RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що відомо про перший випадок коронавірусу в Україні: всі подробиці

Стан зараженого коронавірусом зараз задовільний.

Стан зараженого коронавірусом зараз задовільний. Фото: Facebook

В Україні зафіксували перший випадок зараження смертельним коронавірусом з Китаю - його підхопив чоловік, який перетнув український кордон разом з дружиною на автомобілі. Відомо, що на той момент ніяких симптомів хвороби і температури у нього не було. Зараз чоловік і його дружина ізольовані. "Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко на брифінгу заявив, що зараз йде робота з особами, з якими контактував заражений коронавірусом чоловік.

"Чоловік і жінка подорожували по Європі. Після появи симптомів вони були ізольовані. Їм було проведено тестування. Як я вам раніше говорив, вчора (2 березня, - "Апостроф") у нас було чотири випадки підозри. Сьогодні був підтверджений один. Ми працюємо в звичайному штатному режимі. У нас відпрацьований чіткий алгоритм роботи", - запевнив він.

За словами Ляшка, у подружжя зараженого немає ніяких симптомів, але з нею в постійному контакті лікарі. У пари не було ніяких контактів з близькими, вони були самоізольовані в своїй квартирі.

Відомо, що сімейна пара подорожувала по Європі з 21 лютого. Симптоми у чоловіка з'явилися 28 лютого. Госпіталізація була здійснена 29 числа. Лабораторні дослідження провели 1 березня, вони завершилися вчора пізно ввечері, 2 березня.

"Хворий знаходиться в госпітальній базі. У нього лихоманка і кашель. Можна було надавати йому допомогу і на дому. Але оскільки у нас на меті не допустити поширення всередині країни, ми його госпіталізували", - підкреслив Ляшко.

Як повідомляє "Обозреватель", з посиланням на свої джерела в Мінздраві, разом з першим пацієнтом-українцем, у якого діагностували китайський коронавірус, ізолювали ще 35 осіб. Вони поміщені в обсервацію на два тижні. За словами співрозмовника, чоловік контактував з усіма цими людьми.

Відзначається, що всіх пацієнтів закрили в різних місцях, "щоб не було паніки". Вони будуть знаходиться під постійним контролем медиків.

Увага! Чим відрізняється коронавірус від грипу і застуди

Смертельний коронавірус з Китаю істотно відрізняється за симптомами від звичайної застуди, але має схожість з грипом.

Від застуди він відрізняється:

- раптовістю: людині може стати погано в будь-який момент, незважаючи на те, що ще п'ять хвилин тому вона получалася відмінно;

- різким стрибком температури до 39,5 градусів: при звичайній застуді буде, як правило, до 38 градусів;

- сухим кашлем: його фіксували у 80% всіх хворих коронавірусом, він може бути несильним, але виснажливим - людина ніяк не може відкашлятися. При ГРВІ кашель, як правило, або вологий, або відсутній взагалі, або з'являється на 2-3-й день хвороби;

- задишкою, тахікардією, болем у грудях: якщо з'явилася задишка, яка дуже швидко прогресує, то це говорить про розвиток вірусної пневмонії, а саме від неї і гинуть люди, заражені коронавірусом 2019 nCoV;

- загальною слабкістю і втомою: заражена коронавірусом людина може бути настільки слабкою, що не зможе може підняти руку або зробити крок.

Подібність грипу та коронавірусу полягає в тому, що вони відносяться до РНК-вірусів, вміють швидко і несподівано мутувати, через що їх складно приборкати і взяти під контроль. У деяких випадках мутації призводять до появи штамів з атиповими і патогенними властивостями, як це сталося в Китаї.

Симптоми коронавірусної інфекції нагадують грип: підйом температури, головний біль, кашель, утруднене дихання, але відмінність у тому, що першим "дзвіночком" коронавірусу дуже часто стають проблеми з шлунково-кишковим трактом - діарея і нудота.

Як уберегтися від коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я України дало поради, як можна вберегтися від коронавірусу. У першу чергу, радять часто мити руки або обробляти їх дезінфікуючими засобами.

Також варто уникати тісного контакту з усіма, хто має лихоманку і кашель; при підвищеній температурі тіла, кашлі і утрудненому диханні - відразу звертатися до лікаря; уникати контакту з тваринами і поверхнями, які контактують з ними.

Категорично заборонено вживати в їжу сирі або недостатньо термічно оброблені продукти тваринного походження. З сирим м'ясом, молоком і т. ін. слід поводитися обережно.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців