RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

День пам'яті жертв голодоморів: які заходи пройдуть в Україні 23 листопада

23 листопада Україна вшановує жертв голодоморів

23 листопада Україна вшановує жертв голодоморів Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

День пам'яті жертв голодоморів - національний пам'ятний день в Україні, який відзначають четвертої суботи листопада. Цього року він випадає на 23 листопада.

У цей день по всій території України буде приспущено Державні прапори та обмежено проведення заходів розважального характеру. Планується, що о 16:00 в кожному будинку і установі українці запалять свічки пам'яті і долучаться до загальнонаціональної хвилини мовчання.

В історичних передумовах запровадження пам'ятної дати розбирався "Апостроф".

Пам'ятна дата була введена указом президента України №1310/98 від 26 листопада 1998 року як "День пам'яті жертв голодоморів". У 2000 році назва була змінена на "День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій". У 2004 році встановлювалася назва "День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій". І нарешті, указом президента №431/2007 від 21 травня 2007 року було введено назву, яка використовується сьогодні - "День пам'яті жертв голодоморів".

Голодомори в Україні

Таку часту зміну назв можна пояснити науковою дискусією навколо питання про справжню кількість голодоморів в Україні. На сьогодні більшість істориків схиляються до думки, що в ХХ столітті їх було три: в 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках.

Так, у результаті Голодомору 1921-1923 років загинуло близько 500 тисяч людей. Причиною трагедії стала сумнозвісна продрозверстка, що проводилася в рамках політики військового комунізму. Відомо, що в 1922 році з України було вивезено 13,5 мільйона тон зернових. Метою такої політики був геноцид українського селянства, яке не підтримувало комуністичну владу.

Втім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років. За підсумками судової справи за фактом Голодомору встановлено, що кількість загиблих досягла 3 мільйонів 941 тисяч осіб. Втрати українців в частині ненароджених, за даними СБУ, становили 6 мільйонів 122 тисячі людей.

Меморіальна церемонія біля пам'ятника жертвам Голодомору в КиєвіФото: Getty images


Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, розкуркулення селян, хлібозаготівельна кампанія і масовий терор на селі.

На сьогодні 15 держав - членів ООН офіційно визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, ще 10 - засудили Голодомор на офіційному рівні як акт знищення людства.

Третій Голодомор стався в Україні у 1946-1947 роках. Його причиною стала спланована акція сталінської влади з вилучення залишків зерна у селян для надання допомоги "братнім народам" із соціалістичного табору і відновлення промисловості. На сьогодні точна кількість жертв цього Голодомору не встановлена. Різні дослідники оцінюють, що кількість його жертв може бути від 300 тисяч до 1 мільйона.

День пам'яті жертв голодоморів: заходи

Заходи до Дня пам'яті жертв голодоморів пройдуть по всій Україні і в багатьох країнах світу. На території України буде приспущено Державний прапор і обмежено проведення заходів розважального характеру.

23 листопада о 15:00 на території Національного музею Голодомору-геноциду розпочнуться заходи з метою інформувати і розповідати про несправедливі страждання українців у 1932-33 роках.

О 16:00 в кожному домі й установі українці запалять свічки пам'яті й приєднаються до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Після хвилини мовчання український історик, доктор історичних наук Віктор Брехуненко в Будинку-музеї Тараса Шевченка прочитає лекцію "Голодомор як геноцид українського народу".

23 листопада о 18:30 і 24 листопада о 16:00 київський театр "Veritas" спільно з Національним музеєм Голодомору-геноциду представлять виставу "КОНТРА", створену на основі реальних свідчень очевидців Голодомору 1932-33 років. Вистави пройдуть в приміщенні музею.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде