікаво, що в жовтні 2018 року той же Мурадов пропонував Росії перекрити Дніпро на вході в Україну, з притоки Дніпра - Десни, відправити воду в притоку Волги - Оку. Таким чином він хотів компенсувати недоотриману Кримом воду. Як саме вода з Оки мала потрапляти до Криму - Мурадов не зазначав. Напевно, як і все інше - немов камені з неба.

У чому суть проблеми

Після анексії Криму в 2014 році Україна перекрила водопостачання окупованого півострова через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 90% потреб Криму в воді, як для заповнення водосховищ, так і для зрошення.

Як результат, великі проблеми виникли на півночі Криму в Джанкойському, Красноперекопському районах, а також місті Армянськ, де ситуація дійшла до хімічної катастрофи.

І якщо з поставками води для жителів Криму окупанти ще якось справляються, то для забепечення потреб промисловості та військового угруповання в Криму, яке постійно зростає, води вже не вистачає.

"Води в Криму не вистачає для обслуговування військової бази і забезпечення її стійкості (в. т.ч. - для промисловості). Те, що окупанти направляють воду, якої цілком вистачає для людей, на потреби військової бази - це проблема не України. Це відповідальність Росії... Перекривши воду, Україна не створює ніяких проблем для кримчан. Вона створює проблеми для військової бази. Але з якого переляку Україна повинна поїти та обслуговувати військову базу окупанта на своїй території", - писав раніше в Facebook координатор групи "Інформаційний спротив" Олексій Копитько.

Раніше колишній віце-прем'єр АРК Андрій Сенченко в інтерв'ю "Апострофу" заявив, що в Криму предостатньо води, але Росія не хоче витрачати гроші на те, щоб забезпечити нею півострів.

"Справа в тому, що води в Криму для цивільного населення досить. Є статистика про те, скільки води в Крим надходить у вигляді поверхневих стоків, тобто дощів і снігу. Йдеться в середньому про мільярд кубічних метрів на рік. Ще до півмільярда кубометрів можна отримати з підземних джерел, але якщо це робити раціонально", - заявив він.

При цьому, за його підрахунками, на два мільйони людей потрібно близько 100 мільйонів кубічних метрів води.

"А я вам назвав потенційні можливості - півтора мільярда. Тобто насправді прісної води в Криму в 15 разів більше, ніж споживає населення", - переконаний Сенченко.

Однак, він зазначає, що для того, аби очистити цю воду і подати її населенню, "потрібно понести серйозні витрати, тобто окупантам доводиться платити, і дуже багато".

Читайте також

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів