RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розмір має значення: чому коронавірус вбиває вгодованих людей

Людям з ожирінням потрібно поводитися обачно, щоб не заразитися COVID-19

Людям з ожирінням потрібно поводитися обачно, щоб не заразитися COVID-19 Фото: Getty Images

За минулу добу в Україні зафіксовано антирекорд за кількістю підтверджених випадків COVID-19 - 689 нових фактів. З цієї причини міністр охорони здоров'я Максим Степанов анонсував проведення певних заходів задля збереження здоров'я українців. Але для того, щоб уникнути зараження, громадяни мають самі слідкувати за власним станом. Зокрема кандидат медичних наук, доцент Федір Лапій у коментарі "Апострофу" заявив, що люди із надмірною вагою мають більше шансів померти від коронавірусу, ніж ті, хто веде більш рухливий та здоровий спосіб життя.

На сьогодні є достатньо доказів про те, що люди з надмірною масою тіла відносяться до групи ризику з тяжким перебігом COVID-19. Це є спільна група з людьми із тяжким перебігом грипу та схильністю до пневмококової інфекції. Крім того, у них менша резистентність, тобто несприйнятливість до захворювань. Але я не говорив би про схильність до інфікування – люди з нормальною та надмірною вагою однаково заражаються коронавірусом. Однак складність перебігу і ризик летального наслідку в людей з ожирінням дійсно вищі.

У даному випадку жирова тканина відіграє свою роль як "ендокринний" в лапках орган, тому що впливає на обмінні процеси в організмі. Також варто відзначити, що люди з ожирінням схильні до менш рухливого способу життя. У них є те, що медики називають "екскурсія" - в простому розумінні - це обмеження руху дихальних м'язів. Крім того, вони мають проблеми із серцем, оскільки жир відкладається не лише під шкірою, а це спричиняє порушення функції легень. У таких людей нормальний газообмін доволі сильно порушений, оскільки легені не можуть наповнитися повітрям. Цей стан збільшує ризик виникнення гіпоксії – нестачі повітря, яка призводить до зниження рівня кисню в крові, вважає Лапій.

Крім того, люди з надмірною вагою більш схильні до набряку легень, виникнення в них застійних явищ. До того ж, у таких пацієнтів часто діагностують супутні хронічні захворювання, у більш старшому віці ожиріння може супроводжуватися цукровим діабетом ІІ типу – він також є фактором ризику, який призводить до тяжкого перебігу коронавірусу.

Спеціальних рекомендацій для людей з ожирінням, які захворіли на COVID-19, не існує. Однак, це група, яка підлягає вакцинації проти грипу та пневмококової інфекції – разом з тими, хто має захворювання серцево-судинної системи та хронічні захворювання органів дихання. Людям з надмірною вагою треба бути більш обачним, щоб не заразитися COVID-19. А якщо вірус вже потрапив в організм, потрібна вчасна госпіталізація.

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому з 18 травня обов'язково потрібно отримати VIN-код у ТЦК - речник Міноборони України Дмитро Лазуткін пояснив для всіх українців

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепи ухвалили закон про мобілізацію засуджених - хто із зеків зможе воювати і на яких позиціях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території