RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кисень вкрали, ШВЛ вбиває, а ліки коштують сотні тисяч: як лікують хворих з СOVID-19 в Україні

Українцям доведеться пройти всі кола пекла, якщо потраплять до лікарні з коронавірусом

Українцям доведеться пройти всі кола пекла, якщо потраплять до лікарні з коронавірусом Фото: Getty Images

В Україні перейшли до другого етапу ослаблення карантину: запустили громадський транспорт, запрацювало метро, а в столиці навіть зоопарк відчинив свої двері для відвідувачів. Дії влади зрозумілі: українці хочуть швидше вийти з карантину, а статистика захворюваності начебто це дозволяє. Проте, у країні щодня фіксується кілька сотень нових випадків зараження СOVID-19 і, за словами лікарів, тому, хто потрапить в медзаклад із таким діагнозом, доведеться пройти всі кола пекла. Що чекає пацієнтів за порогом лікарні, дізнавався "Апостроф".

Дорогі ліки

У кінці квітня, якраз, коли пандемія була на піку, в ЗМІ повідомили, що французькі медики використовують препарат тоцилізумаб (ліки проти артриту) для боротьби з ускладненнями СOVID-19. Ці ж ліки і російське МОЗ включило в список препаратів, рекомендованих для лікування коронавірусної інфекції. В українських протоколах лікування тоцилізумабом також рекомендується для пацієнтів із груп ризику при загрозі важкого перебігу захворювання, або якщо захворювання швидко прогресує.

За словами медиків, препарат дійсно допомагає.

"Реанімаційні пацієнти, які виживають, отримували тоцилізумаб", - говорить "Апострофу" лікар-інфекціоніст Києво-Святошинської ЦРЛ Ольга Вознюк.

Але ось проблема - держава не забезпечує хворих цим препаратом, а коштує він досить недешево.

"Вартість його до коронавірусу варіювалася в районі 8-12 тисяч гривень. На початку епідемії він коштував вже не менш як 16 тисяч, а на сьогодні - від 50 до 70 тисяч гривень одноразова доза. На курс потрібно від 1 до 3 доз. Ми обходилися однією дозою для важких пацієнтів, щоб дати їм шанс вижити. І цей препарат навіть більше необхідний для інфекційних реанімацій, ніж апарат ШВЛ. Це особисто моя думка, як практикуючого важких пацієнтів з COVID-19, - зазначає Вознюк. - Не кожен пацієнт або його родичі можуть дозволити собі витратити такі величезні гроші. Наприклад, нашому співробітнику ми в лікарні і через Facebook збирали гроші на тоцилізумаб".

До речі, в законі "Про захист населення від інфекційних хвороб" сказано: "У державних і комунальних закладах охорони здоров'я лікування, медичні огляди та обстеження осіб, хворих на інфекційні хвороби, проводиться безкоштовно".

ШВЛ непотрібні?

Із початком пандемії підвищеним попитом стали користуватися апарати штучної вентиляції легенів. При важких ускладненнях, викликаних коронавірусом, тільки за допомогою ШВЛ пацієнти з ураженнями легенів могли дихати. Влада і меценати кинулися спустошувати ринки Китаю та інших країн, імпортуючи в Україну десятки апаратів штучної вентиляції на сотні мільйонів гривень.

Але, як запевняють медики, більше - не означає краще.

"В Україні важкого пацієнта з пневмонією "посадити" на апарат ШВЛ - це підписати йому смертний вирок, - зазначає Ольга Вознюк. - Таких пацієнтів в Україні вводять в медикаментозний сон, а ліжка, наприклад, без протипролежневих матраців, та й в лікарнях немає достатньої кількості персоналу догляду за такими пацієнтами".

Фото: Getty images

"Золотий" стандарт - одна медсестра на одне ліжко з пацієнтом, підключеним до ШВЛ, адже такому хворому потрібен постійний догляд.

"Навіть за кордоном у пацієнтів на ШВЛ виживання - 20%. Що вже говорити про Україну. У нашій лікарні важкі пацієнти, які вижили в реанімації, не були інтубовані. Інтубують тільки тих, хто зовсім не може дихати, але з них ніхто не вижив" , - констатувала Ольга Вознюк.

Крім того, самі апарати можуть стати джерелом захворювань.

"ШВЛ дуже важко знезаражувати: там багато складних дрібних деталей. Це складна і довга процедура, тому через порушення правил знезараження апаратів, вони стають джерелом так званих ШВЛ асоційованих пневмоній і сепсисів, адже там накопичуються інші мікроорганізми, які характерні для внутрішньолікарняного середовища", - пояснив "Апострофу" екс-голова СЕС України Святослав Протас.

Де кисень?

Утім, ШВЛ, звичайно, це крайня міра.

"Це крик відчаю. Якщо людина дійшла до ШВЛ, то він йому навряд чи допоможе", - пояснює "Апострофу" лікар-інфекціоніст Київської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

Практика підтримки хворих на коронавірус - оксигенотерапія, коли пацієнтам робляться інгаляції кисню, щоб вони не дихали занадто часто і не пошкоджували свої легені.

"Усі вже зрозуміли, що кисень потрібно давати іншими способами: через концентратори, маски. ШВЛ - найгірший варіант", - додає Дубровський.

Згідно зі стандартами медичної допомоги при коронавірусній хворобі, які затверджені МОЗ, щоб укласти контракт із Національною службою здоров'я України (НСЗУ) на надання допомоги за пакетом СOVID-19, в медзакладі повинні бути умови для оксигенотерапії.

Фото: Getty images

"Але до сьогодні у нас немає достовірної інформації, в якому стані реально перебувають лікарні, які законтрактовані НСЗУ на обслуговування пацієнтів із СOVID-19, - каже "Апострофу" заступник голови Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий. - Коли НСЗУ контрактувала первинку, то абсолютно всі точно знали, що первинка бреше щодо оснащеності. Але їм платили за пацієнтів, яких реально не було, і вони за ці гроші - хто краще, хто гірше - встигли оснаститися. Зі вторинкою нічого подібного не було. Тому в Києві є випадки, коли кисень у лікарні, яка законтрактована НСЗУ для лікування хворих на коронавірус, подають подушками, а не централізованими поставками, як це взагалі повинно бути. А його немає! Його вкрали років десять тому".

До речі, НСЗУ досі не виплатила деяким медзакладам гроші за контрактами за лікування коронавірусу.

"Ми - міська лікарня, і у нас інфекційний стаціонар, - розповідає "Апострофу" директор лікарні в Дубно Володимир Крохмаль. - Половину лікарні ми зорієнтували на лікування хворих на коронавірус. Ми уклали контракт із НСЗУ, але на сьогодні гроші за квітень і травень до досі не надійшли".

Лавина "хроніків"

Після багатьох тижнів загальнонаціонального карантину, коронавірус став причиною інших проблем українців зі здоров'ям.

"Адже багато хронічних хворих перебували 2-3 місяці вдома без лікування, або на самолікуванні, віддалені від сімейного лікаря. Тому акценти коронавірусу зміщуються зараз в іншу сторону: як допомагати хронічним хворим - ось що головне", - зазначає Євген Дубровський.

Нагадаємо, що в МОЗ пообіцяли робити тести на СOVID-19 для пацієнтів, які потребують планової госпіталізації безкоштовно. Однак оперативно тестувати хворих медики просто не встигають.

"Зараз в жоден стаціонар неможливо потрапити, поки вам не зроблять ПЛР-аналіз на коронавірус. Роблять його тільки інфекціоністи. І тепер уявіть собі весь потік київських хронічних хворих, яким потрібно в кардіологію, неврологію, онкологічні хворі, діабетики - всі вони повинні отримати результати ПЛР-тестів. А на це йде, як мінімум, півтора-два дні. І всі вони йдуть або через нас, або через Олександрівську лікарню. Це величезні масштаби. І зараз із цим валом хворих потрібно якось справлятися. Інфекціоністи завалені такими хворими, - скаржиться Дубровський. - До цього пробували не звертати увагу, але один такий хворий заражає всі відділення. Тому, теоретично все правильно, але дуже важко: все місто просто звалили на дві лікарні, і навантаження божевільне".

Читайте також

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону