RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від 100 грн до 20 тисяч за добу: де відпочити на морських курортах України

Про пляжі, інфраструктуру і ціни на морських курортах України

Про пляжі, інфраструктуру і ціни на морських курортах України Фото: УНІАН

Поки світові кордони тільки поступово відкриваються, багато українців все ще вважають за краще відпочити на вітчизняних курортах. Адже для поїздки на Чорне море (в Одеську, Миколаївську або Херсонську області), або ж на Азовське (в Запорізьку та Донецьку області) немає необхідності проходити повний курс вакцинації або здавати ПЛР-тесту. Попереду ще півтора місяці літа і оксамитовий сезон у вересні, а отже можна пакувати валізи і обирати маршрут. Про пляжі, інфраструктуру і ціни на морських курортах України - все найцікавіше дізнавався "Апостроф".

Одеська область

Українці люблять Одесу за її колорит і розташування біля Чорного моря. У самому місті також можна добре відпочити на численних пляжах, поєднуючи з прогулянками одеськими вуличками і двориками. Але тим, хто хоче відпочивати подалі від міської суєти, в області є кілька курортних містечок, які вже давно полюбилися туристам.

Затока

Селище міського типу, розташоване всього в 60 км від Одеси. Курорт Затока знаходиться на косі, що розділяє Чорне море і Дністровський лиман. Там широкі піщані пляжі з пологим дном, тому місце стає дуже привабливим для відпочинку з дітьми. І тут є чим їх розважати, крім моря в селищі є луна-парки, колесо огляду і великий аквапарк.

Але тихим містечком Затоку назвати важко, є тут чим зайнятися і молоді. Удень можна покататися на скутерах, "бананах", "шайбах" та інших водних атракціонах. Увечері ж невтомні після насиченого дня відпочиваючі люблять прогулюватися по набережній Затоки, уздовж якої зосереджено чимало атракціонів, торгових наметів і літніх барів. Там же розташовані і численні клуби, де можна танцювати до ранку.

Ціни на житло

У Затоці пропонують зупиниться в приватному секторі, базах відпочинку і готелях на будь-який смак і гаманець. Найдешевше обійдеться кімната в приватному секторі, ціни стартують від 200 грн за ніч на двох. Але врахуйте, що умови будуть вкрай простими: кімнатка на 15-20 кв. м з двома-трьома ліжками, столиком і міні-холодильником (не у всіх кімнатах). Є навіть варіанти з кондиціонером, але частіше за все охолоджуватися доведеться вентилятором. Зручності в приватних будинках будуть на вулиці, а також спільна з іншими відпочиваючими літня кухня.

Бюджетний номер в Затоці Фото: booking.com

Від 700 гривень за ніч можна розраховувати на готель з власною ванною кімнатою, великим ліжком, шафою, телевізором і кондиціонером. Правда номера теж невеликі - 16-18 кв. м. і варто звертати увагу на те, що деякі номери можуть бути із загальною ванною кімнатою.

Якщо ви хочете відпочити з шиком, можна бронювати номери і від 1500-2000 тис гривень. Готелі з великою територією, на першій лінії від моря, з басейном і сніданком. Великі номери від 20 кв. м з балконом, кондиціонером, супутниковим телебаченням і окремою ванною кімнатою.

На території буде все в найкращих традиціях єгипетських і турецьких готелів, з терасою для засмаги, рестораном і баром. Для дітей - аніматори і дитячий майданчик.

Як дістатися

Автобусом чи маршруткою можна дістатися від залізничного вокзалу Одеси (маршрути № 565 "Одеса - Затока" та № 560 "Одеса - Білгород-Дністровський", час відправлення - кожні 15 хвилин з 5:00 до 20:30).

Власним авто по трасі Р-70 через Овідіополь і Кароліно-Бугаз або по трасі М27 і Т1641 через Чорноморськ, Санжейку, Грибівку і Кароліно-Бугаз.

Кароліно-Бугаз

Курортне село Кароліно-Бугаз знаходиться перед Затокою, і також розташоване між Чорним морем і Дністровським лиманом. Курорт приваблює відпочиваючих теплим морем, широкими піщаними пляжами, риболовлею на Дністровському лимані, лікувальними грязями і доступними цінами.

У порівнянні з сусідньою Затокою, тут набагато менше розваг, тому селище можна сміливо називати місцем для сімейного відпочинку з дітьми. Молоді буде нудно з причини відсутності великої кількості, в першу чергу, нічних розваг.

Для дорослих же є можливість покататися на водних атракціонах або провести час в літніх закладах.

Ціни на житло

Вартість бюджетного житла тут трохи вище, ніж в сусідній Затоці. Так за кімнатку в приватному секторі запитують 400 гривень. Хоча, якщо пройтися по домівках, ймовірно, можна знайти і дешевше. Із зручностей в номері: телевізор, вентилятор або кондиціонер і міні-холодильник. Туалет та душ на вулиці.

Від 700 грн вам запропонують номер в готелі з кондиціонером, телевізором, шафою з міні-ходольніком і власною ванною кімнатою.

Є варіанти від 1300 грн на добу. За ці гроші ви отримаєте напівлюкс на чотирьох і басейн на території готелю.

Як дістатися

Від вокзалу Одеси весь день ходять маршрутки. Шукати довго не доведеться, водії і зазивали сповістять вас про наявність автобуса вже при виході з вагону поїзда.

Власним авто по трасі Р-70 або по трасі М27 і Т1641 до Кароліно-Бугаз.

Херсонська область

У самому Херсоні туристам, по суті, робити нічого, місто не славиться туристичними пам'ятками і великою кількістю розваг. А ось в області зосереджені кілька морських курортів на узбережжі Чорного моря.

Лазурне

Курорти в Херсонській області ідентичні Одеській, правда без лиману, але з мальовничим островом Джарилгач. Селище Лазурне знаходиться в 100 км від Херсона, тут велика пляжна зона і пологий вхід в море.

На зразок Затоки, тут можна відпочивати як родиною з дітьми, так галасливою компанією з друзями. На узбережжі є маса водних розваг у вигляді водних гірок, "бананів", гідроциклів і іншого. А ночами працюють літні бари і дискотеки.

Однією з особливостей Лазурного вважається Джарилгач - найбільший безлюдний острів на території України. На території знаходиться Національний заповідний парк, де мешкають лисиці, олені, муфлони, дикі коні, фазани, лебеді і навіть пелікани. Крім того, близько до острова часто підпливають дельфіни. Сюди радить їхати на відпочинок з наметами. Дика природа і чисті великі пляжі точно допоможуть вам розслабитися і насолоджуватися красою острова.

Також Джарилгач відомий своїми лікувальними грязями і численними солоними озерами, де можна оздоровитися.

Що цікаво, з Лазурного на острів можна дістатися пішки, або вбрід, якщо точніше. Хоча під час припливів такий спосіб може втратити актуальність. Але вас завжди відвезуть туди на катері за додаткову плату.

Ціни на житло

Бюджетні номера в гостьових будинках стартують від 300 грн, зі стандартними маленькими кімнатками і зручностями на вулиці. Готелі з власною ванною кімнатою, кондиціонером і телевізором коштуватимуть від 700 грн на добу. Хоча і тут варто звернути увагу на ймовірність відсутності власної ванної.

Від 2000 тис за ніч можна зняти сімейний люкс, з балконом, міні-кухнею і включеним сніданком і обідом. На території буде готель і дитячий майданчик.

Як дістатися

Від Херсонського вокзалу з 6:45 ходять маршрутки. Або власним авто по трасі Р57.

Залізний порт

Село знаходиться в Голопристанському районі Херсонської області, у 95 кілометрах від міста Херсона. Курорт має широку берегову лінію з піщаними пляжами. Зручне пологе морське дно і мелководность прибережної смуги створюють безпечні умови для купання дітей в Чорному морі.

У Залізному порту досить розвинена інфраструктура, на пляжі тут можна покататися на водних атракціонах, тут є луна-парк і кінотеатр. Ввечері та вночі на набережній працює маса барів і клубів. У самому місті також чимало кафе, а також ринок

Ціни на житло

Як і в Лазурному, вартість житла в приватному секторі досить дешева - від 300 грн за добу. Хоча на місці можна знайти і дешевше. Стандартна кімната з роздільними ліжками, вентилятором і міні-холодильником. Від 800 грн можна претендувати на більш комфортні умови в готелях. Деякі з них мають на території басейн, а в вартість може бути включений сніданок. Просторі комфортабельні номери з усіма зручностями коштують від 1600 грн за ніч.

Комфортабельний просторий номер в Залізному порту Фото: booking.com

Як дістатися

Рейсовим автобусом від Херсонського вокзалу. Або на авто по трасі Р57, звернувши в селищі Журавель.

Скадовськ

Ще одне селище в Херсонській області, де добре відпочивати з дітьми. Тут дуже маленька глибина, завдяки чому море дуже швидко прогрівається. А острів Джарилгач, який розташований паралельно місту, надійно захищає від штормів і холодних мас води. Але для дорослих тут буде, ймовірно, не дуже комфортно.

Розваг на курорті досить багато, тут є аквапарк "Акваторія", парк розваг "Острів скарбів" і дельфінарій "Акварель". На воді можна покататися на "бананах", водних скутерах, "таблетках".

На набережній розташовані ресторанчики і бари, а вночі відкриваються дискотеки.

Ціни на житло

Кімната в приватному секторі вам обійдеться від 100 грн за ніч, звичайно, зі зручностями на вулиці. Від 600 грн можна розраховувати на номер в міні-готелі зі зручностями в номері, телевізором і холодильничком. Комфортабельні номери в готелі з басейном стартують від 1000 грн.

Як дістатися

Рейсовим автобусом від Херсонського вокзалу. А на власному авто по трасі Р57.

Запорізька область

Курорти Запорізької області знаходяться на узбережжі Азовського моря, головна особливість якого - невелика глибина. На більшій частині акваторії вона не перевищує 5 метрів, що дозволяє воді швидко прогріватися і рано починати курортний сезон. Серед туристів найбільш популярними місцями для відпочинку є Бердянськ і Кирилівка.

Бердянськ

Це один з найвідоміших в Україні курортів на Азовському узбережжі. Тут великі піщані пляжі і розвинена інфраструктура. Найбільш жвавими в Бердянську вважаються міська набережна і Приморська площа, де розташовані різноманітні атракціони, кафе, кінотеатри, магазини, луна-парк, торговельні та сувенірні лавки. У місті працює зоопарк, а на косі можна відвідати аквапарк і дельфінарій.

Крім "матрацного" відпочинку, туристи в Бердянську можуть спробувати себе і в екстремальних видах спорту. Тут є яхт-клуб і клуб віндсерфінгу, також можна взяти напрокат гідроцикл або політати на дельтаплані. Діти ж можуть попустувати на водних гірках або покататися на "банані".

Ціни на житло

Бюджетні кімнатки в приватному секторі обійдуться вам в середньому 200 грн за ніч, на місці можна знайти і дешевше варіанти. Як завжди, це два-три окремих ліжка, з телевізором або без, вентилятором і міні-холодильником.

Від 500 грн можна розраховувати на готельний номер зі зручностями і кондиціонером, а в деяких навіть з міні-кухнею. Від 800-1000 грн ви отримаєте комфортабельні номери, басейн на території і включений сніданок.

А для тих, хто готовий заплатити за відпочинок в Бердянську, як за лакшери відпочинок в Чорногорії або Греції, є готель за 20 000 грн на добу. У вашому розпорядженні буде номер площею 120 кв м з двома спальнями, вітальнею і балконом. У вартість включено триразове харчування, розваги у вигляді гри в більярд і міні-гольф, а також дитячий клуб.

Номер за 20 000 гривень в Бердянську Фото: booking.com

Як дістатися

Найближче буде доїхати автобусом від вокзалів Маріуполя або Мелітополя. Своїм авто від Маріуполя по трасі М14 і Е58. Від Мелітополя - по трасі М14, звернувши на селищі Луначарське.

Кирилівка

Ще один популярний курорт на Азовському морі, який з двох сторін омивається Утлюкським і Молочним лиманами, а з третього - морем.

Центр курорту розташований на материковій частині, з розвиненою інфраструктурою. Для туристів тут всі зручності: санаторії та пансіонати, відділення банку, торгові ряди, магазини і кінотеатри, кафе і нічні клуби.

Від центру Кирилівки відходять дві коси - Федотова коса і коса Пересип - які також є курортними зонами. На Федотовій косі, протяжністю в 20 км, розташувалося село Степок, за яким починається заповідна зона острова Бірючий. На самій косі знаходиться аквапарк, дельфінарій, а також маса атракціонів і розваг.

Для більш спокійного відпочинку підійде коса Пересип, тут знаходяться пансіонати, готелі, гостьові будинки, бази відпочинку, дитячі табори. Пляжі тут піщані, з пологим входом в море.

Ціни на житло

Як і в Бердянську, бюджетне житло в Кирилівці обійдеться в районі 200 грн. Невелика кімната з роздільними ліжками, вентилятором, міні-холодильником і чайником.

Від 800 грн на добу можна зняти готельний номер, з телевізором, кондиціонером, окремою ванною кімнатою і навіть міні-кухнею. А за 1500 грн можна розраховувати на безкоштовний сніданок і басейн на території.

Від 2000 грн на добу вам запропонують просторі комфортабельні номери, великий басейн з шезлонгами, сніданки з обідами і дитячі розважальні програми.

Як дістатися

Громадським транспортом краще і ближче добиратися з Мелітополя від ж / д вокзалу. На особистому авто по трасі Е105, а потім згорнути на Т0820.

Миколаївська область

Не варто забувати і про популярні курорти Миколаївської області, адже тут є пропозиції як для тих, хто любить відпочивати в готелях з усіма зручностями, так і для тих, хто любить відпочивати "дикуном" - з наметами і наодинці з природою.

Коблево

Це найбільший курорт на Чорноморському узбережжі в Миколаївській області. Щоліта сюди приїжджають близько 25 тисяч туристів. Тут широкі піщані пляжі з достатньою глибиною моря як для дітей, так і для дорослих. Крім того, тут досить багато розваг для різних поколінь. У селищі розташований найбільший аквапарк на південному заході України - "Коблево". Ще один розташований на території бази відпочинку "Орбіта". Також діти будуть в захваті від відвідувань дельфінарію "Немо" і парку атракціонів. А дорослі можуть сходити на екскурсію з дегустацією на винзавод "Коблево".

Ціни на житло

Літні будиночки зі зручностями на вулиці обійдуться вам від 300 грн за ніч на двох. За таку ж вартість можна зняти номер економ в міні-готелі, але із загальним душем і туалетом. Від 800 грн стартують номера в готелях з власною ванною кімнатою, телевізором і кондиціонером. Великі комфортабельні номери в сучасному готелі з басейном стоять від 1500 грн. А також можна зняти будинок з трьома спальнями і кухнею за 5300 грн за ніч.

Як дістатися

Автобусами від вокзалів Миколаєва та Одеси. Машиною по трасі М-14 "Миколаїв - Одеса".

Очаків

Мабуть, це один з небагатьох курортних містечок, де можна не тільки лежати на пляжі і купатися в Чорному морі, але і відвідати безліч археологічних пам'ятників - залишки поселень скіфів, сарматів, древніх слов'ян. Більш того, поблизу Очакова знайдені залишки грецького міста-колонії Ольвії, куди також водять на екскурсії.

Очаків активно розвивається як курортне місто, тут є аквапарк "Аттика" в грецькому стилі, безліч водних атракціонів, барів і дискотек.

Ціни на житло

Вартість житла в Очакові досить демократична, за 500 грн за ніч вам нададуть кімнату з кондиціонером і телевізором. У деяких варіантах і з власною ванною кімнатою. Комфортабельні сучасні номери в готелі з басейном і сніданком обійдуться вам в 1500 грн.

Як дістатися

Автобусом від Миколаєва або Одеси. Машиною по трасі М-14 Миколаїв - Одеса, потім поворот на трасу Т-1513.

Чорноморка

Курортне містечко розташоване неподалік від портового міста Очаків. Тут хороші піщані пляжі з пологим входом в море. Тут є більше двадцяти баз відпочинку і пансіонатів. На березі працюють кафе, ресторанчики і дискотеки. Для дітей тут є аквапарк і водні гірки. На морі можна покататися на "банані", катамарані і катері, а також орендувати дельтаплан.

Ціни на житло

Тут не так багато готелів і баз відпочинку, як в Затоці або Бердянську, але ціни невисокі. Орієнтовні ціни на двомісний номер "стандарт" зі зручностями та кондиціонером бази відпочинку в Чорноморці виставляють в межах 700-1200 грн в розпал літа. Кімнатка в приватному секторі коштуватиме від 100 грн за ніч. Також тут популярно зупинятися з наметами на Березанському лимані, тут є облаштовані кемпінги з питною водою, душем, туалетами і навіть кухнею. Вартість місця під намет орієнтовно 100 грн.

Як дістатися

Маршруткою від Очакова або на власному авто.

Рибаківка

Село Рибаківка розташоване між трьома водоймами: Чорним морем, Березанським лиманом і озером Солонець-Тузли, яке славиться своїми лікувальними грязями. Також з селища можна відвідати острів Березань із залишками стародавнього грецького поліса і оборонного форту.

Як і на інших чорноморських курортах, тут є маса водних розваг, влітку тут проходять змагання з віндсерфінгу та кайтсерфінгу. Діти можуть добре розважитися в аквапарку і парку атракціонів. Вирує тут і нічне життя, молодь може відвідати бари і нічні клуби.

Ціни на житло

У місцевих жителів можна оселиться в кімнатці зі зручностями на вулиці від 100 грн. Від 500 грн за ніч можна зняти номер в міні-готелі або базі відпочинку. Є тут готелі та котеджі з комфортабельними номерами від 800 грн.

Як дістатися

Автобусом від Миколаєва або машиною по трасі Одеса - Миколаїв М14, потім по Т-1515

Кінбурнська коса

Це унікальне і відоме місце літнього відпочинку на Чорному морі в Україні. Коса з одного боку омивається Чорним морем, а з іншого - водами Дніпра.

Найчастіше на Кінбурнську косу їдуть відпочивати "дикуном" далеко від цивілізації з практично безлюдними піщаними пляжами, найчистішим морем, сосновим лісом, лікувальними грязьовими озерами, риболовлею, полюванням на мідії та креветки.

Ціни на житло

Оренда намети в кемпінгу обійдеться в 100-120 грн з людини. Житло без зручностей обійдеться в 150-300 гривень, а номер зі зручностями в місцевих готелях коштуватиме 300-900 грн з людини. З елітного відпочинку тут можна орендувати котедж або бунгало за 2500 - 3500 грн за ніч.

Як дістатися

До Кінбурнської коси з Очакова ходить катер, вартість поїздки буде орієнтовно 100 грн з людини.

Сушею можна дістатися від села Геройське в Херсонській області та добиратися до місця відпочинку на всюдиході, на таксі-позашляховику або скористатися трансфером готелю. Варто відзначити, що на звичайній легковій машині на Кінбурнську косу не доїхати, адже дорога лежить через піски, болота, солончаки і лісові масиви. Залишити машину можна на майданчику для паркування в Геройському.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів