RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дифтерія в Україні: "спецоперація" або реальна проблема

Чи готові медики боротися з дифтерією

Чи готові медики боротися з дифтерією Фото: Getty Images

У жовтні в країні було зафіксовано кілька лабораторно підтверджених діагнозів "дифтерія". І хоча говорити про спалах небезпечної інфекції, звичайно ж, зарано, проте в МОЗ запевняють, що привід для занепокоєння є, адже ні достатньої кількості сироватки проти захворювання, ні колективного імунітету, здатного стримати поширення інфекції, в Україні немає. "Апостроф" з'ясовував, наскільки ймовірна загроза епідемії та чому виникла паніка.

Що таке дифтерія

Дифтерія - інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом (рідше через предмети, з якими контактував хворий). Збудник захворювання - бактерії так званої дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae.

Симптоми захворювання схожі з симптомами ангіни. "Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, який руйнує тканини дихальної системи, - пояснюють у МОЗ. - Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли в горлі утворюються плівки, які можуть ускладнювати дихання і ковтання. Токсин може викликати слабкість, біль у горлі, лихоманку, набряк шийних залоз".

Однак, якщо токсин потрапляє в кров, то вражає серце, нирки і нервову систему, викликаючи блокування дихальних шляхів, міокардит, легеневу інфекцію і ще цілий букет небезпечних для життя ускладнень.

Під час епідемії дифтерії, яка лютувала в Україні з 1991 по 1998 рік, захворіли близько 20 тисяч осіб. З них 696 осіб померло. Вся справа в тому, що, якщо хворому терміново не ввести спеціальну сироватку проти дифтерії, ризик летального результату зростає до 50%. Але навіть якщо сироватка отримана вчасно, ризик смертності зберігається на рівні 20%.

Звідки вона в Україні

Перший випадок дифтерії в 2019 році було зафіксовано в серпні в Хмельницькій області. На лікарняному ліжку опинилася фармацевт. За даними медиків, вона пропустила обов'язкову вакцинацію в 16 років. Однак цей випадок пройшов практично непоміченим. Справжня інформаційна бомба вибухнула в середині жовтня, коли стало відомо, що з підозрою на дифтерію госпіталізували відразу 15 студентів Ужгородського національного університету. Всі вони прибули в Україну з Індії.

У підсумку, на момент написання матеріалу, за даними Центру громадського здоров'я, було лабораторно підтверджено три випадки захворювання на дифтерію: в Ужгороді, Києві (захворів 9-річний школяр) і в Тернопільській області.

Що робити

У МОЗ та в Центрі громадського здоров'я запевняють, що єдиним способом захисту від дифтерії та її ускладнень є вакцинація. Причому, як планова вакцинація дітей, згідно з календарем щеплень, так і ревакцинація дорослих.

"Дорослим необхідна вакцинація від дифтерії кожні десять років. Вакцина від дифтерії формує антитоксичний імунітет, який захищає від тяжкого перебігу хвороби", - відзначають в Центрі громадського здоров'я.

В Україні гострий дефіцит сиворотки від дифтерії: за даними Міністерства охорони здоров'я, лише 190 доз на всю країну, та й то потрапила вона до нас в якості гуманітарної допомоги від Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Сироватки від дифтерії в Україні жорсткий дефіцит Фото: Getty Images

"200 доз сироватки на всю Україну з нашої логістикою? Так вона повинна бути в кожній інфекційній лікарні, якщо не в кожній великій лікарні, - каже "Апострофу" лікар-інфекціоніст Олексій Галімський. - Трагікомізм ситуації полягає в тому, що протидифтерійна сироватка - препарат дуже простий та дуже дешевий у виготовленні. Але у нас її виробництво свідомо знищено".

Чому в Україні раптом виявилося так мало доз сироватки від дифтерії, "Апострофу" пояснило джерело в Міністерстві охорони здоров'я.

"Сироватки зберігаються на місцях - в областях у лікарнях, якими керують департаменти охорони здоров'я регіонів. У зв'язку з децентралізацією, Міністерство не керує лікарнями. Якщо в області немає необхідної кількості сироваток, то керівництво має звернутися до міністерства і сказати про свої потреби. Але області не зверталися до Міністерства. Так, якщо ми говоримо про прогалини у вакцинації, то Міністерство повинно було прогнозувати можливість епідемії і потрібно було розуміти, що сироваток потрібно більше. Але й області нічого не зробили", - зазначив співрозмовник видання.

Утім, головний дитячий імунолог столиці Федір Лапій запевняє, що сироватки має вистачити.

"Тут все залежатиме від того, скільки у нас буде хворих. Якщо один чи п'ятеро хворих - цього більш ніж достатньо, а якщо тисяча хворих, то вже ні, - пояснює "Апострофу" Лапій. - Але за кілька днів це питання планують вирішити. Засідає оперативний штаб МОЗ і рішення приймаються в оперативному режимі".

А ось вакцин для захисту від дифтерії в Україні більш ніж достатньо: 1,79 мільйона доз вакцини АКДС (коклюш, дифтерія, правець), 178 тисяч доз АДС (дифтерія, правець) і 5,4 мільйона доз вакцини АДП-М, якою ревакцинують дорослих. Пройти вакцинацію можна у свого сімейного лікаря, і, як запевняють у МОЗ, абсолютно безкоштовно.

Однак лікарі-інфекціоністи сумніваються, що вакцинація від дифтерії дійсно так потрібна всім українцям, як на цьому наполягають чиновники. Наприклад, за даними ВООЗ, у 2018 році в Україні було зареєстровано 10 випадків захворювання на дифтерію. У 2016 році - 4 випадки, в 2011 і 2012 році - 8 і 5 випадків відповідно, проте ні широкої вакцинальної кампанії, ні паніки в інформаційному просторі з цього приводу не було.

"Паніка розпалюється штучно, адже в травні буде списано близько 2 мільйонів доз надлишково закупленої АКДС, - додає Олексій Галімський. - МОЗ продовжує закуповувати через UNISEF найдешевші і найбільш низькоякісні індійські вакцини від дифтерії як для дорослих, так і для дітей".

За словами завідувача лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології НАМНУ ім. Мечникова Андрія Волянського, ще близько 1,8 мільйона доз індійської вакцини АДП-М (якою вакцинують дорослих), стануть простроченими в травні наступного року.

"Особливим успіхом до сьогодні вакцина не користувалася - прищеплювалися близько 200 тисяч осіб на місяць. Згідно з календарем щеплень, починаючи з 16 років, цю вакцину потрібно вводити раз на 10 років. Тобто потреба України при 100% охопленні - 3 мільйони доз на рік" , - написав у своєму Facebook Волянський. А цієї вакцини, нагадаємо, зараз в Україні 5,4 мільйони доз.

Чому ж надлишок вакцин і терміни придатності - така проблема?

"Мало того, що держава зазнає збитків на суму вартості простроченої вакцини, але вона ще зазнає вдвічі більших збитків, оскільки вакцину потрібно буде утилізувати в промислових масштабах на спеціальних промислових ліцензованих потужностях як 3-й клас небезпеки відходів (лікарські засоби). Просто вилити в каналізацію вміст флаконів прямо забороняє закон про відходи", - пояснює Галімський.

Утім, за словами Федора Лапія, говорити про те, що ситуація із захворюваністю на дифтерію - штучно створене інформаційне вкидання, підстав немає.

"Ніякої штучності тут немає. Ситуація досить серйозна, і є нові випадки захворюваності. У нас є проблема, але у нас є достатній запас вакцин із хорошим терміном придатності", - резюмував Лапій.

А ось джерело "Апострофа" в Міністерстві охорони здоров'я визнає, що частина вакцин дійсно стане непридатною для використання в 2020 році, проте проблема в іншому - держава закуповує вакцини, а українці, особливо дорослі, просто не хочуть робити щеплення. Більш того, співрозмовник видання зазначає, що паніка серед населення дійсно може розпалюватися штучно, але сенс таких дій не в тому, щоб швидше використати вакцини.

"Точно не МОЗ це робить. Більше схоже на те, що тема епідемії роздувається штучно, щоб показати, що міністерство недієздатне. Але СЕС була знищена, замість неї мав з'явитися центр епідеміологічного контролю, але його не створили, а функції з контролю поклали на Центр громадського здоров'я, який не справляється. Відповідно, епідемія може показати, що МОЗ нічого не робить", - підкреслило джерело "Апострофа".

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні