RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Земля їм атомом - ядерник про російських солдатів та їхні злочини на ЧАЕС

Григорій Плачков про ситуацію на Чорнобильській атомній після захоплення її окупантами

Григорій Плачков про ситуацію на Чорнобильській атомній після захоплення її окупантами ЧАЕС захопили російські окупанти Фото: chornobyl.institute

Майже з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупанти взяли під контроль Чорнобильську атомну електростанцію. На щастя, залишки свідомості дозволили оркам допустити на ЧАЕС персонал станції. Проте ситуація навколо зони відчуження залишається напруженою: біля станції спалахнули ліси, а Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вже констатувало підвищення концентрації цезію в повітрі. Крім того, російські фашисти постійно обстрілюють місто-супутник ЧАЕС – Славутич, намагаючись його захопити. Які ризики несе ядерний тероризм окупантів та як його зупинити – у бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів екс-глава Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.

- Григорію, яка зараз ситуація на ЧАЕС? Що там окупанти роблять?

- Вони там окопуються, а потім отримують опромінення третього ступеня важкості. Ну, земля їм атомом.

Коли я був керівником, завжди виступав проти екскурсій у зону відчуження. Давайте уявімо: 1986 рік, світова катастрофа, треба ховати відходи, чистити майданчик, думати, що робити зі зруйнованим реактором. Куди усі відходи поховав СРСР? Хтось може точно сказати? Так, є поверхові сховища: рили траншеї, скинули відходи, зверху присипали землею. Але це те, що ми знаємо. А ті поховання, про які ми не знаємо. Хто там за радянських часів про це дуже переживав. Тож це і є зона відчуження. Крок ліворуч, крок праворуч, і ти отримуєш річну дозу радіації.

Найголовніша людина у зоні – дозиметрист. Спочатку йде дозиметрист, потім ідеш ти. А там війська їздять просто так: заїхав на танку, пил підняв, вдихнув і все – онкологія.

- Навіщо їм взагалі перебувати на ЧАЕС? Щоб концентрувати свої війська та бути впевненими, що ЗСУ їх там не розіб'ють?

- Так, це плацдарм на Київ, там же кордон із Білоруссю. Путін їх кидає як гарматне м'ясо. Йому до лампочки – помруть вони під обстрілами чи від радіації.

- Які ризики несе таке "господарювання" окупантів на атомній станції?

- Ну, наприклад, ось прийде комусь у голову стрільнути по арці. Адже блок аварійний і він таким буде, поки не вилучено всіх радіоактивних відходів. Там усередині залишилося паливо, підвищене тло радіації. Там 20 тисяч збірок у "мокрому" СВЯПі (сховище відпрацьованого ядерного палива, - "Апостроф") залишилось. Це паливо з І, ІІ, ІІІ енергоблоків.

І що їм на думку прийде ще, хіба хтось знає. Замінують вони станцію чи підірвуть, коли відступатимуть? Тим паче, у них тисячі загиблих, вони розлючені. У нас мавпа із гранатою на атомній електростанції.

Крім того, ви ж бачите, що починають горіти чорнобильські ліси, як це було три роки тому. Причина поки що неясна: це або військові дії, або підпал. Залишається тільки гадати на розі вітрів, куди полетить усе, що згоріло при поверхневому шарі: на Росію, Білорусь, Європу чи Київ. Коли горить 36 гектарів – це жорстко.

- Наскільки добре ЧАЕС захищена від ракетного удару і чи захищена взагалі?

- Атомні електростанції проектувалися з урахуванням серйозних землетрусів, ураганів, сейсмічної активності, вони розраховані на падіння легкомоторних літаків. Але вони не проектувалися для роботи за умов воєнного часу. Ніхто ж не проектував блоки та активну зону реакторів під влучення снарядів із танка.

– У яких умовах працює персонал на ЧАЕС? Цим людям загрожують?

– Вони працюють під дулами автоматів. Хоча персонал наш стресостійкий та ліцензований. По 8–10 років вони готуються працювати на блоковому щиті управління. Але ж запас міцності не вічний. Це, звісно, добровольці. Вони розуміють, що якщо вони не підтримуватимуть роботу станції, то може статися катастрофа.

- Кілька днів тому Держагентство з управління зоною відчуження повідомляло, що окупанти розграбували унікальну Центральну аналітичну лабораторію у Чорнобилі вартістю 6 мільйонів євро. У чому унікальність цього об'єкту?

– Ця лабораторія характеризувала радіоактивні відходи, вела контроль проб у зоні відчуження. Там було досить ексклюзивне обладнання, але головна цінність не в цьому. Там була база даних про те, що відбувалося із зоною, як вона змінювалася, яка концентрація речовин, проби.

Унікальна лабораторія, яка коштувала багато грошей, ЄС у неї вклався, а орки прийшли та пограбували. Навіщо? Може, шукають докази, що ми тут бомбу збирали? Так ми не маємо потужностей для того, щоб збагачувати уран у таких кількостях, щоб його вистачило для заряду. Як на мене, то логіка у цих діях відсутня повністю.

- Як зупинити окупантів хоча б на ЧАЕС? Чи є якісь міжнародні інструменти тиску, наприклад, по лінії МАГАТЕ?

- Це вперше в історії використання атомної енергії, щоб одна країна, яка є стороною конвенції МАГАТЕ, захоплювала електростанцію іншої країни, що також є стороною конвенції МАГАТЕ, і використовує атомну електростанцію як майданчик для розміщення своїх військ. Такого у світі раніше не було. МАГАТЕ випускало прес-реліз про стурбованість, але ніхто нічого не вимагає. Жодних санкцій проти "Росатому" не вводять.

- Чому ні?

- Ну, а що вони можуть? Надіслати інспекторів на станцію? А хто їм зможе гарантувати безпеку, якщо росіяни візьмуть їх у заручники? Слід ще враховувати, що в МАГАТЕ є досить серйозне російське лобі. Наприклад, Михайло Чудаков - представник "Росатому" і він заступник генерального директора МАГАТЕ. Досить багато персоналу в МАГАТЕ із російськими паспортами. Тож і реакція така. Потрібно усувати співробітників РФ, усувати Чудакова, не допускати росіян на наші ядерні об'єкти. Їм там нічого робити.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів