RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Самурайські мечі, ДНК Гоголя і галушки з язиком: як провести вікенд у Полтаві

Полтава - це місто-вечір, місто-відпочинок

Полтава - це місто-вечір, місто-відпочинок Фото: Максим Старіков

Пам'ятник галушці, місце творчого натхнення Миколи Гоголя, Івана Котляревського та генеральної битви Північної війни. Ось, мабуть, і все, що пересічний українець знає про Полтаву. Правда, якщо ви плануєте пов'язати своє життя зі стоматологією, тут, в місцевій медичній академії випускають найкращих фахівців у країні, а більше... більше знати про Полтаву, а, тим більше, відвідувати її, напевно, і немає потреби. Справді, це ж не розрекламований Львів із фірмовою кавою і кафешками на будь-який смак і не Одеса з теплим морем. Але чи так насправді провінційна і невиразна Полтава, як здається на перший погляд? І чим там взагалі займатися? На ці питання, спробував відповісти "Апостроф", провівши вікенд у місті.

Вибираємо житло

Із Києва до Полтави ходить інтерсіті. Якихось три години - і ви на місці. Вже на вокзалі розумієш, що Полтава - це місто-вечір, місто-відпочинок: немає дратівливої товкучки, мисливців за погано захованим у кишені гаманцем і докучливих бомбил - "п'ятсот гривень до центру, братан". Так тут і до центру від вокзалу можна дістатися неквапливим кроком за 15-20 хвилин.

Де оселитися? Найкращим готелем у місті вважається Premier Hotel Palazzo. Це підтвердять і місцеві жителі, і рекордні 9,4 бали на сайті booking.com. Трохи про сам готель. Крім традиційних "булочок" чотирьох зірок: ситної і багатої шведської лінії, ідеальної чистоти і уважного персоналу, фішка готелю - в його інтер'єрі, який у Полтаві ну ніяк не очікуєш побачити. Навіть кімнати для куріння виглядають як міні-кафешки з мозаїчними столиками і кованими стільцями. Так, це класичний інтер'єр, але з увагою до кожної деталі. Наприклад, стіни готелю прикрашають майстерні гобелени, а при вході в готель постояльців зустрічають скульптури Пушкіна та Гоголя, виконані львівським скульптором Володимиром Цісариком. Тим самим майстром, який створив знаменитий пам'ятник Захер-Мазоху у Львові.

Кращим готелем в місті вважається Premier Hotel Palazzo Фото: Максим Старіков

За великим рахунком, без всіх цих бонусів провінційному готелю можна було б обійтися, адже основні постояльці - люди бізнесу, які приїжджають до Полтави у нафтогазових справах (саме в Полтавській області розташовано одні з найбільших в Україні родовищ природного палива). Однак минуле власниці готелю, пов'язане з імпортом італійських тканин, залишило свій відбиток на інтер'єрі готелю, сформувавши європейську класику з українським затишком.

Що робити?

Всю центральну частину міста прогулянковим кроком можна обійти за якихось пару годин. Куди піти? Наприклад, у місцевий краєзнавчий музей. Нудно? Не поспішайте з висновками. По-перше, на особливу увагу заслуговує сама будівля музею, побудована на початку ХХ століття в стилі українського архітектурного модерну. Химерні пентаграми на вікнах, майже казкові башточки будівлі, балкони і різнобарвне облицювання, стануть відмінним фоном для яскравих селфі. Не дарма саме цю локацію часто вибирають молодята під час весільної прогулянки.

По-друге, сама експозиція музею. Крім традиційних експонатів, які можна побачити практично в будь-якому краєзнавчому музеї України: скелета мамонта, зразків народної творчості, тут є й абсолютно унікальні речі, які можна побачити тільки в Полтаві. Наприклад, посмертний перстень Миколи Гоголя, інкрустований діамантами з фрагментом волосся письменника. Хочеться щось більш круте? Будь ласка - справжні самурайські мечі та шкіряні обладунки, мушкети французьких піратів, золото скіфів і навіть меч, яким сотні років тому карали злодіїв, відрубуючи їм руки. Хочеться загадковіше? У музеї зібрано реліквії стародавнього Єгипту, починаючи від дивних амулетів і перснів, закінчуючи клинописними табличками, які до сьогодні вчені так і не змогли розшифрувати. Всі ці експонати зібрано в окремому залі - скарбниці музею. Правда, фотографувати тут заборонено.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

Хвилин 15 неспішним кроком від музею, і можна дістатися до знаменитої полтавської "Білої альтанки" - колонади, з якої відкривається мальовничий вид на місто і долину річки Ворскла. Але головна краса цього місця відкривається ввечері. Після заходу сонця колонада підсвічується системою лінійних світлодіодів, яка була розроблена спеціально для цього об'єкта у французькому Ліоні.

До речі, вечір - найсприятливіший час, щоб продовжити вивчати Полтаву, так як сам ритм міста досить спокійний.

У вечірній Полтаві зберігаються всі ті самі плюси, що є і у великому місті: вуличні музиканти з романтичним репертуаром, затишні парки і ресторани. Але до цих плюсів додаються й чисто полтавські опції. Наприклад, якщо є бажання провести вечір за келихом вина в якомусь кафе в центрі, то ціни приємно здивують. Так, класичний дайкірі, улюблений коктейль Хемінгуея, у ресторані в самому центрі Полтави обійдеться в 100 гривень, на відміну від Києва чи Львова, де за той самий напій попросять від 120 до 150 гривень.

Ще один незаперечний плюс міста - відсутність товкучки на вулицях, навіть у самих туристичних місцях. Від готелю до кінотеатру або ресторану можна пройтися абсолютно комфортно, без відтоптаних задників взуття. Приходить розуміння, що ось так само розмірено тут 180 років тому ходив Гоголь і місцеве дворянство. І з того часу Полтава так і не захотіла поспішати, зберігши теплий вечірній ритм життя.

Полтавський must have

Ви можете провести вікенд у Полтаві, прогулюючись вечірнім містом, відвідуючи музеї чи просто потягуючи вино в лобі готелю, але який би з видів дозвілля ви не вибрали, є два обов'язкових пункти при відвідуванні міста.

По-перше, піти в театр на "Наталку Полтавку". Справді, де ж іще дивитися українську класику, як не в тому місці, де вона зароджувалася? Так, це не та "Наталка Полтавка", яку можна побачити в Києві: з деталізованим багатством українських костюмів і апгрейдом класичної музики Лисенка Олегом Скрипкою, але постановка трупи полтавського театру неймовірна щира і по-народному проста. Напевно, приблизно так само виглядала на сцені ця вистава 200 років тому, коли вперше була поставлена.

Можна піти в театр на "Наталку Полтавку"

По-друге, поїсти знаменитих галушок. Вікіпедія нам говорить, що галушки - українська національна страва, що становить собою відварені в киплячій воді шматочки тіста. Однак у Полтаві це блюдо зведено практично в культ, тому його варіацій тут безліч. Одні з найсмачніших галушок, які нам вдалося спробувати за вікенд у Полтаві, це галушки, фаршировані язиком із в'яленими томатами. А є ще галушки, фаршировані печінкою, галушки з беконом і соусом... Загалом, якщо хочете відчути гармонійне переплетення традиційної української кухні з сучасними кулінарними шедеврами, то вам - у Полтаву.

У Полтаві галушки зведені практично в культ

Резюме

Для туризму вихідного дня Полтава – одне із найбільш підходящих українських міст. Великих бюджетів, щоб відпочити тут не потрібно. Втім, для того, щоб спробувати всі варіації галушок, краще прихопити з собою кілька сотень гривень. Неспішна динаміка й помірні ціни залишать приємне враження, а відсутність суєти великого міста дозволить відчути, що ти дійсно відпочив.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга