RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"М'ясо" на передовій: чи варто чекати наступу бойовиків

Росія тисне на Київ, щоб посадити його за один стіл переговорів з бойовиками

Росія тисне на Київ, щоб посадити його за один стіл переговорів з бойовиками Бойовик "ДНР" в окопі, Донецька область 2017 рік Фото: Getty Images

Ватажки незаконних "ДНР" і "ЛНР" Денис Пушилін і Леонід Пасічник, привели збройні формування "республік" в бойову готовність, нібито, у відповідь на обстріли своїх позицій з боку ВСУ. При цьому лідери бойовиків навіть загрожують перейти в наступ. На думку військового оглядача Михайла Жирохова, незважаючи на мирні ініціативи президента Володимира Зеленського, Україна поки не може припинити війну, тому що в продовженні конфлікту зацікавлений Кремль. Найближчим часом очікується, що росіяни будуть нагнітати обстановку, намагаючись примусити Київ до прямих переговорів з бойовиками.

Розмови про те, що бойовики збираються наступати - не більше ніж інформаційний міхур. Два окупаційних корпуси, що знаходяться в ОРДЛО - це лише ширма для регулярних російських військ. Ніяких наступальних можливостей у них немає. Це просто "м'ясо". У них немає ані служби мобілізації, ані резервістів. Тобто весь їхній наступальний порив скінчиться через 3-4 дня. Люди, які перебувають зараз в ОРДЛО зі зброєю в руках - це маріонетки, які ні на що не впливають.

Тим більше, що ніяких військових маркерів майбутнього наступу немає. По-перше, Росії зараз невигідні якісь бойові дії. По-друге, спочатку необхідно підвезти певну кількість боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів, провести ротацію, війська повинні висуватися на певні позиції. Не буває такого, як в радянських фільмах, коли наступ починався після клацання пальців маршала Жукова. Наприклад, російське вторгнення в серпні 2014 року готувалося два місяці. А зараз навіть локальна операція відстежується. Буквально пару днів назад над Донбасом "висів" американський безпілотник. Якби існували передумови для наступу, ми б теж дізналися про те, що артилерія висувається на певні позиції.

Тому грізні заяви з ОРДЛО означають, що дана команда з Москви загострити ситуацію та поставити нашого президента в незручне становище. Зараз відбуваються речі, які для Росії є неприйнятними. Наприклад, те, що наша делегація продемонструвала російські паспорти представників ОРДЛО в Тристоронній контактній групі (ТКГ). Це означає кінець "Мінська" і всіх домовленостей. Це суперечить позиції Росії, яка відмовляється від статусу сторони конфлікту.

Тепер же, коли Україна вирішила запрошувати в ТКГ переселенців, в ОРДЛО вирішили показати, що існують люди, здатні приймати рішення незалежно від Москви і з ними потрібно домовлятися. Це ще один спосіб тиску на Київ, для того, аби вивести його на прямий діалог з бойовиками. Це, як любить говорити Путін, багатоходівочка, щоб посадити представників Києва і терористів за один стіл. Не знаю, чи піде на це Зеленський. Але він чудово розуміє, що падіння рейтингів, особливо в армії, матиме для нього негативні наслідки.

Останнім часом, коли я спілкуюся з військовими "поза строєм", вони незадоволені тим, що доводиться сидіти в окопах, - це дуже важко і солдати не бачать в цьому сенсу. Раніше на "громадянці" сміялися над тактикою "жаб'ячих стрибків". Але мені телефонували військові і говорили: "ми просунулися вперед на 500 м. І зайняли терикон під Докучаєвськім". Цей терикон не мав ніякого значення, але ми рухалися вперед. Зараз же військові кажуть - завтра дадуть команду, і ми звідси відійдемо. Сенс був, якби армії сказали - "через рік ми будемо наступати". Або "ми відступаємо, вони відступають, заходять миротворці і буде мир і спокій". Адже військові - це люди, які бачать тільки чорне і біле.

Але Зеленському знадобився рік для того, щоб зрозуміти - "перестати стріляти" повинні не тільки ми, а й та "інша сторона". Про це він сказав під час підсумкової прес-конференції. А Росія цього не хоче. Їй вигідно тримати на Донбасі гарячу точку. Поки в Кремлі буде така позиція, ми можемо відійти хоч до Краматорська, хоч до адміністративних кордонів Донецької та Луганської областей - вони все одне продовжуватимуть стріляти, під вогонь потраплять Харківська, Дніпропетровська і Запорізька області. Якби Росію вдалося дотиснути санкціями, тоді ситуація змінилася б. Але цього вже не буде. Європа вже "здулася", в США інші проблеми - через півроку у них вибори і для них це куди важливіше, ніж якась Україна. "Припинити стріляти" це значить опинитися в позиції "терпил". Тим більше, що росіяни, а також ті, хто перебуває під ними, розуміють тільки силу. А "припинити стріляти" вони сприймають як слабкість. А слабкого в донецьких підворіттях б'ють.

На жаль, попереду у Зеленського дуже великі виклики. Я вважаю, що десь до серпня цього року в Росії складеться важка фінансова ситуація через низькі ціни на нафту та коронавірус. І щоб утримати владу, Путіну може знадобиться "маленька переможна війна". Нас може чекати серйозне загострення на Донбасі. Радує, що у командування є розуміння ситуації. Міністр оборони прийняв рішення, що з першого липня на три місяці призовуть "піджаків" - людей, які отримали військову освіту в цивільних вузах. Це офіцерський склад, якого не вистачає зараз в армії. Але це невеликий маркер розуміння ситуації, і я сподіваюся, що у військових є план "Б" на випадок загострення.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами