RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зеленський потрапив на "розтяжку" Путіна: Росія запустить потужну кампанію проти України

Ігар Тишкевич про наслідки для України через звільнення Цемаха

Ігар Тишкевич про наслідки для України через звільнення Цемаха Фото: unian

Росія може використати важливого свідка у справі MH17 Володимира Цемаха для того, щоб розпочати інформаційно-лобістську кампанію проти України. Якщо Цемаху вдасться виїхати на непідконтрольну Києву територію у зоні бойових дій на Донбасі, то Росія заявлятиме, що саме Україна гальмує розслідування справи збитого літака Boeing , оскільки уповільнює процес допиту Цемаха. Таку думку висловив "Апострофу" аналітик "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевич, коментуючи звільнення Цемаха з-під варти за рішенням Апеляційного суду Києва.

Основні ризики беззастережної видачі Цемаха – це те, що Росія розпочне розкручувати власну політичну комбінацію, а Україна опиниться в центрі міжнародного скандалу.

Цемах на сьогодні – це єдина жива людина, яку можна вважати принаймні свідком у справі МН17. Прокуратура Нідерландів надіслала запит, на який має бути відповідь. Україна спочатку продовжила арешт, а через 2 дні суд приймає рішення випустити Цемаха під особисте зобов’язання, щоб він поїхав за місцем свого проживання – на окуповану територію у місто Сніжне. Чи можливо технічно забезпечити доступ слідчих до Сніжного, щоб вони могли опитати Цемаха? Це нереально.

Якщо з Цемахом щось трапляється чи він тікає, держава Україна автоматично стає учасником процесу, у якому один з потенційних свідків, зникає. З точку зору нідерландців, їм все одно, як Україна забезпечить можливість допитати його. А якщо Київ відправляє слідчих туди, куди вони потрапити не можуть, це можна вважати перешкоджанням слідству. Це дозволить РФ розпочати інформаційно-лобістську кампанію з основною тезою, що саме Україна гальмує розслідування справи – тим, що вона не дає допитати Цемаха. Ця кампанія виконає основне своє завдання – розмиє у частини слідчої групи сприйняття Росії як держави, яка несе відповідальність, або хоча б зняття з порядку денного цього питання. Наразі слідчі не назвали Росію відповідальною – говорять лише, звідки прийшла техніка, хто був у екіпажі.

Читайте: Обмін полоненими між Україною і Росією: заяви Путіна, звільнення Цемаха і інші подробиці

Через 6-12 місяців Росія розпочне третю хвилю пропагандистської кампанії, спрямовану на пакет санкцій, накладених на державу після збиття Boeing. Але якщо не доведено відповідальність держави, то який сенс їх залишати? Росія буде готувати підґрунтя для часткового зняття санкцій.

З одного боку, ми потрапили на "розтяжку", заявивши про швидкий обмін. Коли він зірвався, Росія почала диктувати умови. І ми потрапили у пастку.

Інша проблема – ми не знаємо позиції Франції щодо цієї ситуації. Я не виключаю, що має місце певний політичний тиск, бо баланс сил у Європі складається, на жаль, не на користь України. Коли обмін зірвався, Зеленський і французький президент Еммануель Макрон розмовляли більш ніж півтори години.

Дуже цікавий в цьому плані і нещодавній виступ Макрона перед представниками дипломатичного корпусу. Він окреслив напрямки зовнішньої політики Франції, яка намагається стати глобальним гравцем. Там був цілий розділ про нові відносини з РФ, а Україну згадують лише один раз – в контексті того, що для початку роботи з Росією треба закінчити кризу в Україні. Макрон не говорив, на яких умовах.

Читайте: Небезпечний свідок: що станеться з Цемахом в Росії

Питання не в тому, що міг сказати Цемах – він може виявитися "пустишкою", не знати нічого. Питання у процедурах. Відповідно до 25 ст. Конституції, Україна не може видавати своїх громадян іншим державам. Якщо Цемах швидко відмовиться від українського громадянства, написавши відповідну заяву, вирушить в ОРДЛО, а там з полиці книжкової шафки дістане російський паспорт – це не буде порушенням Конституції з боку Києва, бо Донбас – це Україна.

Інше питання – у нашій комунікації із Нідерландами. Також можна спокійно йти на обмін Цемаха, якщо наші спецслужби мають готовий до реалізації план операції із викрадення інших фігурантів цієї справи. Але в будь-якому разі це великі репутаційні ризики для України.

Читайте також

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр