RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Загрожує смертельним випадком: що відбувається з повітрям в Україні

Забруднення обумовлене декількома факторами

Забруднення обумовлене декількома факторами Фото: unian

Початок тижня ознаменувався в столиці неабиякої панікою в соціальних мережах. Ряд активістів та екологів виклали на своїх сторінках виміри стану атмосферного повітря у Київській області та сусідніх регіонах, згідно з якими, концентрація шкідливих речовин в повітрі над столицею просто катастрофічна. Що насправді відбувається з екологією у Києві, і чи є справжні підстави для побоювань, розбирався "Апостроф".

Рекордне забруднення?

"Україну з самого ранку накрила хмара чадного газу (моноксиду вуглецю). Рівень забруднення найвищий в Європі, на рівні з промислово забрудненими районами Китаю", - написав на своїй сторінці в Facebook активіст Євген Сойкін, пославшись на дані сервісу windy.com, на якому в реальному часі відбувається моніторинг стану забруднення повітря.

Ще один ресурс SaveEcoBot, який також відстежує рівень забруднення повітря, зафіксував, наприклад, в Києві станом на 13:00, 21 жовтня показники забруднення повітря в межах від 140 одиниць (при нормі близько 50) у Святошинському районі, і до 160 одиниць в Дніпровському районі столиці.

"Рівень СО2 по Україні перевищує рівень найзабрудненіших районів земної кулі", - зазначив глава комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища в громадській раді при КМДА Олег Попенко.

Дивіться: Київ перетворюється на Silent Hill: з'явилися видовищні відео туманного міста, зняті з повітря

Що відбувається?

А ось тут вже складніше, адже версії того, що відбувається, поширюються соцмережами з величезною швидкістю. Так, в КМДА повідомили, що всьому виною 1,4 гектара торфовищ, які горять в Обухівському районі Київської області.

"Через погодні умови і велику площу загоряння спостерігається погіршення повітря в Голосіївському районі міста Києва", - зазначили в КМДА.

За даними ДСНС, всього в Україні триває гасіння пожеж на торфовищах загальною площею загоряння в 15 гектарів. Горить в Житомирській, Київській, Полтавській, Чернігівській та Черкаській областях. Однак рятувальники запевняють, що площа пожеж незначна, а значить, серйозних наслідків для екології немає.

Проте, щоб нівелювати негативні наслідки для здоров'я людини від пожеж на торфовищах, чиновники радять українцям обмежити перебування на відкритому повітрі, закривати вікна (особливо вночі і вранці), пити побільше води і проводити вологе прибирання в квартирах і будинках.

Чиновники радять українцям обмежити перебування на відкритому повітрі Фото: pixabay.com

До речі, погодні умови з точки зору сприяння забруднення повітря зараз в Україні дійсно не найкращі.

По-перше, в Укргідрометцентрі повідомили, що в найближчі дні надзвичайний рівень пожежної небезпеки зберігатиметься.

"23-25 жовтня у більшості районів західних, північних, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Донецької, Луганської, Запорізької та Одеської областей оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки", - йдеться у прогнозі Укргідрометцентру.

Читайте: Супрун роз'яснила ситуацію з забрудненням повітря в Україні і дала важливі поради

По-друге, відсутність вітру.

"Уже тривалий час над Україною переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль, - зазначила синоптик Наталія Діденко. - Тумани і слабкий вітер сприятимуть накопиченню шкідливих домішок в повітрі, яких і так вистачає, особливо у великих містах. І така ситуація триватиме ще до кінця тижня".

Ще одна можлива причина забруднення повітря - викиди автомобілів. Ситуація ускладнилася після появи в країні великої кількості так званих "евроблях", які далеко не завжди відповідають екологічним стандартам.

"У великих містах традиційно забруднюють повітря автомобілі. Наприклад, 90% усього забруднення повітря в Києві через автомобілі", - коментує ситуацію "Апострофу" засновник проекту "Еко.Експедіція" Олександр Ярощук.

Шкідливих речовин в атмосферу додає спалювання опалого листя в приватному секторі і стерні на полях.

"Таке забруднення - це індикатор того, що йде велике неорганізоване спалення органічних залишків, - пояснює "Апострофу" експерт центру екологічних ініціатив "Екодім" Олег Савицький. - Мова йде не тільки про листя в приватних домоволодіннях. Це і величезні поля, адже в Україні стерня спалюється тисячами гектарів. Коли це відбувається одночасно, то дає такий колосальний ефект. А через погодні умови це забруднення розсіюється більш повільно, піднімається високо в атмосферу внаслідок температурної інверсії".

Ну і, звичайно ж, викиди великих промислових підприємств ніхто не скасовував.

Викиди великих промислових підприємств ніхто не відміняв Фото: pixabay.com

"Частина забруднення утворюється в Дніпропетровській, Запорізькій і Донецькій областях. Тобто там, де зберігається велика концентрація промислових підприємств. А викиди цих підприємств сьогодні ніхто не моніторить. У нас немає державного контролюючого органу в сфері екології. Інспекція ліквідована, а новий природоохоронний орган ніхто не створив. Ось і виходить, що підприємства можуть робити все, що хочуть. І зараз вони цим користуються", - додає Ярощук.

Що говорить влада?

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу заявив, що причин для паніки немає.

"Мені доповіли, що за офіційними нашими даними в повітрі нічого аномального не спостерігається. Якість повітря зараз в межах допустимої концентрації. Тобто ніяких аномальних перевищень чогось небезпечного в повітрі ми, за офіційними даними, не бачимо", - зазначив Гончарук.

Глава уряду пообіцяв взяти питання на контроль і вийти до суспільства з комунікацією.

Втім, за словами екологів, "офіційні дані", які потрапляють на стіл до прем'єра, можуть не враховувати всіх факторів забруднення атмосферного повітря.

"В Україні немає нормальної системи моніторингу якості повітря. Так, Укргідрометцентр робить дослідження, але вони беруть проби не за всіма показниками, відповідно не показують адекватну картину. Ми не можемо знати, що реально відбувається з повітрям, адже немає нормальної системи і достатньої кількості точок моніторингу", - резюмував Ярощук.

Чи варто переживати?

І так, і ні.

"Вуглекислий газ - досить токсичний. По-перше, він перешкоджає засвоєнню людиною кисню, а, по-друге, збуджує дихальні центри, - пояснює "Апострофу" токсиколог Володимир Саркісян. - Коли в організмі надлишок вуглекислого газу, то рефлекторно відбувається вдих. Такий механізм дихання в принципі. Відповідно, перезбудження цього центру порушує дихальний ритм і виходить порочне коло: ми вдихаємо більше збудливого агента, але не отримуємо достатньо кисню. Це загрожує серйозними розладами дихання, аж до смертельного випадку".

Визнають незначні перевищення і в Укргідрометцентрі.

"Але підвищена концентрація вуглекислого газу в атмосфері зараз не має ніякого негативного впливу на людський організм, оскільки зміна цієї концентрації обчислюється навіть не у відсотках і навіть не у десятих частках відсотка. Тобто воно ніяк не впливає на людський організм в токсичному плані", - резюмував токсиколог.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами