RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія нагнітає обстановку не через Україну, у них інші цілі - Микола Сунгуровський

Зіткнення кораблів Росії і США призведе до катастрофи

Зіткнення кораблів Росії і США призведе до катастрофи Фото: УНІАН

Росія стягнула дві армії до українського кордону. Крім того, росіяни почали навчання в Чорному морі, куди також прямує два есмінці США. Чи є загроза зіткнення між кораблями Росії і США? Як Україні захистити небо від загрози з боку Росії? І чи потрібні Україні сьогодні американські ЗРК Patriot , про які заговорив глава Офісу президента Андрій Єрмак? На ці питання в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV відповів військовий експерт Центру Разумкова МИКОЛА СУНГУРОВСЬКИЙ.

- В Україні виступили за розміщення американських ракет Patriot на території країни. Наскільки це можливо? Які терміни для цього можуть бути, на вашу думку?

- Я б сказав, що навряд чи це можливо.

- Чому?

- Чисто технічно. Політично це питання можна вирішити, можна заручитися згодою. Але ви пам'ятаєте, скільки часу нам відправляли ті ж катери Island? Їх необхідно зняти зі зберігання, розконсервувати, провести якісь роботи по приведенню їх у робочий стан. Необхідно навчити персонал.

Добре, ми їх отримаємо, але сенс? Якщо мені необхідно було б кілька місяців це вчити, і технологія навчання займає, скажімо, не два дні, то коли мені треба було починати? Якщо ми вчора, умовно кажучи, не почали підготовку, то ми ні сьогодні, ні завтра їх не отримаємо.

- Яка альтернатива може бути? Як нам закрити небо?

- Альтернатива може бути наступна - це проведення переговорів. Те, чим зараз займається пан [міністр закордонних справ Дмитро] Кулеба. Я не знаю, включене це питання чи ні - це спільне патрулювання і забезпечення безпольотної зони над Україною.

- Тобто потрібно закрити небо, як це було в Лівії на початку громадянської війни?

- Так, саме так.

- А зіткнення в небі російської авіації і авіації країн НАТО - наскільки це взагалі можливо?

- Насправді є така ймовірність. Ухвалення таких рішень було пов'язано зокрема і з обговоренням цих питань. Тому що загроза третьої світової війни нікого не приваблює. Це буде катастрофа світового масштабу. Проте політичні заяви в цьому напрямку можливі. Вони можуть змусити Росію реагувати відповідним чином, тому що, за словами Сергія Рябкова (заступник глави МЗС РФ, - "Апостроф"), "нам всі загрожують із Заходу, тільки от не говорять, чим". Ось і скажемо, чим.

- Нещодавно Рябков відреагував на переміщення кораблів ВМС США "Дональд Кук" і "Рузвельт", що йдуть в Чорне море. Він заявив, що це провокація з боку США, і можливий високий ризик "інцидентів". Він безпосередньо говорить про можливість військового зіткнення між кораблями або між кораблями і авіацією?

- Це в дусі Росії - нагнітати обстановку. Це у всіх випадках, коли вони заявляють, що "наші бомбардувальники літають над Аляскою, а ось американці чомусь їх переслідують". Якщо авіація НАТО наближається до кордонів Росії, то їх винищувачі піднімаються в повітря, знову ж таки є небезпека зіткнення. Вони завжди грають на страху Заходу отримати якийсь інцидент. Вони вважають, що це їхня перевага.

- Яка в цьому питанні позиція Туреччини? Щоб увійти в акваторію Чорного моря, їм треба пройти Босфор і Дарданелли - турецьку територію. Може Туреччина заборонити прохід кораблям США?

- Необхідно враховувати, що Туреччина - це член НАТО. Тому навряд чи вона буде забороняти прохід американських кораблів. Тим не менш, є конвенція Монтре, вони її дотримуються. Дотримуються тоннажності проходу і термінів перебування військових кораблів в Чорному морі. Всі країни про це знають, і всі дотримуються цієї конвенції. Я не бачу тут предмету спору.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ