RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Назустріч Кремлю: кому вигідно скасування строкової служби у ЗСУ

Ідуть консультації з приводу можливого скасування призову до армії

Ідуть консультації з приводу можливого скасування призову до армії Урочиста церемонія відправлення призовників на службу до армії Фото: УНІАН

В Україні знову заговорили про скасування призову на строкову військову службу у Збройні сили України. Зокрема міністр оборони Олексій Рєзніков наразі проводить консультації з експертами щодо цього питання. Раніше про можливість скасування призову з 2023 року казав голова президентської партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко. На думку авторів цієї ідеї, строкову службу може замінити система територіальної оборони, яка зараз створюється в державі. Але напередодні війни, з 1 січня 2014 року, в Україні також було скасовано призов, що багато в чому призвело до неготовності армії до відбиття збройної агресії з боку Росії. Експерт з питань безпеки, ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що і зараз скасування призову буде вигідним Кремлю.

В умовах загострення ситуації на фронті таке рішення, якщо звісно воно буде ухвалене, є абсолютно неприйнятним та передчасним. Воно не відповідатиме ситуації, яка склалася в Україні, і не сприятиме зміцненню обороноздатності нашої держави.

Звісно, у деяких демократичних країнах армія формується лише на професійній основі. Але в Україні зараз існують проблеми із постачанням озброєння, військової техніки та боєприпасів. Є нерозв’язані логістичні питання, які пов’язані із харчуванням. Щодо фінансування особового складу, то заборгованість доходить до 3 млрд грн. Нам зараз потрібно нарешті запускати військово-промисловий комплекс, аби створювати власні озброєння та військову техніку. Потрібно закупати сучасне озброєння, наприклад, ті ж самі "Байрактари". Це по-перше.

А по-друге, яскравим прикладом того, як треба ставитися до своєї обороноздатності є Ізраїль. Там строкову службу проходять всі фізично здорові громадяни – і чоловіки, і жінки. Це формує відповідний фонд, резерв для територіальної оборони та збройних сил Ізраїлю. Це також дає можливість у стислі терміни мобілізувати частину населення, аби дати відсіч агресорам.

Таким чином, рішення (щодо скасування призову), якщо воно буде реалізоване, буде непрофесійним, популістським, необґрунтованим і зашкодить обороноздатності України.

Кому це вигідно? Вигідно російському агресору, "п’ятій колоні" і деяким олігархічним клановим групам, які не хочуть піддавати ризику своїх дітей-"мажорів", яким довелось би відбувати строкову службу у ЗСУ. Тому в такому рішенні я також вбачаю корупційну складову, заангажованість професійних інтересів певних класів – як олігархічних, так і сектору українського істеблішменту. Якщо ж таку позицію займає Верховний головнокомандувач, то він суттєво підриває і обороноздатність країни, і військово-патріотичну складову, яка повинна бути присутня в країні у цих умовах та забезпечувати готовність країни до ефективної відсічі агресії з боку Російської Федерації.

Зараз в Україні Збройні сили є найбільш популярною інституцією – їм довіряють понад 75% населення. В цілому наша нація патріотична. Але держава повинна формувати політику у цьому плані. Якщо юнак у 23 роки не може тримати в руках зброю, то для чого це все? Треба підготувати націю для широкомасштабної відсічі ворогу. Щоб кожен громадянин, а можливо й громадянка, були до цього готові. Недарма ми святкуємо 14 жовтня День захисників і захисниць.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами