RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Криза неминуча: що буде зі справами Майдану після відставки Горбатюка

Розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності зіткнеться з проблемами

Розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності зіткнеться з проблемами Фото: unian

Начальник управління спецрозслідування ГПУ Сергій Горбатюк був звільнений зі своєї посади. Управління Горбатюка займалося розслідуванням, так званих, справ Майдану, однак новий генеральний прокурор планує це управління реорганізувати, а розслідування справ по Майдану має перейти в сферу відповідальності вже ДБР. Що ж за п'ять років встигли зробити Сергій Горбатюк та його слідчі, і, найголовніше, як і хто тепер буде розкривати злочини, вчинені під час Революції Гідності, розбирався "Апостроф".

У так званих, справах Майдану - два великих кейса. Перший стосується безпосередніх виконавців злочинів - силовиків, які розстрілювали та били учасників Революції Гідності. Другий стосується діяльності вищих посадових осіб України в 2013-2014 році, які приймали рішення про жорстке придушення акцій протесту. Серед них: екс-голова МВС Віталій Захарченко, колишній генпрокурор Віктор Пшонка, екс-прем'єр Микола Азаров та багато інших соратників збіглого президента Віктора Януковича.

За словами самого Горбатюка, за часи роботи його управління, в справах Майдану було повідомлено про підозру 448 особам, передано до суду 298 обвинувальних актів, а суди винесли 57 вироків. Втім, жодного вироку "першим особам" винесено не було.

Але вже з 20 листопада цього року ГПУ втрачає функції досудового розслідування. Це - вимога Кримінального процесуального кодексу, який вступив в силу ще в 2017 році. А значить зі справами Майдану потрібно щось робити. Що саме? Наприклад, передати велику частину в ДБР, як того і вимагає закон, адже злочини, вчинені екс-президентами, депутатами ВР, вищими державними чиновниками та правоохоронцями - зона відповідальності Романа Труби та його відомства.

Втім, в ГПУ мають намір наглядати за ДБР й замість ліквідованого управління спецрозслідування створили окремий департамент. Він буде здійснювати процесуальне керівництво у справах щодо Майдану, які перейдуть до Труби.

Правда, в цьому департаменті, за словами Сергія Горбатюка, немає жодного слідчого з його управління, який займався б справами Майдану.

Припустимо, таким чином, новий генпрокурор дійсно хоче дати новий поштовх розслідуванням по Майдану. Про що, до речі, Руслан Рябошапка у вересні й казав в інтерв'ю ЗМІ: "Думаю, що потрібен аудит, не тільки за моєї участі як керівника, але й професійних незалежних юристів, в тому числі, адвокатів Небесної сотні. Мені здається, що за 6 років можна було просунутися далі, а суспільство вимагає значно більших результатів".

Читайте: Результат справи по ПриватБанку може бути цікавим і неперед­бачуваним - Руслан Рябошапка

Однак, як пояснив "Апострофу" один з адвокатів сімей Небесної сотні Віталій Тітич, за місяць до передачі справ Майдану в ДБР, досі немає розуміння, як це буде відбуватися.

"Для того, щоб в ДБР були передані ці справи, необхідно, щоб там було створено відповідний підрозділ за аналогією з управлінням спецрозслідування ГПУ, - пояснює Тітич. - Матеріали кримінальних проваджень - це набір доказів та процесуальних документів, за які відповідає та особа, яка веде розслідування. Просто так передати, як каже генеральний прокурор та його заступники, нічого не можна. Це не відповідає практичним реаліям. Щоб кудись щось передати, має бути особа, яка буде передавати справу а то особа, котра буде її приймати. Але тих людей, які повинні передавати справи вже немає: по ключових позиціях слідчі звільнені. Вони вже не працюють. Хоча їх взагалі не стосувалася процедура атестації. Вона стосувалася прокурорів, але не слідчих".

Правда, старі кадри Горбатюка можуть продовжити розслідування справ Майдану на нових посадах в ДБР.

"Якщо розслідування продовжать старі люди, які просто з прокуратури перейдуть на нові посади в ДБР, то вони будуть тягнути ці справи ще незрозуміло скільки, - каже "Апострофу" координатор Експертної центру з прав людини Євген Крапівін. - Якщо це будуть нові слідчі ДБР, то вони, швидше за все, проведуть аудит того, що зробило по цих справах управління Горбатюка, а потім частину справ віддадуть до суду, а частину закриють".

Але знову ж таки, спеціального підрозділу в ДБР поки що немає.

"Горбатюк писав десятки рапортів на колишніх генпрокурорів, щоб організувати процес належним чином. Реакція нульова. Я сам зустрічався з Трубою і він казав, що такий підрозділ буде створено. А зараз він каже, що можливо щось створить й буде призначати тих людей, кого сам вважатиме потрібними. Тому з цими провадженнями можуть бути дуже серйозні проблеми", - запевняє Віталій Тітич.

Втім, на думку експертів, криза в розслідуванні справ Майдану й так невідворотня.

"У будь-якому випадку справи Майдану завершаться, на жаль, нічим. Будь-яка доказова база, яка могла бути зібрана, вже була зібрана в перші два роки після Майдану. Це, по-перше. А, по-друге, всі фігуранти по цих справах виїхали з України протягом двох років. Залишилося тільки кілька бійців "Беркута", які можуть отримати якісь вироки. А основний вал цих справ буде або закритий, якщо докази слабкі, або за заочною процедурі будуть винесені вироки, які, звичайно, ніхто виконувати не буде, бо Росія ця цих людей не видасть. А тому головне питання - хто візьме на себе політичну відповідальність щоб частину справ закрити, а частину передати до суду. Але тепер, після передачі справ у ДБР, саме їх, очевидно будуть і звинувачувати в тому, що вони "злили" справи Майдану", - каже "Апострофу" Крапівін.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів