RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У партії "Слуга народу" зробили гучну заяву про підвищення пенсійного віку

Глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова ( "Слуга народу") висловилася щодо підвищення пенсійного віку.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Солідарна пенсійна система - це арифметика, там немає ні інтегралів, ні похідних. У солідарному рівні все, що платить 10,5 мільйонів найманих працівників, потрібно розподілити між 11 мільйонами 320 тисячами людей. Їх можна розділити порівну всім - отримаємо 3 тисячі 20 або 3 тисячі 50 гривень на одну людину", - розповіла Третьякова.

За її словами, можна відібрати у молодих пенсіонерів - держслужбовців, науковців, що було зроблено з 1 січня 2018 року методом збирання коефіцієнта 1,35, і розподілити між тими, кому зараз 75-80 років, жив за радянських часів і отримував маленьку зарплату - це робив попередній уряд.

"Можна підвищити пенсійний вік - зараз це з жінками відбувається - і тоді кількість пенсіонерів буде менше, а працівників залишиться стільки ж або може навіть стане трохи більше. Тоді пенсію можна буде підняти за рахунок ось цих речей. Це все варіанти. А, можна ще надрукувати гроші і роздати. Те, що я перерахувала - це параметричні складові солідарного рівня", - вважає Третьякова.

Вона зазначає, що це дуже чутлива тема, "ми" відібрали "у держслужбовців - у нас весь стіл завалений зверненнями, відібрали у вчених - прийшла гора листів".

"Ми зараз йдемо по шляху "Друга пенсія" - це, в тому числі, і програма Володимира Олександровича "Друга пенсія українцю". Ми намагаємося знайти джерело і ресурс для того, щоб запустити у власності кожної людини її особисті накопичення. При цьому хочемо надати йому систему, при якій буде фактично обов'язкове накопичення до пенсії, коли людина відкладає на пенсію стільки, скільки хоче, може бути і 0%, а роботодавець за свій рахунок докладає по формулі "скільки відкладає людина + 1% від зарплати", - розповіла вона.

За її словами, влада намагається, даючи якісь плюси, припустимо в Трудовому кодексі, роботодавцю отримати накопичення у власність людини і другу пенсію.

"Я думаю, що Україні потрібно йти на дуже плавне підвищення пенсійного віку, наприклад, на 1 місяць на рік, починаючи з 2023 або 2025 року, інакше ми своїх дітей прирікаємо на ще гіршу долю і гіршу пенсію. У той же час, це не питання сьогоднішнього дня. Скільки можна модернізувати солідарну систему? Я думаю, що жовтень 2017 року виявився дуже стресовим для людей, коли їм перераховували пенсії, тому ми проведемо індексацію в березні цього року і запустимо другу пенсію, а потім вже будемо думати, що вийшло , а що ні в реформі солідарного пенсійного забезпечення. Але які б м'які варіанти ми не придумали, як би ми не старалися, все одно доведеться думати про підвищення пенсійного віку ", - підсумувала політик.

Нагадаємо, що 11 грудня президент України Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет на 2020 рік.