RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Штрафи за мову, нові тарифи, пенсії і зарплати: що зміниться для українців у 2021 році

У 2021-м значно виросте мінімалка

У 2021-м значно виросте мінімалка Фото: Апостроф / Колаж

Щедрим на потрясіння був 2020 рік: пандемія коронавірусу, економічне падіння, збитий український борт в небі над Іраном, пожежі на сході... Не дивно, що в новому 2021 році українці чекають змін, принаймні в соціальній та економічній сферах. Чи будуть ці зміни на краще, і які "подарунки" приготував законодавець у 2021 році для українців, розбирався "Апостроф".

Зарплати і пенсії

У 2021 році в країні вчергове зростуть соціальні стандарти, як і передбачено в державному бюджеті.

Так, з 1 січня зросте мінімальна зарплата. Зараз вона становить 5000 гривень (останнє підвищення було у вересні), але з першого дня року буде вже 6000 гривень. При цьому, з 1 грудня 2021 року мінімалка знову виросте до 6500 гривень. До речі, підняти мінімалку до 6500 гривень українська влада планувала в липні 2021 року. Проте, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, від такого кроку України відрадили міжнародні партнери, підкресливши, що різке підвищення мінімальної заробітної плати призведе до стрибка інфляції.

У два етапи заплановано і зростання прожиткового мінімуму. З 1 січня він не зміниться і становитиме 2270 гривень, а ось з 1 липня вже 2294 гривні, а з грудня 2021 року 2393 гривні.

Не оминув своєю увагою законодавець і пенсіонерів, вирішивши підняти рівень мінімальної пенсії. Правда, в січні мінімальна пенсія залишиться незмінною - 1769 гривень, адже останнє підвищення було зовсім недавно, в грудні 2020 року.

Однак уже з 1 липня мінімальна пенсія зросте на 85 гривень і становитиме 1854 гривні. На другому етапі підвищення, яке заплановане на 1 грудня 2021 року, мінімальна пенсія зросте до 1934 гривень. Таким чином, загальне річне підвищення для пенсіонерів складе 165 гривень.

Але це ще не все. Очікується і підвищення пенсій для непрацюючих пенсіонерів. Але тільки для тих, чий вік перевищує 65 років, а в трудовій скарбничці не менше 35 років страхового стажу для чоловіків і 30 для жінок. Підвищення відбуватиметься синхронно з ростом мінімальної заробітної плати. За підсумком з 1 січня пенсії для таких українців складуть 2400 гривень (зараз 2100), а з 1 грудня 2600 гривень.

Більш того, українські пенсіонери найбільш поважного віку стануть отримувати щомісячні надбавки від держави. З березня по 500 гривень додатково отримають пенсіонери від 80 років і старше, а з липня 2021 роки українці від 75 до 80 років зможуть "похвалитися" щомісячної надбавкою в сумі 400 гривень.

У Кабміні анонсували збільшення зарплат для медичних працівників. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, 300% надбавки лікарям, які знаходяться на передовій у боротьбі з коронавірусом, збережуться. Але крім цього, зарплата медичного персоналу виросте в середньому на 2-2,5 тисячі гривень.

До речі, повинні вирости і зарплати у вчителів. Принаймні таку обіцянку дав Шмигаль.

"Витрати на Міністерство освіти і науки зростуть на 26 мільярдів гривень (у порівнянні з 2020 роком, - "Апостроф"). Зарплати українських вчителів будуть підвищені більш ніж на 25%", - підкреслив прем'єр-міністр.

Учителям обіцяють підвищення зарплат Фото: УНІАН

Тарифи

Втім, занадто вже радіти підвищенню соціальних стандартів у 2021 році не варто, адже слідом за ними виростуть і тарифи.

З 1 січня зростуть тарифи на електроенергію. Так, за словами заступника міністра енергетики Ярослава Демченкова, тариф на електроенергію для населення не підвищувався з 2017 року. Це призвело до розбалансованості ринку електроенергії.

"Заборгованість на енергоринку на кінець 2020 року перевищила 65 мільярдів гривень, - зазначив Демченков. - Якщо не збалансувати ринок в 2021 році, ми отримаємо різке зростання боргів ключових державних енергетичних компаній і, відповідно, їх банкрутство. На початку 2021 року буде незначне підвищення тарифу".

Скільки саме означає це "незначне" для заступника міністра, сказати складно. Однак розмір підвищення, за словами чиновника, буде відповідати реальним фінансовим можливостям домогосподарств.

У сухому залишку маємо: тарифи на електроенергію для населення в 2021 році однозначно виростуть.

Що стосується ціни на газ, то очевидно, що й тут на українців чекає неприємний сюрприз. Наприклад, вже з 1 січня НКРЕКУ підняла тарифи на транспортування газу для 22 газорозподільних компаній України. Найдешевший - 32 копійки за кубометр, тариф "Київгазу", а самий "кусючий", 2,66 гривні, для компанії "Спектргаз" (Львів).

Тарифи на свої послуги піднімає і "Укрпошта". Правда, поки тільки на міжнародні пересилання і листи. Так, для пересилань в Європу, Близький Схід, Центральну і Північну Азію тариф виросте від 5 до 8%. Для пересилань в США, Канаду і Південно-Східну Азію тариф виросте на 10-12%, а, щоб відправити лист або посилку в Австралію, Океанію, Центральну Африку і Латинську Америку, доведеться заплатити більше на 30-35% від діючих тарифів.

Монополіст "Укрзалізниця" також збирається підняти тарифи на пасажирські перевезення. Тарифи виростуть в рамках запланованої індексації: на 2% щомісяця, починаючи з 1 березня 2021 року.

Мова, кредити і швидка

Крім тарифів і соцстандартів, держава підготувала українцям ряд інших нововведень.

Так, з 16 січня 2021 року набирає чинності стаття 30 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Згідно з цією нормою закону, з 16 січня всі заклади сфери обслуговування (якщо вони ще не встигли цього зробити), повинні перейти на українську мову. За невиконання закону передбачений штраф: від 5100 до 6800 гривень. Правом складати подібні протоколи наділений Уповноважений із захисту державної мови або його представники. Але, по-перше, такий штраф можна буде оскаржити в суді, а, по-друге "на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін".

Депутати в футболках з написом "Нас єднає мова" після голосування за закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Фото: УНІАН

З 1 січня набуває чинності закон, згідно з яким діти, у яких один з батьків загинув або пропав безвісти під час захисту суверенітету України, можуть отримувати безкоштовне харчування в комунальних і державних садках, школах і профтехучилищах.

Також з 1 січня неповнолітнім українцям буде доступна така опція, як зміна прізвища, імені та по батькові. Відповідний закон парламентарії схвалили у листопаді 2020 року. Так, згідно із законодавчим нововведенням, вже з 14 років дитина отримає право змінити своє ім'я, прізвище та по батькові, якщо на це буде згода батьків. Якщо один з батьків буде проти, то спір вирішується в судовому порядку. Але вже після досягнення 16-ти років українець може ні у кого не питати дозволу і на власний розсуд змінювати свої ПІБ.

Крім того, з першого дня року вступають в силу нові нормативи приїзду швидкої допомоги до пацієнта. Наприклад, якщо в 2020 році норматив прибуття бригади швидкої допомоги за викликом, який відноситься до категорії екстрених, становив 10 хвилин в місті і 20 хвилин в селах і селищах. Ці нормативи допускається перевищити максимум на 10 хвилин якщо на дорогах спостерігаються, наприклад, складні метеорологічні умови.

З 1 січня 2021 року всі змінюється. Виклик швидкої буде ранжуватися за критичними і екстреними випадками. До критичних випадків належить, наприклад, зупинка дихання, масивна крововтрата. На ці виклики 10-хвилинний норматив залишається, але тепер він буде діяти як для міста, так і для села. Але при цьому, нова постанова Кабміну дозволяє перевищити цей норматив... хоч на 10 годин, головне, щоб таке перевищення було не більше ніж в 25% випадків викликів.

Для критичних випадків, наприклад, інсульт, розлад дихання, порушення свідомості, кровотечі, буде діяти норматив прибуття бригади - 20 хвилин. Як для міста, так і для села. Але і цей норматив допускається перевищувати на будь-який час, аби не більше, ніж в 15% випадків.

З 1 січня зміняться і умови користування мікрокредитами. Напевно, кожен українець бачив рекламу таких кредитів в громадському транспорті, які обіцяють легкі позики щоб перебитися до получки. А багато хто навіть користувався цією послугою. Але по факту, за таким мікрокредитом можуть набігти зовсім негуманні відсотки, що перевищують саме "тіло" позики в кілька разів. У вересні 2020 року ВР вирішила змінити умови гри на цьому ринку і з нового року максимальна сума штрафів за простроченим мікрокредитом не зможе перевищити подвійну суму отриманого кредиту. Більш того, парламентарії заборонили змінювати процентну ставку в гіршу для споживача сторону.

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло