RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Один народ": до чого призведе "земельний шантаж" Путіна в Криму

Кремль нав'язує всім громадянам України, які мають землю на півострові, російське громадянство

Кремль нав'язує всім громадянам України, які мають землю на півострові, російське громадянство "Зелені чоловічки" в Криму, 2014 рік Фото: Getty Images

Президент РФ Володимир Путін заборонив іноземцям володіти землею практично по всьому анексованому Криму. У його указі не йдеться про громадян України, але, очевидно, що рішення спрямоване саме проти них. Поки на дії Кремля відреагували тільки в представництві президента України в АРК і українській прокуратурі республіки, звинувативши російську владу в порушенні прав кримчан. "Апостроф" з'ясовував, з якою саме метою адміністрація російського президента підготувала цей указ, і які можуть бути наслідки такого рішення.

"Захист" від українців

Російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності "іноземців" і "зарубіжних юридичних осіб".

Згідно з указом до "переліку прикордонних територій, на яких іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть володіти на праві власності земельними ділянками" увійшли 19 "муніципальних утворень", розташовані по всій території Автономної республіки Крим (АРК) і ще вісім - на території Севастополя.

Тепер власники землі, які не мають російського громадянства, повинні її продати, переписати на громадян РФ або отримати російський паспорт.

У переліку опинилася практично вся територія республіки, крім усього трьох районів: Первомайського, Красногвардійського і Білогірського. Ці регіони не межують з материковою частиною України і не мають виходу до моря. На території Севастополя до переліку формально доступних для іноземців територій увійшла тільки Верхньосадівська сільська рада в Нахімовському районі.

Жителі Первомайського району, з якими вдалося поговорити "Апострофу", не здивовані тим, що їхній регіон опинився серед територій, на які не поширюється заборона.

"Земля в нашому районі цікава тільки місцевим. Моря у нас немає. Стратегічних об'єктів і великих виробництв - теж немає. Велика частина землі - це або приватні городи, або рілля під пшеницю та ячмінь. Кукурудзу перестали сіяти, тому що води немає. Садів і виноградників майже не залишилося. Навіть російські інвестори до нас не особливо поспішають", - розповідає фермер Дмитро.

За словами місцевого жителя, до анексії в районі працювало кілька великих сільгосппідприємств із іноземним фінансуванням (займалися вирощуванням овочів і ягід), але в 2014 році вони згорнули свою діяльність. Основна причина - водна блокада з боку материкової України, яка зробила неможливим ведення такого бізнесу.

Кремлівські пропагандисти, тиражуючи повідомлення про путінський указ, особливо підкреслювали, що відтепер саме громадяни України не зможуть володіти землею на півострові.

У представництві президента України в Криму назвали дії російської сторони військовим злочином, звинувативши Москву в порушенні норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Згідно з документом державі-окупанту забороняється будь-яке знищення рухомого або нерухомого майна на захопленій території.

Російські військові біля парламенту АР КримФото: Getty images

"Крім того, такі дії окупаційної влади можуть трактуватися як порушення положень статті 1 Протоколу-1 ЄКПЛ щодо захисту права власності, а саме порушення права на мирне володіння своїм майном", - заявили в представництві.

Будуть "віджимати" землю

Експерти, які відстежують ситуацію в анексованому Криму, сходяться на двох основних версіях. Перша - "земельний указ" потрібен російській владі для того, щоб відібрати у громадян України найбільш цінні ділянки. Друга - указ Володимира Путіна є частиною цілого комплексу заходів з "прискореної паспортизації" українських громадян, які російський парламент і уряд зробили за останні тижні.

Експерт із питань міжнародного права, колишній постійний представник президента України в Криму Борис Бабін зазначив у розмові з "Апострофом", що в Росії давно вже діє заборона іноземним громадянам володіти землею в прикордонних регіонах. Питання тільки в тому, чому у Кремля тільки зараз дійшли руки до Криму, територію якого вони з 2014 року вважають як би "своєю".

"Вважаю, росіяни не зробили цього раніше, бо могла бути реакція зі сторони офіційного Києва, відповідні політичні та юридичні дії, так як мова йде про грубе порушення прав громадян України. Від нинішньої української влади Москва нічого такого не очікує", - говорить Борис Бабін.

Як вважає експерт "земельний дзвін" дзвонить не тільки за жителями материкової України, які мають землю на півострові, а й за кримчанами, які отримали документи країни-окупанта. "Якщо російських чиновників і ділків зацікавить та чи інша ділянка землі біля моря, дуже швидко може з'ясуватися, що її власник "незаконно" отримав російський паспорт, із порушенням процедури, і тепер не може володіти таким майном", - пояснив Борис Бабін.

Аналогічної думки дотримуються і правозахисники. Керівник кримської приймальні Української Гельсінської групи з прав людини Ганна Россомахіна зазначила в розмові з "Апострофом", що згідно з російськими законами іноземцю, який володіє "забороненою" землею, повинні дати час на оформлення необхідних документів.

"У російському цивільному законодавстві є така норма. Іноземцю на все про все дається рік. Виникає питання: з якого моменту відраховувати цей рік? Логічно, якщо з моменту видання указу, але щось мені підказує, що ніхто в анексованому Криму не буде цього дотримуватися. У людей просто почнуть відбирати ділянки під надуманими приводами", - говорить Анна Россомахіна.

Пам'ятник російському окупанту в БахчисараїФото: 24crimean.ru

У версії, що "земельний указ" підписувався тільки з метою грабежу, є одне слабке місце. Російські "колоністи" відбирали у кримчан найбільш цінні ділянки землі, починаючи з перших місяців анексії. І ніякий додатковий указ їм був не потрібен. Баталії навколо нового "генплану" Ялти (у людей відбирали будинки і землю під елітну забудову), протистояння жителів Гурзуфа та окупаційної адміністрації табору "Артек" навколо пляжу "Гурівські камені", земельні тяжби між російським військовими і севастопольцями - далеко не повний перелік майнових конфліктів між кримчанам і окупаційною владою.

Нав'язування російського "аусвайса"

І тут ми переходимо до другої версії того, що відбувається. Земельний указ Володимира Путіна - системна ініціатива з цілого переліку рішень, прийнятих Кремлем за останні тижні. Суть в тому, що на території Криму нерухомістю (особливо в курортних регіонах) володіє чимало громадян, які проживають на материковій частині України. Серед них є також політики, депутати, великі бізнесмени та артисти.

Земля в курортній місцевості, наприклад, була у нинішнього посла України в Канаді Андрія Шевченка. Колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов звинуватив дипломата в тому, що той розпоряджався ділянкою на підставі російських законів. Андрій Шевченко все спростовував, запевняючи, що не підписував з окупаційною владою ніяких документів щодо землі.

Путінський указ змушує українців із материка продавати майно, переписувати його на людей із російськими паспортами або ж самим отримувати документи з двоголовим орлом. Адміністрація російського президента повним ходом готує законодавчу базу під "прискорену паспортизацію" наших співгромадян.

Президент Путін минулого тижня підписав закон, що оголошує українців і білорусів "носіями російської мови". Такий статус вимагається при отриманні громадянства Росії. Раніше громадяни України і Білорусі для переходу в російське підданство повинні були здавати відповідний іспит. Тепер такі громадяни звільняються від тестування, якщо зможуть довести, що вони або їхні прямі родичі в даний час живуть або раніше постійно проживали на території Росії.

Керівництво Держдуми не приховує, що закон прийняли для масової роздачі паспортів українцям і білорусам.

Геополітичні фантазії Кремля

Російський уряд також підготував законопроект про те, що паспорт із двоголовим орлом можна буде отримати, не відмовляючись від громадянства іншої країни. Також мають намір скасувати вимоги до претендентів безперервно проживати на території Росії п'ять років. Одночасно з цим росіяни відкрили "кордон" із ОРДЛО, де бушує коронавірус, але водночас закрили кордон із Білоруссю, з якою у росіян є ніби "союзна держава".

Пункт пропуску "Ізварине"Фото: Getty images

Таким чином, "земельний указ", який зобов'язує продати землю або отримати російський паспорт, органічно вкладається в логіку кремлівських спритників.

"З огляду на те, яку саме політику Росія веде щодо України, і які саме персони сидять в Кремлі, не варто виключати, що наших співгромадян, які мають майно в Криму, змушують отримувати російські паспорти", - говорить Анна Россомахіна.

Якщо раніше Володимир Путін раз на півроку або на квартал згадував про те, що росіяни й українці представляють нібито "один народ", то тепер він виступає з подібними заявами ледь не щотижня.

Перебуваючи в Криму з нагоди чергової річниці анексії, Володимир Путін почав розлогі міркування про те, що українці й росіяни від початку мало відрізнялися один від одного.

"До XIII століття українці, ті люди, які зараз себе вважають українцями і є такими, і всі, хто проживав у Московському царстві, і проживали в Речі Посполитій, тобто в Польщі, всі православні називалися не інакше як росіянами. Ніякого розходження ні у мові на той час не було", - заявив російський президент.

Окрім цього, до 6-ї річниці початку окупації Криму (18 березня), російські академіки отримали замовлення написати колективну науково-популярну монографію: "Право кримчан на самовизначення: передумови та еволюція" кримської весни". Вона являє собою збірник статей, інтерв'ю та доповідей, покликаних донести до громадськості кремлівське трактування анексії півострова. Як відомо, вона полягає в тому, що приєднання Криму було проведено за результатами добровільного "волевиявлення" кримчан, здійсненого на референдумі. На думку замовника, майбутня монографія, яку планується випустити тиражем в 500 екземплярів, "аргументовано руйнує міфи західних ідеологів про "анексію" та "окупацію" Криму Росією".

Як наполягають спостерігачі, Офіс президента Володимира Зеленського робить помилку, ігноруючи подібні сигнали зі сторони росіян.

"Кремль опинився в непростій ситуації на тлі нафтової війни з саудитам і поширенням коронавірусу в самій Росії. Путіну потрібні чергові "досягнення". У Сирії та Лівії, як ми бачимо, у нього не особливо вийшло. Залишається Україна, Білорусь, держави Закавказзя. Давайте будемо реалістами: якщо наша країна буде слабшати зсередини, то Москва побачить, що деякі регіони можна буде відносно легко відібрати, і росіяни обов'язково цим скористаються", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів