RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ніякого прямого діалогу з Донецьком і Луганськом у нас не буде - Казанський і Гармаш

У Тристоронній контактній групі в Мінську з'явилися представники переселенців з Донбасу

У Тристоронній контактній групі в Мінську з'явилися представники переселенців з Донбасу Денис Казанський та Сергій Гармаш Фото: Апостроф / Колаж

Близько 13-ї години 9 червня закінчилися переговори робочої групи з політичних питань у мінських переговорах. У ній вперше взяли участь представники переселенців із окупованих територій. Донецьку область представляють засновник та головний редактор інформагентства "ОстроВ" СЕРГІЙ ГАРМАШ, а також журналіст і блогер ДЕНИС КАЗАНСЬКИЙ. "Апостроф" розпитав нових учасників процесу про враження від переговорів, а також про їхні цілі та наміри.

- Розкажіть, які ви ставитеся до свого включення в процес обговорення щодо Донбасу і які позиції будете обстоювати.

Сергій Гармаш. Я оцінюю включення переселенців у переговорний процес позитивно. Я вважаю, що треба брати ініціативу у свої руки. Якщо наша держава обрала стратегію виконання Мінських домовленостей, але у своїй, а не в російській трактовці, то цей шлях треба пройти. У Мінських домовленостях прописана необхідність консультування та узгодження з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей певних політичних позицій. Нас із Денисом Казанським запросили стати представниками ОРДЛО – підкреслюю, що легітимними представниками, оскільки Донецька і Луганська область є адміністративними одиницями України. Тобто Україна таких представників і призначає. Я, звичайно, погодився, бо завжди жартував на всіх ефірах, що якщо треба консультуватися, то хай консультуються зі мною, бо я теж представник переселенців.

Денис Казанський. Моя позиція відома з 2014 року – і вона за весь цей час не змінилася. Але проблема полягає в тому, що Росія трактує Мінські угоди по-своєму. Зазвичай йде мова про розведення військ, але вони відмовляються обговорювати це питання. Хоча прописано, що спочатку розводять війська, а потім вирішуються політичні питання. Натомість в ОРДЛО не хочуть обговорювати розведення військ і недавно заявляли, що планують йти в наступ та закликають до війни.

Я сподіваюся, що наша участь пришвидшить процес. У Мінських угодах прописано, що українська сторона має узгоджувати процес реінтеграції з представниками окремих районів. Ті представники, яких надала Москва, є недоговороздатними. Зараз з'явилися ми і, можливо, ця історія піде швидше.

Головний меседж, який ми можемо заявити і Заходу, і всьому світі на майданчику ТКГ, що Донбас – це не ДНР і ЛНР. Є велика кількість людей, які від самого початку не підтримували бойовиків. І ми з самого початку вважаємо, що вони не є легітимними і не мають права розмовляти від імені Донбасу.

- Як вам перший день роботи?

Сергій Гармаш. Ми поставили у певний ступор ту сторону. Усі були шоковані нашою появою – і ОБСЄ, і представники Росії, і їхні представники в ОРДЛО. Ми збили прийнятий протягом п'яти років алгоритм. Я думаю, що ОБСЄ доведеться шукати новий формат роботи. Бо уже немає лише представників ОРДЛО, сепаратистів з ДНР/ЛНР. Від сьогодні є представники ОРДЛО від України і представники ОРДЛО від Російської Федерації, і це треба зазначати.

Мої враження, що росіяни та їхні підопічні тягнуть час. Ніхто нічого не збирається вирішувати. Ми почули більше словесної демагогії. Наприклад, вони пропонують перейти до обговорення уже ухвалених Верховною Радою законів, на які посилаються Мінські угоди – я не розумію, для чого це робити. Справжнього бажання вирішувати питання з того боку я не побачив.

Денис Казанський. Мені важко коментувати щось по суті про сьогоднішню зустріч – це був такий собі пролог до завтрашньої зустрічі ТКГ. Єдине, що я можу сказати, що наша поява викликала в представників так званих ЛНР/ДНР прогнозовану істерику. Вони почали висловлювати образи на нашу адресу. Вони намагалися вдавати, що ми нікого не представляємо, що ми просто люди, які лише кивають головами і не мають власної думки. Я можу так само сказати, що й вони нікого не представляють – вони не є легітимним, їх не обирали місцеві мешканці.

Я очікую від цього формату, що ми зможемо заявити про наш порядок денний. Я вважаю несправедливим, що стільки років ніхто не чув переселенців – тих 1,5 млн людей, які були вимушені залишити домівки через переслідування. І "та сторона" вдає, що нас немає. Ми якісь неправильні громадяни, які не мають права голосу, не можуть вирішувати долю нашого регіону. І ось тепер ми голосно заявляємо про своє право вирішувати долю Донбасу.

- Це було очевидно, що люди з російським громадянством будуть наполягати, що вони офіціальні представники, а ви всі "продалися біндерівцям". Як плануєте будувати роботу у такій непростій ситуації надалі?

Сергій Гармаш. Я давно продався "біндерівцям" і мені абсолютно все одно, що будуть говорити з тої сторони. Але хочу наголосити, що ми не консультативна рада. Ми не будемо контактувати безпосередньо з ними, не будемо сидіти з ними за столом переговорів. Ми будемо спілкуватися як частина української делегації із російською делегацією і представниками ОРДЛО, яких вона запрошує. Ніякого прямого діалогу з Донецьком і Луганськом у нас не буде. Ми це наголошували, коли проговорювали умови нашого входження в цей процес із Олексієм Резніковим і Андрієм Єрмаком. Тобто це позиція нашої держави. Вони називатимуть себе офіційними представниками, але ми теж представляємо українські території. "Мінські угоди" передбачають повернення ОРДЛО в Україну. Тому саме з нами треба обговорювати і проведення виборів там, бо нам брати в них участь, і умови життям там, бо нам там жити. І якщо ми повернемося туди, а там буде щось, з чим ми не згодні, то почнеться громадянський конфлікт. І це мають розуміти і Європа, і Росія (у Кремлі, певно, цього і хочуть), і наша влада.

- Чи можете ви вийти з переговорів і за якої умови?

Сергій Гармаш. Я можу вийти з переговорів лише в одному випадку – якщо українська делегація бути йти на компроміси, з якими я не згоден.

Денис Казанський. Якщо я побачу, що хід процесу не збігається з моїми переконаннями, то я не буду брати в ньому участь.

- Поки тривали переговори, Володимир Зеленський вніс у Раду проект закону про референдум. На вашу думку, це якось пов'язано із вашим включенням у процес?

Сергій Гармаш. Я не буду коментувати. Я лише увійшов у процес і визначати одразу свою позицію з таких питань не дуже правильно.

Денис Казанський. Не знаю. Я лише був на переговорах, а тому ще нічого не можу сказати.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами