RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мільйони вийдуть на вулиці: де знайти роботу під час карантину

Пандемія коронавіруса викличе сплеск безробіття

Пандемія коронавіруса викличе сплеск безробіття Фото: УНІАН

Українська економіка не витримає багатомісячного карантину, впевнені, як експерти, так і представники влади. Очевидно, що відразу знімати все обмеження не можна, оскільки це призведе до стрімкого зростання захворюваності, але поступові послаблення, все ж, очікуються. Але, навіть в разі повної відміни карантину, економічна ситуація може ще довгий час залишатися несприятливою. А це означає, що тисячі, а може навіть й мільйони українців втратять роботу. "Апостроф" з'ясовував, що зараз відбувається на вітчизняному ринку праці та до чого потрібно готуватися людям.

Люди в активному пошуку

Пандемія коронавіруса та запроваджені в зв'язку з ним обмежувальні заходи викликали економічну кризу глобального масштабу. Соціально-економічний уклад мільйонів людей вже кардинально змінився. Цілком можливо, що це лише початок.

Відбулися трансформації й на ринку праці. Карантин майже заживо "поховав" цілі сектори української економіки - туризм, пасажирські авіаперевезення, значну частину сфери послуг. Компанії, які зайняті в цих сферах, відправляють своїх працівників у відпустку за власний рахунок, а нерідко просто звільняють. Тимчасово. Так вони думають. Але без гарантії, що візьмуть їх знову, коли "весь цей жах закінчиться".

Все це змушує багатьох наших співвітчизників братися за пошуки роботи, складати нові або "освіжати" старі резюме.

За словами HR-експерту сайту rabota.ua Тетяни Пашки, деякі претенденти активували свої резюме, які до цього довгі роки перебували в неактивному форматі. "Також є варіанти, коли люди перебувають в пасивному пошуку або починають розглядати пропозиції, ще будучи працевлаштованими, наприклад, побачивши, як роботодавець обійшовся з колегами (звільнивши їх) або скоротивши їм зарплату", - розповіла вона "Апострофу".

За даними експертно-аналітичного центру hh.ua | grc, який надає послуги в сфері рекрутингу, тільки за перші 12 днів карантину (12-23 березня) кількість претендентів зросла майже на 60% в порівнянні з аналогічним періодом в лютому.

Крім того, якщо раніше найбільша кількість резюме подавалася в рубрику "початок кар'єри", то тепер тут все більше з'являється людей з досвідом роботи й навіть в розділі "топ-менеджмент".

Також, якщо раніше найбільш активними здобувачами вакансій були люди у віці від 18 до 30 років, то зараз - від 30 до 40 років. Чимало серед них й тих, кому ще більше років - аж до пенсійного віку: "Істотно зросла частка резюме, розміщених здобувачами-чоловіками: в лютому на них припадало 53%, а в березні вже 63%".

Давайте після карантину

Втім далеко не факт, що запити здобувачів відповідатимуть пропозиціям роботодавців. Хоча поки що вакансії є, а в деяких випадках їхня кількість навіть збільшується.

Згідно з даними спеціалізованого телеграм-каналу "Прозора Робота", якщо в сфері послуг частка нових вакансій значно скоротилася в порівнянні з періодом до карантину, то, наприклад, кур'єри зараз користуються підвищеним попитом: "Компанії шукають їх значно активніше, ніж три тижні тому". Також наголошується, що роботодавці активно шукають операторів та касирів АЗС.

Також фіксується збільшення попиту в сегменті кур'єрської доставки. Крім власне кур'єрів також потрібні пакувальники, оператори служби підтримки, водії.

Фото: Getty images

До речі, деякі компанії тимчасово наймають водіїв для перевезення своїх співробітників у зв'язку із зупиненням роботи громадського транспорту.

З'явилися і окремі "спеціалізовані" вакансії, наприклад, особистого (а також корпоративного) вірусолога-контролера коронавіруса, агента з продажу юридичних послуг для компаній, які постраждали від пандемії (антикризовий пакет).

Зберігається попит й на традиційні професії. Серед лідерів, як і раніше IT, продаж, маркетинг. "Однак в частині пропозицій про роботу вказується, що остаточне рішення про наймання буде ухвалено після скасування карантину", - розповіли в hh.ua | grc.

Збільшення зарплат не буде

Такі сфери як туризм, готельно-ресторанний бізнес, event-індустрія найбільше постраждали від викликаного карантином кризи, проте розраховувати на те, що після зняття обмежень вони повноцінно відновлять роботу, не варто, вважають експерти hh.ua | grc.

Тут також констатують, що вже сьогодні конкуренція на ринку праці зросла. Так, в порівнянні з 2019 роком, кількість поданих на одну вакансію резюме зросла більш ніж в 2,5 рази. Ця тенденція збережеться і в найближчому майбутньому.

Крім того, не варто очікувати зростання зарплат, як це прогнозувалося в кінці 2019 - початку 2020 роки (на 20-25%). "Уже сьогодні зарплатні очікування претендентів знизилися майже на 10%", - говориться в дослідженні центру.

За словами провідного експерта ринку праці, засновника рекрутингового агентства "Борщ" Сергія Марченка, через карантин такі сфери, як реклама, ресторанний бізнес, шоу-бізнес, туризм, виявилися повністю паралізованими, і людей в них звільняли цілими трудовими колективами. Він також зазначив, що в цих сферах вкрай велика частка неофіційного працевлаштування. "Ті, хто був працевлаштований офіційно, можуть, принаймні, розраховувати на біржу праці, на соціальне страхування, виплати по безробіттю, а ті, хто працював нелегально, на це розраховувати не можуть", - сказав Марченко в коментарі виданню.

Високий рівень "тіньової" зайнятості істотно ускладнює реальну оцінку кількості безробітних в країні, проте можна з упевненістю сказати, що тільки в перший тиждень карантину роботу втратили сотні тисяч українців, впевнений фахівець. "Але, якщо карантин триватиме, думаю, без роботи залишаться вже мільйони", - додав він.

З європейським привітом

Потрібно також мати на увазі, що в Україні з-за кордону повертаються заробітчани. За словами Сергія Марченка, багато працюючих за кордоном українців, трудяться там нелегально, і саме вони в першу чергу потрапляють під скорочення: "З Польщі, Чехії, Італії повертаються десятки тисяч наших людей".

Фото: УНІАН

Як розповів "Апострофу" президент Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, за різними даними, в Україну повернулися від 150 до 300 тисяч заробітчан: "Це складає не більше 10% від кількості наших громадян, які працюють за кордоном. Більшість тих, хто залишився продовжує працювати - легально та нелегально. Дехто сидить на карантині та чекає його закінчення, сподіваючись на продовження часу перебування за кордоном. У Польщі, наприклад, уряд автоматично продовжив термін перебування іноземців. Слід зазначити, що українці отримують безкоштовну медичну допомогу за кордоном у разі зараження коронавірусом".

До речі, заради своєчасного проведення сільськогосподарських робіт Німеччина збирається дещо пом'якшити карантинні обмеження, аби в країну змогли в'їхати кілька десятків тисяч іноземних робітників. Йдеться про громадян Польщі, Румунії та деяких інших країн Євросоюзу. Як відомо, в 2020 році Німеччина збиралася відкрити свій ринок праці для громадян країн поза ЄС, однак, очевидно, через коронавірус це поки що відкладається.

Поки що наші заробітчани не впливають на внутрішній ринок праці. Більше того, якщо європейські країни почнуть знімати обмеження на в'їзд, ті, хто працював за кордоном, швидше за все, повернуться туди, переконаний Василь Воскобойник.

Питання тільки в тому, наскільки глибокою виявиться рецесія. Якщо криза буде незначною та нетривалою, все доволі швидко повернеться на круги своя. Але, якщо рецесія триватиме кілька років, а цього не виключають міжнародні експерти, тоді в Європі зросте безробіття, і там буде не до наших трудових мігрантів. У цьому випадку люди, які повернулися, не тільки не поїдуть в європейські країни, але, ймовірно, звідти повернуться ще більше людей.

"Мігранти будуть повертатися додому. Вони шукатимуть роботу тут, поки в Європі не налагодиться ситуація. І це матиме істотні наслідки", - резюмував Сергій Марченко.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто