RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нові тарифи, штрафи і пенсії: що чекає на українців у 2020 році

У 2020 році відбудеться низка змін у багатьох сферах

У 2020 році відбудеться низка змін у багатьох сферах Фото: pixabay.com

У новому, 2020 році нардепи і уряд приготували українцям цілий мішок законодавчих "подарунків", які змінять життя кожного громадянина країни. Нові штрафи, соціальні стандарти, закони і тарифи. Що зміниться з 1 січня і які законодавчі норми набрали чинності одразу після новорічного привітання президента, дізнавався "Апостроф".

Нові соцстандарти

У минулому році парламентарі проявили чудеса працездатності і ухвалили бюджет не "як завжди", в останніх числах грудня, а ще в середині листопада. Новий кошторис країни приніс українцям і нові соціальні стандарти. Отже, що ж змінилося.

По-перше, нардепи підняли рівень мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2020 року вона становить 4723 гривні, проти 4173 гривень в грудні 2019 року. Відповідно, виріс і розмір мінімальної погодинної оплати праці: з 25,13 гривень до 28,31 гривень.

По-друге, виріс і прожитковий мінімум. З 1 січня він становить 2027 гривень і буде поетапно рости протягом всього року: з 1 липня прожитковий мінімум буде 2118 гривень, а з 1 грудня 2189 гривень.

А ось пенсіонерам можна відкривати пляшку просекко з нового року, адже розмір мінімальної пенсії дотягли до рівня в 1638 гривень. Пенсіонерам старше 80 років виплатять одноразову допомогу в розмірі 670 гривень.

Нові тарифи

З 1 січня тарифи на свої послуги піднімає Укрпошта. Так, за доставку пенсій і грошової допомоги листоноші тепер братимуть в селах 1,15% від суми відповідної виплати, а селищах міського типу - 2,3% від виплати.

За даними Укрпошти, тарифи на доставку пенсій та виплат не змінювалися з 2004 року, а тим часом, більше 4 мільйонів українців користується цією послугою.

Крім того, в Укрпошті підвищать тарифи і на міжнародні відправлення посилок.

"Змінюється вартість доставки дрібних пакетів в країни зони 1 і зони 3: для відправлення вагою до 250 грамів тариф зростає на 0,25 долара, а від 250 грамів до 2 кілограмів на 0,5 долара. Фінальний тариф до оплати без знижок складе на дрібні пакети вагою 0-250 грамів - від 6 до 6,3 доларів, вагою 250-500 грамів - від 11,4 до 12 доларів. Підвищення складе 3-5%", - зазначили в Укрпошті.

Підвищує свої тарифи з нового року ще один монополіст - Укртелеком. Так, для населення максимальна абонентська плата за стаціонарний телефон без погодинної оплати місцевих дзвінків, підключений по окремій лінії, збільшиться з 55,92 до 61,51 гривень. А ось розмір максимальної абонплати за аналогічну послугу для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців зросте з 61 до 67,10 гривень.

Також в Укртелекомі повідомили, що з 1 лютого підуть в історію таксофони. Своє рішення монополіст аргументує тим, що підтримувати апарати в робочому стані збитково, та й все менше українців ними користуються.

Підуть в історію таксофони Фото: pixabay.com

"На сьогодні мережа налічує близько 4,8 тисячі таксофонів, практично всі вони розміщені в містах. У середньому щодня з одного таксофона відбувається тільки близько 2,5 хвилин розмов. Якщо, наприклад, у 2017 році щомісяця було близько 900 тисяч хвилин розмов за допомогою таксофонів, то вже в 2019 році - менше 380 хвилин. Послуги таксофонів втратили соціальну значимість", - відзначили в компанії.

Нові гроші

У 2020 році НБУ запланувала масштабне оновлення банкнотно-монетної лінії гривні.

Так, з 25 лютого в обороті з'являться оновлені банкноти номіналом 200 гривень. В середині року в оборот надійдуть монети номіналом 10 гривень. Також в НБУ обіцяють ввести в обіг нові 50 гривень і монету вартістю в 5 гривень (за фактом, уже введено). А ось монету 25 копійок протягом року почнуть поступово виводити з обігу.

Підсумком грошової реформи має стати наявність 12 номіналів гривні: 6 монет (номіналом 10, 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень) і 6 банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень).

"Заміна банкнот номіналами 5 і 10 гривень на монети дозволить державі заощадити близько 1 мільярда гривень. Адже тривалість життя монет значно вища, ніж тривалість життя банкнот дрібних номіналів. Монети перебувають в обігу близько 20-25 років. Банкноти номіналами 5 і 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу - в середньому один-два роки, тому банкноти потрібно щорічно друкувати і зберігати. Водночас обіг монет вимагає від держави значно менших зусиль і коштів", - зазначили у прес-службі НБУ.

Нові штрафи

Куди ж без них. З 1 січня в Україні повинні з'явитися (ще не перевірили, - "Апостроф") спеціальні місця для паркування електрокарів. Якщо на такому місці буде припарковано авто на дизелі, бензині або ГБО, то водієві доведеться заплатити штраф: від 340 до 510 гривень.

До речі, з 1 липня 2020 року в силу вступлять нові державні будівельні норми, згідно з якими не менше 5% місць на нових або відремонтованих парковках повинні бути обладнані зарядними станціями для електрокарів.

Значно "схуднуть" гаманці і у тих водіїв, хто займається небезпечним хобі - їздою за кермом в нетверезому стані. З 1 січня їх чекають нові серйозні штрафи. Вся справа в тому, що до Кримінального кодексу вводиться стаття 286-1, яка передбачає штраф за водіння в нетверезому стані у розмірі від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 17 до 32 тисяч гривень. Крім того, водія можуть позбавити прав на термін до 3 років. Якщо порушення було вчинене повторно, то штраф зростає до 51 тисячі гривень, а права заберуть на термін від 2 до 3 років.

Поліцейське авто Фото: patrolpolice.gov.ua

Нові чиновники

Багаторічна епопея з позбавленням парламентарів депутатської недоторканності нарешті завершилася. З 1 січня 2020 року народні обранці, в теорії, повинні зрівнятися з пересічними українцями і втратити чарівну силу мандата. Але тільки в теорії. На практиці ж депутати залишили собі законодавчу лазівку. Справа в тому, що в ході голосування за конституційні зміни парламентарії прийняли поправку народного депутата Григорія Мамки (ОПЗЖ), в якій мовиться, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Верховній Раді і її органах, а також при здійсненні депутатських повноважень, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. А депутатські повноваження нардепи виконують цілодобово, відповідно і залучити їх до відповідальності буде вкрай складно.

Нова медицина

В кінці листопада уряд затвердив програму медичних гарантій, згідно з якою у пацієнтів з'явиться гарантований перелік лікарських послуг, які вони зможуть отримати безкоштовно. Правда, цього нововведення доведеться чекати не з 1 січня, а з 1 квітня 2020 року.

"У неї увійде реімбурсація лікарських препаратів, послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної медичної допомоги та реабілітації", - зазначили в прес-службі Кабміну.

У бюджеті на наступний рік на реалізацію програми передбачили 72 мільярди гривень.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни