RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Транспорт в Україні запустять до середини літа, але є нюанс - лікар-імунолог

Відомий фахівець вважає, що план Кабміну щодо зняття карантину здійснити дуже важко

Відомий фахівець вважає, що план Кабміну щодо зняття карантину здійснити дуже важко Лікар на КПП біля Києва, ілюстративне фото Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Україна може зняти карантин до середини літа. Але якщо введуть повсюдне тестування, то на нас, швидше за все, чекає різкий сплеск кількості зареєстрованих випадків COVID-19. Тому подальші кроки зі зняття карантину, можливо, доведеться відкласти. Крім того, Україна може захлеснути і друга хвиля цього захворювання. Такі думки висловив "Апострофу" відомий лікар-інфекціоніст, імунолог Ігор Марков.

Кабінет міністрів опублікував план зняття карантину, який передбачає п'ять етапів. Реалізацію першого етапу планується почати з 11 травня. В його рамках можуть відкрити парки і сквери, непродовольчі магазини, нотаріальні та адвокатські контори, а також деякі об'єкти індустрії краси. Країни, де карантин закінчується, починають зняття обмежень саме з відкриття парків і скверів. Виходячи з урядового плану, можна підрахувати, що метро та громадський транспорт відкриють в середині червня. Але варто зробити це значно раніше. Спочатку планують відкрити торгові центри, але мені здається, що громадський транспорт важливіший. Головне, щоб людям вистачило глузду не набиватися, як оселедці, в автобуси.

Послаблювати карантин планується, якщо буде 50% вільних ліжок і не більше 5% приросту хворих. Але навряд чи вийде досягти таких показників. У мене є великі сумніви, що Україна подолала свій пік. Міністерство охорони здоров'я повідомило про 450 нових хворих, потім про 350 - потім вони сказали, що у нас наступила повна стабілізація, а буквально через два дні з'явилося ще 500 хворих. Тому не можна робити висновки на підставі коливань, пов'язаних з кількістю виявлених випадків. Невідомо, скільки тих, що заразилися можуть взагалі переносити хворобу без симптомів.

Третій етап зняття обмежень будуть вводити, якщо кількість тих хто одужав перевищить кількість інфікованих в два рази. Але мені здається, що в нашій країні це утопія. Адже, як тільки введуть повсюдне тестування, в Україні очікується різкий сплеск кількості зареєстрованих випадків. Діагностика у нас не зовсім коректна - співвідношення обстежених ПЛР-методом до кількості реально інфікованих в десятки разів менша, ніж в цивілізованих країнах. Бракує поки наборів. Подальші кроки щодо зняття карантину, можливо, доведеться відкласти.

З цієї причини, я підтримую ідею про необхідність посилення контролю над розповсюдженням коронавірусу. Планують запустити 200 тис. ПЛР-тестів, а через тиждень ще 400 тис. Це правильне рішення. Але для того, щоб зрозуміти, скільки людей контактувало з хворими та заразилося цією інфекцією, - такої кількості тестів вже недостатньо. ПЛР-тести показують, заражена людина чи ні, а скільки людей перенесли захворювання, показує тест на антитіла. Їх обов'язково треба почати робити, щоб зрозуміти, скільки людей було інфіковано під час епідемії у вогнищі. Цього в світі ще ніхто не робив, а треба. Тільки тоді можна буде говорити, коли зупиниться епідемія. Наприклад, при грипі після того, як 70% населення інфікувалися, епідемія припиняється; те ж саме відбувається під час кору та при інших інфекціях, які передаються повітряно-крапельним шляхом. Ми не знаємо, чи діє цей принцип і для COVID-19.

Поки Україна йде по більш пологому шляху розвитку епідемії, на відміну від США та Іспанії. Я думаю, що вона добереться до її кінця, як і всі інші країни. Я оцінював її тривалість, максимум, до 12 тижнів, тобто поступово до середини літа все повинно запрацювати, якщо не буде другої хвилі. У Китаї, наприклад, в місто Харбін повернулася велика група китайців з Росії та привезла свіжий вірус - і місто повністю ізолювали. Так само ізолювали одне з міст Тернопільської області в Україні, де відбувалися богослужіння на Вербну неділю і на Великдень. У таких випадках жорсткий карантин є найефективнішим методом

Тому десяти днів, які уряд визначає як період між етапами, може виявитися недостатньо. Треба дивитися на Китай, США та інші країни, які пережили і переживають пік. Тому що грип, скажімо, - це сезонне захворювання, в Україні на нього захворюють в січні-лютому, а потім все закінчується. COVID-19, на жаль, не має сезонності. Вона може тліти і давати нові спалахи та хвилі протягом цілого року. Якщо в країнах, які пережили першу хвилю, трапиться друга, то, безумовно, те ж саме чекає і Україну.

Але життя зупинитися не може. Зараз економіка всього світу знаходиться на такому дні, що її треба оживляти. Глобально проблема може бути вирішена після введення вакцинації. Думаю, це станеться найближчим часом, тому що процедуру необхідно прискорювати. При "свинячому грипі" у 2008 році вакцина з'явилася через два місяці після початку епідемії. Однак повторюся - життя не може завмерти та чекати, поки COVID-19 заспокоїться, як попередні штами коронавірусу SARS і MERS, які практично самі зійшли нанівець.

Читайте також

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна розповіла, що можна купити за криптовалюту і як нею користуватися

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова