RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Степанов на вихід: хто замінить "зашквареного" главу МОЗ

У Кабміні можуть "втратити" одного міністра

У Кабміні можуть "втратити" одного міністра Максим Степанов Фото: kmu.gov.ua

Під міністром охорони здоров'я Максимом Степановим останнім часом серйозно хитається крісло. І вже буквально найближчим часом це може завершитися для нього відставкою. Втім, без голови МОЗ країна, звичайно ж, не залишиться: наступник вже обраний. Чому Степанова вирішили прибрати в розпал пандемії коронавірусу в Україні, хто замінить чиновника на цій посаді, розбирався "Апостроф".

Провальний похід

У період пандемії COVID-19 зайняти крісло глави МОЗ - щось схоже на політичне самогубство: значущих успіхів досягти важко (навіть розвинені європейські системи охорони здоров'я "лягли" під натиском ковіду), а провали розглядаються під мікроскопом і безжально критикуються. Проте, 30 березня "міцний господарник" Степанов вступив на посаду і пішов в хрестовий похід на коронавірус.

Втім, слави в цій війні Максим Степанов не здобув.

По-перше, за півроку міністр так і не зміг налагодити нормальний графік тестування українців на коронавірус: результатів тестів все ще доводиться чекати по кілька днів. А саме тестування є основою, адже тільки маючи дані реальної статистики, можливо планувати стратегію і тактику боротьби з пандемією. Яскравий приклад - Словаччина, де за минулі вихідні протестували дві третини населення країни (!). Причому зробили це безкоштовно. Україна, де за тест доводиться платити 700-1500 гривень, на цьому тлі здається клаптиком кам'яного віку на мапі цивілізованої Європи.

"Для стаціонару тести роблять швидко: вранці відвезли, ввечері або на наступний день вже є результат. А ось амбулаторним хворим, наскільки я знаю, часто протягом тижня роблять", - говорить "Апострофу" лікар-інфекціоніст Києво-Святошинської ЦРЛ Ольга Вознюк.

По-друге, амбулаторним пацієнтам доводиться робити ПЛР тести за свої гроші - держава забезпечує безкоштовну діагностику тільки в умовах стаціонару. Але стати "клієнтом" стаціонару, навіть з явними ознаками коронавірусної хвороби - не так просто. В інфекційних лікарнях спостерігається критичний брак місць. Наприклад, як повідомили в Одеській міськраді, станом на 1 листопада в місті було виявлено 96 нових випадків захворювання на коронавірус, а місць в інфекційних лікарнях залишилося всього 67. Звичайно, не всім новим 96 коронавірусним хворим потрібна госпіталізація, плюс, місця в лікарнях звільняються за рахунок тих, хто одужує, проте динаміка зараз явно не на користь звільнення ліжок.

Так, наприклад, в Полтавській області станом на 28 жовтня було заповнено 79% ліжкового фонду, визначеного для хворих на коронавірус, а вже 2 листопада стало 88%.

"Ми щодня когось виписуємо, щодня. Але ми виписуємо п'ятеро людей, а нам привозять десять. Виписуємо дев'ять, а привозять п'ятнадцять. Кількість привезених постійно зростає: додаємо, вже всі ліжка, матраци витягли", - відзначала в кінці жовтня заступник мера Харкова Світлана Горбунова-Рубан.

По-третє, міністр Степанов провалив турботу про медиків, потрапивши у скандал з надбавками для лікарів, які працюють з COVID-19. Навесні Степанов пообіцяв доплати в 300%, проте на початку травня медики ряду областей повідомили, що ніяких доплат, ані за березень, ані за квітень, вони так і не отримали. Така ситуація призвела до протестів медичних працівників по всій країні. І це питання - на совісті міністра.

Нарешті, головний скандал, до якого так чи інакше має відношення Степанов, стосується, так званого, коронавірусного фонду, більшість коштів з якого пішли не на підтримку системи охорони здоров'я, а на будівництво доріг. Звичайно, стовідсоткової провини лише міністра охорони здоров'я в цьому немає:

"Антиковідний фонд, який мав би підготувати країну до коронавірусного цунамі, фактично роздерибанений, а в КМУ Степанов одноосібно не міг приймати рішення", - говорить "Апострофу" керівник Першого добровольчого мобільного госпіталю (ПДМГ) імені М. Пирогова Геннадій Друзенко.

"Однак екстраординарні часи вимагають екстраординарних особистостей, і якщо ми зайдемо в коронавірусну кризу на повній швидкості, наприклад, 15 тисяч нових випадків на добу, то, звичайно, Степанов не антикризовий менеджер", - додав Друзенко.

Якщо ж відкинути емоції і звернутися до сухих цифр, то згідно з даними ресурсу Worldometers, де акумулюється вся світова статистика COVID-19, то за показниками тестування на 1 мільйон осіб Україна посідає 107 місце, а за показниками смертності ми на 9 місці серед 48 країн Європи. Чи це не провал?

Хто наступний?

Практично всю каденцію Степанова супроводжують чутки про відставку, а різні депутатські групи не втомлюються ініціювати відповідні звернення. Але в сесійний зал ніхто це питання не виносив, адже "слуг народу" (і особливо групу олігарха Коломойського) Степанов влаштовував.

"Степанов є одним з найбільш ефективних міністрів, я вважаю, що ця людина на своєму місці", - заявляв у вересні нардеп від монобільшості Данило Гетманцев.

Але так було до останнього часу і, судячи з усього, глава МОЗ перестав влаштовувати "слуг" і бути "ефективним", адже парламентарі таки вирішили викликати Степанова до себе "на килим".

"Тому що ситуація загострюється, і треба розуміти, в якому напрямку ми рухаємося", - зазначив у понеділок, 2 листопада, спікер ВР Дмитро Разумков.

За інформацією джерел "Апострофа", звіт Степанова перед депутатами може стати початком кінця його міністерської кар'єри. Але якщо не Степанов, то хто?

Джерела видання відзначають, що наступником поки ще чинного глави МОЗу може стати його заступник - головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Така рокіровка обумовлена тим, що сам президент Зеленський з симпатією ставиться до Ляшка і навіть мав наміри просувати його на виборах мера столиці. Правда, не склалося. До того ж Ляшка довгий час працював саме в системі санітарно-епідеміологічної служби, що в умовах коронавірусної кризи, яка насувається - безумовний плюс.

Якщо рокіровка Степанов-Ляшко відбудеться, то, судячи з усього, українцям варто очікувати від нового міністра посилення карантинних заходів. Так, наприклад, днями головний санлікар заявив, що не виключає повторного обмеження роботи столичного метро і припинення міжобласних пасажирських перевезень якщо Київ увійде в "червону" зону.

Але чи буде Віктор Ляшко кращою заміною Степанову?

"Ляшко - ставленик Уляни Супрун, відповідно він буде проводити і поглиблювати реформи на знищення системи охорони здоров'я. Більш того, він не відновив Державну санітарну службу, незважаючи на пряму вказівку президента. Якщо він цього не зробив, то як він буде зараз керувати міністерством?" , - говорить "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

"Я думаю, що Ляшко може сперечатися зі Степановим хіба що за рівнем телевізійної популярності, а в плані ефективності як лікаря, інфекціоніста, менеджера, до нього не менше питань, ніж до Степанова", - додав Геннадій Друзенко.

Втім, експерти сходяться на думці, що роль міністра охорони здоров'я в період насувається масштабної пандемії, хоч і важлива, але не визначальна, осільки роботу із захисту українців від COVID-19 провалює весь склад Кабміну.

"Тут вже більше Кабмін напрацював на свою відставку", - резюмував Друзенко.

Втім, джерела в Офісі президента відзначають, що через нинішнє великомасштабне протистояння між Банковою і Конституційним судом, яке супроводжується гучними заявами президента Володимира Зеленського, питання охорони здоров'я опинилося на другому плані. У Степанова сподіваються, що про нього забудуть. Хоча, з огляду на посаду, яку він займає, є підозра, що ненадовго...

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців