RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Субсидії -2020: хто залишиться за бортом, а кому збільшать допомогу

Чи вистачить грошей, які виділяються на субсидії українців

Чи вистачить грошей, які виділяються на субсидії українців Фото: Олександр Гончаров/Апостроф

Витрати на виплату житлових субсидій, закладені в проект держбюджету на 2020 рік, майже на 14% менші за суму, яка передбачена на це у поточному році. При цьому, міністр соціальної політики Юлія Соколовська стверджує, що всі, хто потребує державну допомогу, отримають субсидії. "Апостроф" з'ясовував, чи вистачить грошей, які виділяються на субсидії українців.

Проект держбюджету України на 2020 рік передбачає витрати на житлово-комунальні субсидії в розмірі 47,63 мільярда гривень. Це на 7,47 мільярда гривень або 13,56% менше за ту суму, яку було виділено на субсидії в поточному році (55,1 мільярда гривень).

Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська визнала, що, "якщо порівнювати з цифрами, включеними до бюджету на цей рік", закладені обсяги витрат на субсидії в бюджет-2020 дійсно менші. "Але це скорочення викликане виключно економічними чинниками: за рахунок індексації пенсій, збільшення рівнів мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму доходи українців зросли. Відповідно, зменшився і розмір субсидій, які держава виплачувала громадянам", - написала вона на своїй сторінці в Facebook. При цьому, за словами міністра, "скорочення витрат не призведе до скорочення (кількості) отримувачів". "Влада не збирається відмовляти отримувачам субсидій!", - заявила Соколовська.

Розмір має значення

Станом на 1 січня 2019 року в Україні субсидії отримували 3,65 мільйони домогосподарств, що майже вдвічі менше, ніж роком раніше. Таке істотне скорочення відбулося через посилення вимог до субсідіантів. При цьому, згідно з даними Державної служби статистики, в квітні їх число зросло до більш ніж 4 мільйонів. Втім, із закінченням опалювального сезону кількість отримувачів субсидій стала зменшуватися (адже найбільші витрати в оплаті "комуналки" припадають на опалення), і в червні субсидії отримали вже трохи більше 2 мільйонів сімей. Середній розмір субсидії у цьому місяці склав 116,4 гривні.

Але з початком осінньо-зимового періоду число отримувачів субсидій, так само як і їх розміри, знову почнуть рости. Можливо, воно повернеться до показників початку поточного року - адже влада не заявляла про плани нового посилення вимог до отримувачів.

Більш того, президент Володимир Зеленський і члени його команди дали зрозуміти, що субсідіантів може стати навіть більше, так як планується переглянути деякі критерії надання житлово-комунальних субсидій. Йдеться, зокрема, про пенсіонерів, у чиїх будинках прописані їхні онуки, які за фактом з ними не проживають, через що люди похилого віку формально не мають права на субсидії, незважаючи на те, що мають потреби у них. Крім того, були озвучені плани надати знижки на оплату послуг ЖКГ (суть, ті ж субсидії) для громадян старше 70 років. За оцінками влади, за рахунок цих категорій загальне число субсідіантів в країні може збільшитися на 1-1,5 мільйони чоловік (або, точніше, домогосподарств).

Втім, як сказала в коментарі "Апострофу" координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко, озвучена владою ідея про нових субсідіантів серед пенсіонерів та людей похилого віку "більше схожа на утопію". "Навряд чи вона буде реалізована в такому вигляді, як йшлося про це", - зазначила вона.

Спеціаліст з питань житлово-комунальних послуг Сергій Дяченко також не впевнений, що витрати на субсидії враховують згадані категорії громадян. "Президент сказав, але питання в тому, чи закладено це (в проект бюджету)?", - сказав Дяченко в розмові з "Апострофом".

Але кількість субсідіантів у новому опалювальному сезоні може навіть не вирости, а скоротитися, незважаючи на запевнення міністра соцполітики. Втім, мова не йде про обман з боку влади. Однак Юлія Соколовська в своєму пості в Facebook побічно це підтвердила, зазначивши, що за рахунок підвищення розміру пенсій і "мінімалки" доходи громадян стали в середньому більшими. "Таким чином, виходить так, що претендувати на отримання субсидій зможе менша кількість українських сімей", - прокоментував ситуацію "Апострофу" глава Комітету економістів України Андрій Новак.

Газова залежність

Є ще один нюанс - якщо число отримувачів субсидій не знизиться або знизиться у незначній мірі, скорочення витрат відбудеться за рахунок зменшення розмірів виплат, про що також сказала глава Мінсоцполітики.

За рахунок чого може статися таке скорочення? Сергій Дяченко вважає, що за рахунок зниження тарифів на послуги ЖКГ (як відомо, нова влада декларує плани зниження тарифів - "Апостроф"). За словами експерта, на прийдешню зиму в Європі, та й в Україні, були зроблені значні запаси газу в зв'язку з можливими перебоями в поставках палива з Росії, яка, не виключено, починаючи з січня 2020 року, повністю припинить газовий транзит через нашу країну. Надлишок ресурсу на ринку тягне за собою зниження цін, а здешевлення газу повинно привести до зниження вартості інших комунальних послуг. "Менше платити (за тарифами) - відповідно, менше субсидії", - пояснив Сергій Дяченко.

Однак ціновий тренд може змінитися - у зв'язку з атакою на нафтові заводи Саудівської Аравії і можливим загостренням ситуації на Близькому Сході можуть злетіти світові ціни на нафту, які потягнуть за собою і ціни на газ, попереджає Дяченко.

Тетяна Бойко згодна: "Ми не знаємо, якою буде ціна на газ у жовтні, грудні, січні тощо. Це основний фактор, який впливає на обсяг субсидій".

На догоду МВФ

При цьому, якщо всі фактори, що впливають на виплату субсидій, залишаться без змін, "коштів (закладених в проекті бюджету-2020) має вистачити", - вважає Бойко.

Але грошей може все ж виявитися недостатньо - із зазначених вище причин або з якихось інших. "Є певні механізми - субсидії будуть нараховуватися, і їх треба буде чимось покривати", - зазначив Сергій Дяченко, додаючи, що в зв'язку з цим має відбутися коригування бюджету - тобто витрати на субсидії в цьому випадку збільшать.

Насправді, така практика досить поширена - для цього парламентом приймається закон про внесення змін до Закону про державний бюджет України. У минулому, зокрема, зовсім недавньому, такі коригування робилися і з метою збільшення витрат на виплату субсидій.

Однак витрати можуть бути збільшені, зокрема, на етапі підготовки проекту бюджету до другого читання. За словами Андрія Новака, в нинішній редакції проект бюджету є, скоріше, технічним, оскільки Кабінет міністрів прагнув найперше виконати норму закону про те, що головний фінансовий документ країни подається до Верховної Ради не пізніше 15 вересня. "Прем'єр-міністр (Олексій Гончарук) анонсував, що до кінця вересня буде представлена програма діяльності уряду, після чого, відповідно до цієї програми, будуть вноситися зміни в проект бюджету. Думаю, за конкретною статтею (про субсидії), в будь-якому разі сума буде змінюватися залежно від того, яким буде опалювальний сезон, коли він реально почнеться відповідно до температурних норм, коли він реально закінчиться, наскільки холодною буде зима. Тому, думаю, ця цифра неостаточна", - сказав експерт. Він також висловив припущення, що на даному етапі така цифра була продиктована логікою мінімізації витрат держбюджету на наступний рік, "щоб показати менший дефіцит, щоб задовольнити вимоги МВФ - всі вимоги Міжнародного валютного фонду зводяться до одного: платоспроможність державного бюджету, яка й полягає у (прийнятній) величині дефіциту".

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни