RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ковідне цунамі: чи витримає Україна третю хвилю коронавірусу

Лікарі та фахівці кажуть, що цифри МОЗ некоректні

Лікарі та фахівці кажуть, що цифри МОЗ некоректні Медичний працівник мобільного шпиталю в Івано-Фраківській області Фото: Getty Images

На Україну насувається третя хвиля пандемії коронавірусу. В уряді вже заявили, що готові розглянути питання відновлення жорсткого локдауну, якщо ситуація буде погіршуватися. А за прогнозами українських вчених і епідеміологів, ситуація неодмінно погіршиться в найближчі тижні, адже статистика захворюваності зростає вже зараз. Як Україна переживе третю хвилю коронавірусу, скільки випадків зараження може бути щодня, і чи витримає система охорони здоров'я ковідне цунамі - з'ясовував "Апостроф".

Що зараз коїться

Ситуація із захворюваністю в Україні почала погіршуватися з середини лютого. Так, якщо в перших числах лютого щоденний приріст нових випадків становив від 2 до 4 тисяч інфікованих, то 18 лютого був різкий стрибок - 6 441 випадок.

Тенденція продовжилася в березні - понад 10 тисяч нових випадків було зареєстровано 5 березня, ще 9 тисяч випадків 11 березня, 12 946 випадків 12 березня і 13 276 випадків (рекорд з початку року) станом на ранок 13 березня.

На додаток до всього, в Україні зберігаються стабільно високі показники смертності від коронавірусу. Наприклад, 10 березня було зафіксовано 262 летальні випадки. Більше смертей було тільки в пікові дати поширення пандемії в листопаді-грудні минулого року.

Чому ж ковідна статистика в Україні знову почала різко зростати? Спробуємо розібратися.

Третя хвиля?

У МОЗ запевняють, що збільшення зростання захворюваності - загальносвітова тенденція.

"Світ досить швидко підходить до третьої хвилі коронавірусу", - заявив днями глава МОЗ Максим Степанов.

Відповідно, нібито немає нічого дивного в тому, що Україна "росте" разом з рештою світу. Стоп! Так у світі ж, на відміну від України, активно йде вакцинація. Ця обставина, теоретично, мала б сприяти якщо не зниженню зростання захворюваності, то хоча б не різкому зростанню. І, насправді, так і є: якщо на початку лютого у світі фіксувалося понад півмільйона випадків щодня, то на початку березня 300-400 тисяч.

"МОЗ говорить те, що йому зручно. Ніякої третьої хвилі немає, - запевняє "Апостроф" завідувач лабораторією імуно-реабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський. - Була перша, досить коротка хвиля в Китаї, в січні і лютому. І Китай зміг її погасити. І на початку березня почала розгортатися друга хвиля в світі, і вона триває досі. В Україні те ж саме: перші випадки захворювання були виявлені в березні і перші летальні випадки були в березні минулого року. Тобто ця хвиля і не спадала, у неї були тільки підйоми і гребені. Вона триває".

А для чого ж главі МОЗ потрібні міфи про третю хвилю?

"Щоб показати, що це незалежна від нас така ось страшна ситуація складається в світі і ми не винні в тому, що відбувається. Але якщо подивитися статистику за останній тиждень, у світі щодня знижується кількість нових хворих і летальних випадків. Тобто йде хвиля на явний спад. А ось в Україні навпаки - зростання", - зазначив Андрій Волянський.

Так що ж не так з Україною?

Чому у нас зростання, коли в усьому світі спад? Експерти виділяють три основні причини такої ситуації.

По-перше, "Визначаються нові генетичні варіанти збудника, - пояснює "Апострофу" завідувач лабораторією в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Маричев. - Ми знаємо, що є британський, південноафриканський, бразильський штами коронавірусу. Туреччина вже повідомила, що на їх території виділяється новий генетичний варіант, який має більшу інфекційність. У зв'язку з цим, змінюється клінічна картина перебігу захворювання".

По-друге, "Неадекватні міри карантинних заходів в Україні. У зв'язку з цим і виникла важка ситуація в західних регіонах країни", - додає Маричев.

Туристичний комплекс "Буковель"Фото: Getty images

Дійсно, зимові розваги у Буковелі, при відсутності суворих карантинних обмежень, змусили "почервоніти" практично весь захід України. Над поширенням вірусу активно "попрацювали" і в "Укрзалізниці", організувавши спецрейси для пасажирів, яким "критично важливо виїхати з карантинних зон".

По-третє, "Епідеміологічний потенціал вірусу ще не вироблений, а вакцинації немає. З іншого боку, ще перехворіло мало людей, щоб ця хвиля була завершена. Немає епідемічного розслідування, тому процес буде продовжуватися", - зазначає Андрій Волянський.

Як буде далі

А далі, за прогнозами вчених, на країну чекає коронавірусний колапс. Вже за два тижні, за прогнозом НАН України, країна вийде на стабільні 10-15 тисяч нових випадків захворювання в день. Далі більше.

За словами старшого наукового співробітника відділу молекулярної імунології Інституту біохімії ім. А.В. Палладіна НАН України Володимира Галицького, весняний підйом захворюваності буде характеризуватися набагато більшою кількістю важких випадків і смертей, у порівнянні з осінньою хвилею.

"Весняна хвиля COVID-19 в Україні триватиме до середини травня. Пік - початок квітня. Щоденна кількість нових випадків на піку - 40 000. Щоденна кількість смертей на піку - 1 000 і вище, особливо якщо можливості системи охорони здоров'я будуть вичерпані", - написав Володимир Галицький на своїй сторінці в Facebook.

Але ж 40 тисяч в день - це не просто багато, а дуже багато. Навіть восени статистика захворюваності не піднімалася вище 17 тисяч.

"40 тисяч - це абсолютна гарантія. Якщо у нас 200 летальних випадків на добу, і ці темпи збережуться, нам знадобиться всього лише два місяці, щоб було 40 тисяч, тобто десь на початку травня, - підтверджує прогнози Андрій Волянський. - Ризик у тому, що буде ще більше. Якщо смертей буде і 300, і 400 на добу, тоді це буде не 40, а 50 тисяч нових випадків на добу, а можливо і більше".

Втім, за словами керівника Національної експертної групи з інфекційного контролю в Україні Андрія Александріна, реальна кількість щоденних нових випадків вже перевалила за 40 тисяч.

"На офіційні дані щодо кількості виявлених нових хворих щодоби взагалі не варто дивитися. На сьогоднішній день, я вважаю, щодня фіксується близько 70-100 тисяч нових випадків. Просто люди не звертаються за медичною допомогою, або звертаються, коли у них вже важкий стан, тому і такі офіційні цифри", - пояснив "Апострофу" Александрін.

А чи витримає система?

Виникає закономірне питання - чи впорається з такими темпами поширення пандемії вітчизняна система охорони здоров'я? В уряді, звичайно, заявляють, що впорається.

Український медикФото: Getty images

"Медична система України готова до третьої хвилі, оскільки процес її посилення не зупинявся з початку пандемії. Ми забезпечили максимальне можливе число койко-місць з киснем. Їх більше 60 000 - це один з найвищих показників в Європі", - відрапортував днями прем'єр міністр Денис Шмигаль.

Але справа в тому, що динаміка госпіталізації і заповнення кисневих ліжок пацієнтами з ковідом зростає день у день. Так, за даними Міністерства охорони здоров'я, з 9 по 11 березня в 15 регіонах України та місті Києві відсоток заповнюваності кисневих ліжок показував стабільне зростання.

"Що значить "чи витримає система"? Чи будуть заповнені всі ліжка? Так у низці регіонів вони і так вже заповнені. Наприклад, практично всі основні лікувальні установи Києва, які тримають ковідних хворих, вже заповнені. За останні дні Україна б'є рекорди по госпіталізації важких хворих за весь час пандемії", - додає Александрін.

Втім, на думку екс-міністра охорони здоров'я Олега Мусія, очікувати повного колапсу в розпал весни не варто.

"Класичного італійського обвалу системи охорони здоров'я у нас, очевидно, все ж не повинно бути. Хоча по окремих регіонах є тривога - Чернівецька та Івано-Франківська області, де ліжка вже заповнені. Але за півтора року перебування в пандемії система все ж підготувалася до великої кількості хворих. Але все залежатиме від того, якої "висоти" буде ця хвиля", - пояснив "Апострофу" Мусій.

Локдаун 3.0?

Якщо хвиля дійсно буде надзвичайно "високою", вихід може бути лише один - відновлення жорсткого карантину. За словами прем'єр-міністра, 10 регіонів України вже близькі до того, щоб стати "червоними". Ще чотири регіони: Житомирська, Закарпатська, Чернівецька та Івано-Франківська області вже "червоні". Якщо більшість регіонів "почервоніють", то жорсткого локдауну не уникнути. Принаймні, про це говорять в уряді.

Але чи піде влада на такий крок, враховуючи соціальні та економічні наслідки жорсткого локдауну - а економічні експерти кажуть, що третій локдаун доб'є дрібний і середній бізнес - питання відкрите.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів