RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Свято наближається: як в Україні готуються до Нового року-2020

Де і як в Україні готуються до новорічних гулянь

Де і як в Україні готуються до новорічних гулянь Фото: pixabay.com

До старту різдвяно-новорічних свят залишається трохи більше місяця. Але по всій Україні вже киплять приготування до народних гулянь: встановлюють ялинки, заливають ковзанки, облаштовують ярмарки. Деякі міськради вже анонсували програму заходів, сподіваючись заманити туристів.

Де і як в Україні готуються до новорічних гулянь, з'ясовував "Апостроф".

Київ зваблює масштабністю та етнічним колоритом

Столиця України пропонує киянам і гостям міста насичену програму. Так, основною святковою локацією в Києві визначена Софійська площа. 14 грудня там відкриється різдвяний ярмарок, а 19 грудня урочисто запалить вогні головна ялинка країни. Керувати церемонією буде Лускунчик, якому допоможуть українські богатирі. Початок церемонії - о 19:00.

Цього року висота зеленої красуні буде 28 метрів, її прикрасять 800 іграшок і чотири кілометри гірлянд. Утім, організатори дійства жодного дерева знищувати не будуть. Керуючись думкою киян, місцева влада вирішила зібрати новорічну ялинку з гілок.

25 грудня на Софійській площі відсвяткують католицьке Різдво, а 31 грудня - зустрінуть Новий рік. А ось 7 січня тут же, на площі, відбудеться хода звіздарів і різдвяний концерт.

Ще однією локацією різдвяно-новорічних святкувань стане Контрактова площа, яку оформлять в стилі опішнянської кераміки - традиційної української кераміки з селища Опішня Полтавської області. Навіть іграшки на ялинці будуть "опішнянськими". На площі також розміститься ковзанка, різдвяний ярмарок, будиночок святого Миколая і арт-об'єкти в опішнянському стилі.

Східна Україна - флагман новорічних приготувань

Поки в Києві тільки готуються до встановлення новорічної ялинки, на Лівобережній Україні відповідні роботи вже почалися. Святковий символ вже стоїть у Кременчуці на Полтавщині. Центральну частину міста прикрасили різнобарвною ілюмінацією. Обійшлося це городянам в 500 тисяч гривень.

Кременчук kremen.gov.ua

А ось в Харкові на зеленій красуні вирішили не економити. Висота головної ялинки міста досягне 26 метрів, прикраси та гірлянди обійдуться громаді 3,6 мільйона гривень.

На площі Свободи, в центрі міста, почали монтувати ковзанку. Харківські супермаркети прикрасили новорічним декором і вже встановили міні-ялинки.

Монтаж головної ялинки Полтави на Театральній площі розпочнеться 6-8 грудня. Рішення встановити святкову конструкцію раніше комунальники пояснили необхідністю вчасно відновити благоустрій території і можливим погіршенням погодних умов.

Полтавчани також не планують рубати дерева і перевитрачати міський бюджет - місто ще раніше купило штучну ялинку, а іграшки планує використовувати минулорічні.

Західна Україна готується до навали туристів

Тим часом Західна Україна готується прийняти на різдвяно-новорічні свята рекордну кількість туристів. За повідомленням Центру розвитку туризму, у Львові, Кам'янець-Подільському, Ужгороді та Мукачевому вже заброньовано майже всі номери в готелях. Залишилися тільки найдорожчі апартаменти або ті, що розташовані далеко від центру.

Втім, на Галичині та Закарпатті не всі міста поспішають розщедрюватися. Так, загальний кошторис новорічних заходів Івано-Франківська становитиме лише 136 750 гривень.

Історія свята

Новий рік - одне з найважливіших календарних свят. Він настає в той момент, коли останній день старого року переходить в перший день наступного року. Таким чином, це свято відзначають багато народів і у кожного - свої традиції.

Початок року з 1 січня встановив римський правитель Юлій Цезар, ще в 46 році до н.е. У Стародавньому Римі цей день був присвячений Янусу - бога вибору, дверей і всіх начал. Його зображували з двома обличчями: одне - було направлено поглядом вперед, а друге - назад. І тому перший місяць нового року - січень - був названий на честь бога Януса.

Саме в період правління Юлія Цезаря під впливом астрології свято Нового року набуло самостійне значення тимчасової позначки початку року, яким є й на сьогодні.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів