RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Життя кримчан в анексії: тиха "війна" з росіянами і мрії про український безвіз

Конфлікт між "українськими кримчанами" і переселенцями з Росії перейшов у відкриту фазу

Конфлікт між "українськими кримчанами" і переселенцями з Росії перейшов у відкриту фазу Фото: Getty Images

Шість років тому Росія анексувала український Крим, провівши на півострові два нелегальних "референдуми": на території Кримської автономії і в місті Севастополь. Росія захоплювала Крим грубою військовою силою, використовуючи регіональну верхівку в якості статистів. За цей час кримчани так і не стали "повноцінними" громадянами країни-окупанта, фактично живучи в умовах подвійної лояльності й моралі. Кремль намагається розбавити місцевих, цілеспрямовано завозячи в Крим переселенців із Росії. "Апостроф" з'ясовував безпосередньо у кримчан, як вони сприймають конфлікти з російськими "колоністами", і чому багато жителів регіону залишаються активними українськими громадянами, оформлюючи нові документи з тризубом.

Пропагандисти проти місцевих

Конфлікт між "українськими кримчанами" і переселенцями із сусідньої Росії перейшов у відкриту фазу. З кінця першого року анексії, коли в окупованому Криму формально завершився "перехідний період", у росіян почала проходити ейфорія з приводу "Кримнаша" і місцевих жителів. Вже тоді в соціальних мережах почали з’являтися невтішні коментарі вихідців із великих російських міст, які перебралися до Криму, повіривши в казки про те, що Москва зробить з окупованого півострова якусь "перлину".

Перше, що не сподобалося "понаїхавшим" - своєрідний менталітет кримчан, південний підхід до справ і неспішність. Росіяни все частіше скаржилися на зайву прямолінійність місцевих, холодність і зарозумілість.

Федеральні й місцеві колабораціоністські ЗМІ ретельно маскували протиріччя, роблячи вигляд, що соціальний конфлікт між місцевими та переселенцями є певним проявом спільної хвороби росту. Близько місяця тому "федерали" завели зовсім іншу пісню. На сайті видання РІА "Новости", що контролюється російським урядом, одна за одною стали з'являється публікації деяких обурених жителів великих російських міст, які втомилися від кримської недолугості й хамства.

Місцеві не залишилися в боргу і почали огризатися, наполегливо рекомендуючи москвичам залишити свої поради і побажання при собі. Критика й претензії на адресу "материкових" голосно зазвучали в ефірах місцевої ДТРК "Крим", яку окупанти віджали у України. Навіть ідейний прихильник анексії та професійний українофоб головний редактор "Кримської правди" Михайло Бахарєв обурювався, що, мовляв, москвичі нехай на себе подивляться: відряджені з Росії чиновники, міністри та їхні заступники крадуть ще краще за кримських. Якщо прибрати риторичне лушпиння, то всім, кого не влаштовують кримські порядки, було запропоновано їхати назад за Керченську протоку.

Замість того щоб заспокоїтися, федеральні ЗМІ пішли на загострення. На сайті РІА тепер красується ціла рубрика "Крим і "понаїхавші", в якій пісочать місцевих.

З огляду на залежність цього видання від російської влади, виникає питання, навіщо Кремль йде на фактичне розпалювання ворожнечі? Тут може бути кілька версій, але основна з них - російська влада виправляє помилку 2014 року, коли в гонитві за пропагандистським ефектом, кримчан на порожньому місці зобразили мало не героями, які "повстали" проти Києва. Насправді, кримчани так і не стали "повноцінними росіянами". Багато хто продовжує жити в умовах подвійної і навіть потрійної лояльності. На вулицях і на роботі говорять одне, а думають - зовсім інше.

Деякы кримчани намагалися, але так і не стали повноцінними росіянамиФото: Getty images

У всіх під подушкою лежать українські документи. Люди організовано їдуть на територію материкової України для оформлення нових документів або продовження існуючих. Після того, як Україна стала країною з безвізовим режимом із країнами Європи та низки держав решти світу, інтерес до документів із тризубом тільки посилився.

Жаданий безвіз

На півострові з 2016 року діють комерційні структури, які пропонують послуги з оформлення паспорта громадянина України, посвідчення водія українського зразка, паспорта моряка, біометричного паспорта та інших українських документів. Деякі навіть у своїй рекламі стверджують, що для оформлення цих документів не обов'язково виїжджати на материкову частину України.

"Насправді, це не більше ніж замануха. Українські відомства не видадуть документи без присутності заявника. Всі ці контори (що пропонують допомогти з українськими документами) працюють за схемою турфірми. Приходиш до них, платиш близько 5000 російських рублів (приблизно 1800 гривень) і вони організовано везуть групу "паспортних туристів" на мікроавтобусі в Херсонську область. Таке практикувалося в перші місяці після введення безвізу. Потім люди зрозуміли, що можна оформлювати документи без посередників. Кожен день із Ялти і Сімферополя виходять маршрутки. Ціна місця 3000 рублів або 1000 гривень. Зручніше їхати в міжсезоння, тоді мікроавтобуси на "кордоні" пропускають напряму, не потрібно пішки перетинати нейтральну смугу", - зазначила в бесіді з "Апострофом" Валентина Іванівна з Ялти.

Перед українським безвізом не встояли навіть ті, хто відкрито підтримав окупацію. "Один із найбільш показових випадків - затримання севастопольця Степана Резуника, який має грамоту незаконного парамілітарного формування "Самооборона Севастополя", а в 2019 році поїхав на Херсонщину за біометричними паспортом, який був йому необхідний, щоб працювати в Європі в яхтовому бізнесі. Він провів три місяці в СІЗО за звинуваченням в участі в "самообороні Севастополя", провину заперечував. І в результаті був звільнений у межах обміну в кінці 2019 року", - розповідає "Апострофу" кримський журналіст-розслідувач Анна Андрієвська.

Після анексії їй довелося покинути півострів. Російські спецслужби в 2015 році сфабрикували проти Анни Андрієвської кримінальну справу за "заклики до повалення влади в Криму". Формальною підставою став її матеріал про волонтерів батальйону "Крим". Перебуваючи на материковій частині України, вона продовжує відстежувати долю колабораціоністів.

Фото: Getty images

"Також цікава історія трапилася з екс-главою окупаційної адміністрації Судака, екс-заступником Сергія Аксьонова (російський "глава Криму", - "Апостроф") Володимиром Сєровим. У минулому році він зник. І ніхто про нього досі нічого не знає. Його оголошено в розшук у Росії. І кримські активісти стверджують, що він нібито міг мати біометричний український паспорт і виїхати за ним із Криму. І досі про нього нічого не відомо", - додала Анна Андрієвська.

Додаткові вимоги

Водночас при оформленні біометричних паспортів кримчанами склалася досить специфічна практика. Відповідно до закону жителі окупованих територій мають таке ж право на їх отримання, як і жителі материкової частини України. Водночас за останні півтора року в Держміграційній службі України почали озвучувати додаткові вимоги для прийому документів. Які саме документи для цього повинні бути надані, у відомстві не уточнюють, оскільки немає офіційно затвердженого переліку. Як розповідають самі переселенці, у одних просили водійське посвідчення, у інших - свідоцтво про народження, у третіх - диплом про вищу освіту. Без них документи погрожують не прийняти.

Правозахисники називають таку ситуацію дискримінацією і порушенням закону. Якщо громадянин України вперше приходить для оформлення закордонного паспорта, представники міграційної служби або центрів адміністративних послуг не можуть вимагати від нього що-небудь, крім паспорта та ідентифікаційного номера, зазначив у коментарі "Апострофу" юрист "Української Гельсінської групи" Максим Тимочко.

"Зазвичай, люди надають додаткові документи, так як багатьом просто нема чого приховувати. Потрібно показати диплом або свідоцтво про шлюб - чому б і ні. У ситуації, коли "додаткових" документів під рукою немає, необхідно вимагати від чиновників письмову відмову приймати у вас документи. Як показує практика, в такому випадку співробітники зазначених органів починають замислюватися, куди громадянин потім піде з їхньою відмовою на руках. Якщо піде до суду, то чиновникам доведеться там обґрунтувати, чому вони вимагали від людини документи, не зазначені в офіційному переліку. Зрозуміло, що вони не хочуть цього робити", - зазначив Максим Тимочко.

Серед тих кримчан, із якими вдалося поговорити "Апострофу", є й ті, хто свідомо відмовився від отримання українських документів. "Три роки тому пішов влаштовуватися в лісництво. Мені сказали, хочеш працювати - здай український паспорт. Я погодився. Коли писав заяву, окремо підписав папірець, що я добровільно здаю документ. Начальство при мені знищило мій паспорт із тризубом. Із роботою у нас перебирати не можна, а виїжджати з Криму нікуди не збираюся, і український безвіз мені якось байдужий", - розповідає Володимир із Сімферопольського району.

Завезення "колоністів"

За даними Державної міграційної служби України, біометричні паспорти станом на лютий 2019 року оформили понад 134 тисячі кримчан. З огляду на динаміку, експерти зазначають, що зараз цей показник наближається до 200 тисяч. І це тільки "біометрія", не кажучи вже про інші документи.

Український закордонний біометричний паспортФото: Getty images

Москва та її ставленики в Криму критикують кримчан за "несвідомість", але поїздки на материкову частину України не забороняють. Навпаки, окупаційна адміністрація хоче, щоб Київ зняв блокаду з Криму і пустив в регіон поїзди, щоб потім розповідати, скільки "мільйонів українців відпочило на півострові". У такій ситуації "паспортні тури" - це тактична поступка.

Єдиний варіант для Москви - завезти в Крим якомога більше людей із сусідньої Росії, щоб змінити баланс на користь росіян. Для цього і потрібно відповідне обґрунтування: в Криму "панує бардак", який місцеві прибирати не хочуть.

Згідно з офіційною статистикою, яку озвучили станом на листопад 2019 року, Кремль за перші п'ять років анексії переселив на півострів понад 140 тисяч своїх громадян. Насправді порахувати кількість "нових кримчан" не вийде, так як у регіон постійно прибувають російські військові, чиновники, силовики разом із сім'ями. Сімферопольці в розмові з "Апострофом" визнають, що кримська столиця з початку анексії помітно "розпухла". Зокрема, через це почалися проблеми з водою.

"Вони (бізнесмени з Росії, - "Апостроф") звикли, що у них працюють, як правило, люди з СНД, які зайвий раз не стануть качати права. Багато хто взагалі - нелегали, які будуть мовчати і горбатитися за копійки. І ось цей московський або пітерський "пан" із таким настроєм приїжджає до Криму бізнес будувати або відпочивати. А тут місцева публіка - вся з пихатими і кислими пиками. За копійки працювати ніхто не хоче, офіціанти в кафе і ресторанах не розшаркуються, а міські двірники вулиці погано підмітають" , - ділиться з "Апострофом" будівельник з Сімферополя Дмитро.

Усі претензії "понаїхавших" із приводу нібито лінощів і неохайності кримчан чоловік вважає надуманими. "Ще до "референдуму" працював у Москві на будівництвах. Варто тільки від'їхати 100-150 км за МКАД, так цивілізація різко закінчується: занедбані селища, відсутність доріг, магазинів, лікарень та інфраструктури взагалі. Кругом бруд, пияцтво і безнадія. Так у нас в Криму навіть в найбільш задрипаних степових глухих закутках такого ніколи не було! У мене батьки під Красноперекопськом живуть - за нашими мірками, це вважається депресивна місцевість, але у них в окрузі таких сіл, як я бачив в Росії, немає", - розповідає Дмитро.

Представник громадського об'єднання "Правозахисний рух Криму" Дамір Мінадіров пояснив у коментарі "Апострофу", що Кремль цілеспрямовано завозить у регіон власних громадян, щоб розбавити ними "аборигенів" з українськими документами. З одного боку, Москва не довіряє місцевому населенню, прекрасно розуміючи, що без "зелених чоловічків" анексія б провалилася. На півострові навесні 2014 року просто не було соціальної бази для широкого сепаратистського руху. Велика частина нинішніх записних прихильників Росії боролися з українською владою, хвацько продавлюючи диван.

Без "зелених чоловічків" анексія Криму провалилася бФото: Getty images

З іншого боку, Москва не залишає спроб протягнути визнання Криму "російським" чи то у форматі "повторного референдуму" (бажано привізши на нього спостерігачів з Євросоюзу) або якоїсь міжнародної конференції за участю провідних держав світу. Відповідно, чим більше людей проголосує за Росію на "повторному референдумі", тим вигідніше для кремлівського начальства.

"Росія, заселяючи Крим своїми громадянами, скоює злочин. Згідно з Женевською конвенцією щодо захисту цивільного населення під час війни, держава-окупант не має права змінювати соціально-демографічну ситуацію на захопленій території. Також Кремль не має права запроваджувати на окупованій території власне законодавство, зокрема кримінальне. Відповідно до міжнародного права щодо кримчан повинні застосовуватися тільки українські закони. Також Кремль скоює злочин, вивозячи кримчан (громадян України ) На територію Росії для "суду" або поміщення в ізолятор", - пояснив Дамір Мінадіров.

З огляду на дії Кремля російська влада вже не розраховує перевиховати кримчан, які жили при українській "вольниці". Та й велика любов до Росії так і залишилася бутафорією. Місцеву публіку продовжать розбавляти переселенцями і всіляко "фільтрувати" при прийомі на роботу або службу, вимагаючи здати і знищити українські паспорти та інші документи.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу