RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відеофіксація порушень ПДР: штрафи на десятки мільйонів, але платять не всі

Бюджет поповнюється, але система має багато вад

Бюджет поповнюється, але система має багато вад Фото: Getty images

Уже місяць, як на автодорогах столиці та Київської області працюють камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Правоохоронці рапортують, що щодня у фокусі невсипущого ока камер потрапляють тисячі порушників, а бюджет поповнюється на десятки мільйонів гривень. Як показала себе система відеофіксації за місяць роботи і чого очікувати водіям у майбутньому - з'ясовував "Апостроф".

Камери стануть розумнішими

Система автоматичної фіксації порушень ПДР давно потрібна була Україні, а зокрема, Києву та Київській області, де концентрація транспортних засобів - найвища в країні.

Так, наприклад, за даними Патрульній поліції, якщо в травні 2019 року в Київській області було зафіксовано 917 ДТП, то в травні 2020 року вже 1194, тобто, приріст склав більше 30%. А якщо взяти статистику ДТП із загиблими, то цифри взагалі жахають: у травні минулого року на дорогах Київщини загинуло 10 осіб, а в травні цього року вже 28 осіб. Таким чином, приріст смертності склав 180%.

А тому абсолютно резонно, що у Києві і області з'явилося 50 камер, які відстежують порушників - вимушений захід для забезпечення безпеки.

Поки тільки камери "вміють" розпізнавати перевищення швидкості. Але і цього цілком достатньо, адже згідно зі статистикою Патрульної поліції, перевищення швидкості знаходиться на другому місці серед причин ДТП в країні і на першому місці за кількістю аварій з летальним результатом: 604 загиблих з початку 2020 року. Втім, в МВС обіцяють, що незабаром камери навчаться розпізнавати такі порушення як проїзд перехресть на червоне світло і рух по смузі громадського транспорту.

За першу ж добу роботи камер було зафіксовано майже 58 тисяч порушень швидкісного режиму, про що радісно відрапортували правоохоронці. Втім, з кожним днем багів в системі відеофіксації стало з'являтися все більше і більше.

Дивіться: Будуть нести повільно: в поліції показали найбільш нахабних порушників ПДР, мережа вибухнула, фото

Двійники. Це одна з найпоширеніших проблем нової системи фіксації порушень ПДР. Уявіть, що ваше авто вже місяць стоїть в гаражі, ви ніяк його НЕ експлуатуєте, а потім в один прекрасний день вам приходить так званий лист "щастя" в якому вказано, що по трасі Київ-Одеса ви "топили" під 200 кілометрів на годину і потрібно оплатити штраф. Вся справа в тому, що в реальності ПДР порушив так званий автомобіль-двійник - нелегально зареєстроване в Україні авто, однієї марки і з номерами ідентичними вашим. Звідки беруться такі автомобілі? Все дуже просто: здебільшого це нерозмитнені "іноземці" з підробленими документами або викрадені транспортні засоби, які зловмисники таким кустарним способом легалізували.

До речі, в мережі повно оголошень, в яких автори пропонують купити підроблені документи. Наприклад, права.

"Якщо вас позбавили прав, ви можете купити дублікат прав друга/знайомого і їздити по ним до закінчення терміну позбавлення. Якщо ви хочете купити дублікат прав, але у вас немає на прикметі донора, ми можемо підібрати по базі відповідну людину одного з вами віку (підбір здійснюємо по бажаним імені і віку) і виготовити дублікат його прав з вашим фото. Такі права фактично будуть міститися в базі даних, і ви зможете спокійно по ним їздити до кінця терміну позбавлення", - зазначають автори оголошення.

Природно, двійники є великою проблемою для системи відеофіксації і якщо вам прийшов штраф за порушення, яке насправді ви не робили, то варто негайно звертатися до суду.

Фото: pixabay.com

Конституційне протиріччя. У статті 61 Конституції України сказано, що "юридична відповідальність особи має індивідуальний характер". Тобто громадянин України не може бути покараним за правопорушення, якого він не скоював. Довгі роки саме ця норма Конституції була каменем спотикання для введення відеофіксації порушень ПДР, адже на авто українці часто їздять за дорученням і якщо система зафіксує перевищення швидкості, то штраф прийде на ім'я власника транспортного засобу, а не того, хто в реальності був за кермом. Напередодні введення відеофіксації в МВС запевняли, що усунули спірні моменти і ввели інститут так званого "належного користувача". Це коли громадянин, який реально користується автомобілем, може зайти в електронний кабінет водія і зафіксувати, що саме він водить чуже авто на підставі, наприклад, домовленості з власником, довіреності, лізингу або договору оренди. Тоді, в теорії, штрафи повинен отримувати не власник, а реальний водій. АЛЕ! Реальний водій може як відмітитися в електронному кабінеті, так і не відмітитися. Обов'язку такого немає.

"Тому фактично кожна така постанова про штраф може бути оскаржена в суді", - каже "Апострофу" автоюрист Вадим Володарський.

По ідеї треба змусити реального водія авторизуватися в електронному кабінеті, в інтересах самого власника авто. Ну, дійсно, кому охота отримувати штраф за того хлопця? З іншого боку, не реєструвати в кабінеті, наприклад, дружину, яка водить авто чоловіка, досить зручно, адже скільки б раз вона не порушила ПДР, постанову завжди можна буде оскаржити в суді.

А як же в інших країнах, де відеофіксація використовується багато років, виходять з такого становища і карають реальних водіїв?

"А немає єдиного порядку для всіх країн, - запевняє Володарський. - У деяких країнах, наприклад, має бути зафіксована особа водія, а в деяких штатах США взагалі заборонили використовувати камери саме з цієї причини".

Дивіться: Думав, що розумніший за всіх: "копи" спіймали на трасі Київ-Одеса хитрого порушника, фото

Бардак і хитрощі. Але крім двійників і юридичної колізії, в систему відеофіксації закралося безліч дрібних багів, на які скаржаться водії на форумах. Наприклад, відомі випадки, коли водії отримували дві постанови за одне і те ж порушення або система неправильно визначала номер. Правда і самі водії активно намагаються схитрувати і замаскувати свій номер, наприклад, закривши одну з цифр звичайним листом паперу.

За словами президента Всеукраїнської громадської організації "Асоціація безпеки дорожнього руху" Михайла Берліна, така поведінка водіїв - це наслідок неправильної комунікаційної політики керівництва МВС.

"Скрізь говорять тільки про наповнення бюджету за рахунок системи відеофіксації. А люди не хочуть платити гроші. Якби більше говорили про зниження смертності і травматизму, люди б інакше ставилися. У світі все це вже проходили, коли говорили, що повинен наповнюватися бюджет. А тоді вони прийшли до висновку, що це абсолютно неправильна теза і люди починають обурюватися", - зазначив "Апострофу" Берлін.

До речі, за даними МВС за місяць роботи камер до бюджету надійшло майже 32 мільйони гривень.

Фото: Getty images

ДТП стало менше?

Втім, на перших порах до огріхів системи відеофіксації можна було б віднестися з розумінням, адже декларована мета всього цього заходу благородна - знизити кількість ДТП і смертність на дорогах.

Чи домоглися в МВС цієї мети - поки сказати складно.

"Зрозуміло, що кількість ДТП зменшується, але, щоб предметно оперувати цифрами, потрібно дочекатися формування статистики. За червень статистика по ДТП буде орієнтовно 10 липня, вона ще зводиться", - пояснив "Апострофу" спікер Патрульної поліції Києва Роман Мартинюк.

Однак за словами заступника міністра МВС Антона Геращенка, перші підсумки роботи відеофіксації можна назвати успішними вже зараз.

"Кількість зафіксованих фактів перевищення швидкості за 30 червня знизилася в порівнянні з першим днем роботи системи від 57 880 випадків до 13 325 або більше ніж в 4 рази", - зазначає Геращенко.

Втім, ці дані мало, про що говорять, адже за місяць водії напевно вже встигли вивчити розташування камер, в цьому немає ніякої таємниці, а значить, навчилися перед ними пригальмовувати. Але, на думку експертів, мало, про що скаже і загальна статистика по ДТП за червень.

"На жаль, ми навряд чи побачимо картину по ДТП на тих ділянках, де встановлені камери. Окремого обліку по цих місцях ніхто не вів, - запевняє "Апостроф" автоюрист Володимир Караваєв. - Максимум що ми побачимо, тільки загальну картину по Україні та статистику по Київській області тому що велика частина камер встановлена у Київській області".

У можливість домогтися істотного зниження кількості ДТП за допомогою камер експерти також не надто вірять.

По-перше, "Камера не припиняє правопорушення. Так, воно фіксується, а лист колись прийде. Але людина через кілометр після камери може потрапити в аварію", - зазначає Володарський.

А, по-друге, ту обставину, що в офіційній статистиці причин ДТП швидкість стоїть на другому місці, насправді потрібно ще перевіряти.

"У нас немає нормальної статистики з причин аварійності через бардак в розслідуванні. ДТП відбувається за зовсім іншої причини: вибіг пішохід в недозволеному місці, виїхав з другорядної водій, але при розслідуванні дуже часто в причинах просто пишуть "перевищення швидкості". В результаті справа потрапляє не в той розділ статистики. На практиці це настільки поширене, що спотворює всю статистику. Тому якщо боротися таким чином зі швидкістю, то до реальних результатів в плані безпеки руху це не призведе. Пішоходи все одно вибігатимуть де хочуть, а водії будуть перебудовуватися, незважаючи до дзеркала. Камери нічого з цим не зроблять", - резюмував Вадим Володарський.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами