RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Усім спасибі, усі вільні: курортний сезон у Криму закінчився, не розпочавшись

Коли страх перед коронавірусом сильніше за пропаганду

Коли страх перед коронавірусом сильніше за пропаганду Фото: Getty Images

Нинішній курортний сезон в анексованому Криму остаточно "накривається" через епідемію COVID-19 і недолугі спроби окупаційної "влади" змусити кримчан сидіти вдома в межах так званої самоізоляції. Якщо в попередні роки російські чиновники займалися окозамилюванням, записуючи в звіти до 7 мільйонів "туристів", які нібито відвідали Крим, то тепер можливостей для брехні й приписок не залишилося зовсім. "Апостроф" з'ясовував, до якого стану дійшла туристична галузь півострова в умовах подвійного удару: агресивної некомпетентності "влади" і коронавірусу.

"Кіна не буде"

Окупаційний "глава" республіки Сергій Аксьонов вимушено заявив, що курортного сезону в цьому році в Криму не буде через пандемію COVID-19. З його слів випливало, що російська влада розглядає варіант збереження карантинних заходів у тій чи іншій формі доти, поки не буде розроблено дієві ліки або вакцину від коронавірусу. З огляду на те, що такі препарати можуть розробляти і тестувати протягом декількох років, прогноз Сергія Аксьонова виглядає і зовсім похмурим.

"Говоримо відкрито, чесно, щоб ніхто не тішив себе ілюзіями. Ми вчора говорили з представниками курортної сфери (курортна сфера, громадське харчування та інші види діяльності, які не мають перспектив відкритися найближчим часом). Якщо говорити по-чесному, курортний сезон навряд чи відбудеться. Можливо, якщо дозволить сприятлива обстановка на півострові, буде внутрішній туризм. Ми свою програму формуємо, готуємося, але до цього повинні бути показання Росспоживнагляду", - заявив Сергій Аксьонов на одному із засідань так званого "оперативного штабу" з протидії коронавірусу.

На одному з наступних засідань "оперативного штабу" Аксьонов вже суперечив сам собі. Виявилося, що "програма", яку нібито розробляє окупаційний уряд, не має ніякого значення. Все, як це і відбувається в сусідній Росії, буде вирішувати Кремль.

"Крим і Севастополь виявилися в числі тих, хто більше за всіх постраждав від цієї ситуації (карантинні заходи, введені "владою", - "Апостроф"). На цих територіях повинні бути прийняті особливі заходи з підтримки курортної сфери. Тим більше що Крим зав'язаний на курортний сезон. У нас із сезону живуть всі виробничі галузі. Тому весь наступний тиждень буде вирішуватися питання, і до 1 червня все повинно визначитися", - сказав Сергій Аксьонов.

Невиправданий оптимізм

Поки окупаційний "глава" республіки кивав то на Росспоживнагляд, то на Москву, місцеві пропагандисти посилено робили вигляд, що влада сусідньої Росії обов'язково придумає, як вийти із ситуації. Хоча навіть в самому "Кримському управлінні Росспоживнагляду" визнають, що сезон в Криму відкриється, при найвдаліших розкладах, до середини або навіть до кінця червня.

"Ми розуміємо, що Крим живе за рахунок літнього оздоровчого сезону. І від того, наскільки чітко будуть відпрацьовані всі механізми в травні і червні, можна буде говорити про якісь рухи в плані проведення курортного сезону, можливо, в серпні або у вересні. Поки говорити на цю тему досить складно і проблематично", - заявила російським журналістам начальник "управління" Наталія Пеньковська.

Фото: Getty images

Такі слова не надихнули жителів приморських регіонів півострова. "Якщо сезону не буде в червні, в серпні-вересні його не буде тим більше. Літаки з Росії сюди не літають. Люди бояться кудись зайвий раз висовуватися, так що на поїзді до нас теж особливо ніхто не поїде. Залишається тільки працювати на кримський ринок і рахувати кожну копійку", - розповіла "Апострофу" підприємниця з Ялти Галина Т.

За її словами, у відносно прийнятному становищі опинилися підприємці, які ще на початку анексії перепрофілювали свій бізнес під потреби місцевої економіки і майже перестали залежати від приїжджих, але таких меншість.

До анексії у Галини було велике кафе в Гаспрі. У 2015 році вона вирішила переорієнтувати сімейний бізнес на приготування їжі під замовлення: обіди в офіси, підприємства, на будівельні майданчики тощо. "Іншого варіанту просто не було. Після 2014 року основна маса приїжджих із Росії або зупиняється в санаторіях за туристичними путівками, або купує тут житло. Чекати, що вони будуть залишати багато грошей в приватних закладах громадського харчування - дохлий номер", - пояснила мешканка Ялти.

"Ряжені" проти заражених

Навіть якщо російські туристи захочуть перечекати епідемію в Криму (регіональна "влада" навіть не заїкається про те, щоб перекрити сполучення з Кубанню), то їх тут зустрінуть Росспоживнагляд, поліцейські патрулі, посилені бандами так званих козаків.

"Ряжені" парамілітарні формування підключили до "боротьби" з коронавірусом за рішенням республіканського "уряду". Основна причина - у російських силовиків не вистачає сил, щоб контролювати режим "самоізоляції" в найбільших містах республіки: Сімферополі, Ялті, Алушті, Євпаторії, Феодосії та Керчі.

Керівник кримської приймальні Української Гельсінської групи з прав людини Ганна Россомахіна зазначила в розмові з "Апострофом", що така поведінка окупаційної "влади" обумовлена тим, що в сусідній Росії ситуація з коронавірусом починає виходити з-під контролю. Відповідно, окупаційна верхівка республіки всерйоз побоюється безконтрольного сплеску захворюваності в регіоні.

"Є витоки в ЗМІ, що російська влада приховує реальну статистику по заражених і померлих від COVID-19. Надходить інформація, що в російських лікарнях не вистачає необхідного обладнання. У такій ситуації основний інструмент російської "влади" в Криму - страх. Загнати людей по домівках, обкласти штрафами, а щоб не кортіло зайвий раз виходити - нацькувати на них поліцію і різних козаків. Хоча всі ці "козачі патрулі" суперечать навіть російським законам", - говорить Анна Россомахіна.

Фото: Getty images

Аксьонов і його підлеглі усвідомлюють, що якщо в Криму почнеться те саме, що і в сусідній Росії, то Москва нічим не зможе допомогти їм, а власні можливості маріонеткового "уряду" республіки вкрай обмежені. На цьому тлі, з точки зору шкурних інтересів кримського начальства, Аксьонову дешевше чесно сказати, що сезон-2020 вже можна вважати закритим, ніж створювати видимість "туристичного потоку".

Вимушені туристи

Глава "Асоціації індустрії гостинності України" Олександр Лієв, який до анексії обіймав пост міністра курортів і туризму Криму, зазначив у коментарі "Апострофу", що потік відпочиваючих в цьому сезоні впаде до критичного мінімуму. Якщо в попередні роки на півострів у середньому за сезон прибувало близько мільйона осіб із сусідньої Росії, то на цього разу рахунок піде на десятки тисяч.

"З огляду на динаміку в цьому році в Крим заїде близько 50-60 тисяч туристів. Більша частина - з території сусідньої Росії, частина - з материкової України, хоча їх складно розглядати саме як туристів. Люди з інших регіонів нашої країни їдуть, щоб побачитися з родичами, друзями. З Росії приїдуть ті, хто в силу об'єктивних причин без Криму обійтися не може. В основному, це люди, які страждають хворобами дихальної системи і опорно-рухового апарату. Перші поїдуть до профільних санаторіїв Південнобережжя, а другі - в оздоровниці Західного Криму. В плані медичного туризму, окремі кримські санаторії є унікальними, а альтернативу знайти складно", - пояснив Олександр Лієв.

Як розповіли "Апострофу" жителі Західного кримського узбережжя, поточний курортний сезон, швидше за все, виявиться найгіршим з початку анексії. Після окупації на плаву залишилися тільки ті міні-пансіонати, які одразу "набили" собі клієнтуру з числа росіян. Туристи їхали сюди виключно заради чистого моря і зручних пляжів. Санаторії приймали приблизно 30% від загального потоку. Решта зупинялися в приватних домоволодіннях, перероблених під невеликі готелі.

"Ми, після всієї цієї історії з "референдумом", кожен сезон відпрацьовували майже в нуль. Зараз через карантин людей немає взагалі. Якщо минулого літа з 15 номерів у середньому у нас була зайнята третина, то в цьому - вітри гудуть. Коли знімуть карантин, незрозуміло. Навіть якщо його скасують, і ми відпрацюємо липень-серпень в торішніх обсягах, то все одно підемо в жирний мінус", - розповідає "Апострофу" власник одного з пансіонатів у селищі Штормове Алім Д.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців