RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нас називають "шведським експериментом": як живе єдина країна Європи без карантину

Більшість шведів не сприймають коронавірус як смертельну пандемію

Більшість шведів не сприймають коронавірус як смертельну пандемію Стокгольм, Швеція Фото: Getty Images

Пандемія коронавірусу змінила звичний устрій життя практично в усьому світі: сфера обслуговування і розваг рухнула, припинили свою роботу кафе, ресторани, кінотеатри, транспортне сполучення жорстко обмежується, самоізолюються не лише окремі люди, а й цілі країни, закриваючи свої кордони. Однак одна країна в Європі вирішила піти проти карантинного мейнстріму і живе так, ніби-то ніякої пандемії немає. Це Швеція, де влада не вводила ніяких обмежень для своїх громадян. Яка зараз обстановка в королівстві, чому шведи не панікують і навіть не ходять у масках, в інтерв'ю "Апострофу" розповів відомий блогер ВАЛЕНТИН ГАДЕНОВ, який багато років живе в Швеції.

- Валентин, в якому місті Швеції ви живете?

- Я живу в Гетеборзі, це друге за величиною місто в Швеції на західному узбережжі.

- Яка там зараз обстановка на вулицях? Наприклад, у центрі Києва практично порожньо і нічого не працює. Як у вас?

- Практично нічого не змінилося. Візуально ніяких відмінностей від колишнього життя немає. Люди вільно пересуваються вулицями, діти до 16 років ходять у школу, відкриті ресторани, кафе і всі публічні місця. Правда, нібито існує одне обмеження: не збиратися більше 50 людей, але такого в Швеції взагалі майже немає, крім місць транспортних розв'язок. Шведи, в принципі, ніколи не збиралися такими великими групами, тому все як завжди.

- А маски хоча б носять?

- У своєму районі я практично не бачив таких людей. За весь час я, може, 2-3 людини бачив у масках. Саме тому і не видно ніякої різниці між справжнім і життям до коронавірусу.

- І навіть не запасаються продуктами на чорний день? В Україні зараз це в тренді.

- Ні, такої паніки немає. У магазинах все є, ніяких черг, ніякої тисняви немає. Ніхто не купує продукти у великих кількостях.

- На тлі решти Європи, та й усього світу, Швеція дійсно виглядає білою вороною. Самі шведи не вважають, що влада повинна змінити тактику і діяти більш жорстко?

- Я спілкувався зі своїми друзями-шведами, в принципі, вони і самі трохи здивовані. Деякі з них дійсно вважають, що цілком можливо потрібно було б прийняти більш серйозні заходи, адже в Швеції зараз найбільший відсоток смертей від коронавірусу серед усіх скандинавських країн. Але навіть на цьому тлі уряд не вживає жодних радикальних дій, видимих людям.

- Усередині країни владу критикують за такий підхід? Можливо, опозиційні політики або прості громадяни?

- Звичайно, без цього не обійтися, але таких людей дуже мало. У більшості шведи - законослухняні й дотримуються рекомендацій уряду. Водночас друг мені говорив, що третина людей в будинках престарілих у Стокгольмі заражені. За ідеєю, хоча б серед літніх людей потрібно ввести якісь карантинні заходи, адже вони - у групі ризику. Але ситуація абсолютно протилежна: я бачу дуже багато літніх людей на вулицях, і, здається, їх навіть більше, ніж раніше. Ні у кого немає масок. Вони навіть не звертають уваги на це. Вони це сприймають, як застуду, як грип, тому паніки немає. Здебільшого люди тут не сприймають це як смертельну пандемію.

Нас вже почали навіть називати "шведським експериментом" в Європі. Ми залишилися практично одні, хто не реагує так, як решта країн. У майбутньому побачимо, до чого це приведе: чи буде пік зростання захворюваності й смертності чи ні. Це буде зрозуміло у найближчі тижні.

- А чи немає у людей відчуття, що дані статистики стосовно смертності й зараження коронавірусом занижено?

- Цифри можуть занижуватися від проблем діагностики. Але і роботи такої колосальної з діагностики тут ще не провели, хоча Швеція має дуже і дуже високий рівень охорони здоров'я. Тут дуже багато госпіталів, медичного персоналу, ставлення - просто відмінне, і все організовано на найвищому рівні. Тому, мені здається, шведи і думають, що вони впораються з пандемією. Але водночас це не означає, що небезпеки не існує, просто у них таке ставлення.

- Пройти тестування на коронавірус у Швеції складно?

- Поки про масове тестування ніхто не говорить, як, наприклад, це сталося в Ісландії. Ісландія провела повне тестування свого населення і виявила всіх хворих на коронавірус. До речі, там виявилося, що близько 50% хворих перенесли захворювання без симптомів. У Швеції такого немає, щоб приходили до людей і тестували їх, навіть літнім тести не роблять - якщо немає симптомів, ніхто тести робити не буде. Але багато шведів, та й я в тому числі, займаються самоізоляцією без оголошення цього. Тобто ситуація спокійна, але водночас люди про це думають.

- А якщо уряд Швеції все ж здасться і вирішить ввести якісь обмежувальні заходи, люди будуть їх виконувати? Наприклад, в Україні далеко не всі дотримуються правил карантину.

- Звичайно, вони будуть дотримуватися всіх правил і рекомендацій при введенні обмежувальних заходів, якщо такі з'являться, - я не бачив більш законослухняних людей. Навіть на кордоні у громадян Швеції практично не перевіряють документи, тому що у них завжди все в порядку.

Читайте також

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте