RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відпустка під час війни: де бюджетно та безпечно відпочити в Україні

При плануванні поїздки необхідно враховувати багато факторів

При плануванні поїздки необхідно враховувати багато факторів Фото: pixabay.com

Війна зламала всі плани українців на відпочинок на затишних курортах на березі Чорного та Азовського морів. Окуповані території, ракетні обстріли мирних міст, мільйони внутрішньо переміщених осіб, втрати робочих місць та засобів для існування, все це не сприяє відновленню туристичної сфери в Україні. Проте психологи радять, що у такий важкий для українців час, відпочинок потрібен як ніколи, щоб була змога перезавантажитись та зберегти психічне здоров'я. Де ж в Україні можна відпочити безпечно та за яку ціну – дізнавався "Апостроф".

Всього лише 11% українців планують відпустку літом 2022 року. А от 47% вважають, що зараз не час для відпочинку та радощів. Такі дані нещодавно оприлюднив портал grc.

Проте психологи наполягають, українці зараз живуть у стані постійного страху та стресу, що негативно впливає на психічне здоров'я. Тому потрібен хоча б короткий відпочинок, аби мати можливість перезавантажитися та далі працювати на перемогу та відбудову своєї країни.

Отже, якщо ви маєте змогу виділити хоча б три-чотири дні для відпочинку, "Апостроф" розкаже, куди можна поїхати.

Без моря, але з басейнами

Як відомо, під окупацією російської армії опинилися улюблені місця українців для відпочинку на морі. В Запорізькій області для туристів не відкриються Бердянськ та Кирилівка, а в Херсонській області –Залізний порт, Лазурне та Арабатська стрілка. А курорти Миколаївської області дуже близько до лінії фронту.

Залишається Одеська область, але безпечною її теж не назвеш. По-перше, Одеса та область, втім як і вся країна, перебувають під постійною загрозою ракетних ударів з моря.

Окрім того, узбережжя міста та області були заміновані українськими військовими для унеможливлення висадки ворожого десанту, а в морі дрейфують російські міни, які можуть прибитися до берега. І попри постійні попередження, час від часу з'являються повідомлення про те, що хтось з відпочивальників підірвався на міні у морі. Та навіть це не зупиняє українців, які звикли відпочивати влітку на Чорному морі.

Тим не менш, відносно безпечно відпочити в Одесі все ж можливо. У місті та області відкриваються готелі з власним басейном та номерами з видом на море. Розпочали роботу розважальні комплекси на узбережжі — також із басейнами.

Офіційно туристам дозволили відпочивати на таких локаціях:

  • Аквапарки Одеса та Hawaii;
  • Пляжі Portofino Hotel Beach Club, Ібіца, Maristella Marine Residence та Beach-club Nemo (усі з басейнами).

Вартість відвідин аквапарку для дорослих у вихідний день обійдеться від 750 до 1000 грн; для дітей – 500-700 грн.

Шезлонги біля басейну на пляжах – від 200 до 500 грн, залежно від додаткових послуг.

Через війну та низький попит вартість номерів в готелях суттєво знизилася. Зняти номер у Приморському районі на двох цілком можливо за 400-600 грн за добу. У вартість входить телевізор, кондиціонер, власна ванна кімната. Удвічі дорожче обійдуться номери в готелі з власним басейном.

Аквапарк в ОдесіФото: aquaparkodessa.com

Карпатські гори

Літній відпочинок у горах – це один з найкращих варіантів, щоб усамітнитись з природою та отримати чудовий заряд енергії. Дивовижні пейзажи, чисте гірське повітря, водопади, бурхливі річки, гуцульський колорит та смачна їжа. Тут вистачить і декількох днів, щоб відпочити тілом та душею, і навіть оздоровитися, бо у Карпатах багато санаторіїв і джерел із мінеральною лікувальною водою.

Якщо ви не хочете турбуватися через сервіс, то найбільш розвинений відпочинок ви можете знайти у Буковелі, Драгобраті чи Яремче.

Внутрішніх переселенців, які втікали від війни до більш безпечних західних регіонів, стало менше. Хтось поїхав шукати притулку в європейських містах, а хтось повернувся додому. Тому місць у готелях побільшало, а ціни вас приємно здивують.

Наприклад, у Буковелі номера в готелях стартують від 500 грн на двох за добу. За цю ціну ви отримаєте двомісний номер, з власною ванною кімнатою, телевізором та кондиціонером. Якщо домовитися заздалегідь, і номери будуть в наявності, можна попросити номер з видом на гори.

У Буковелі також є готелі з власним басейном, якщо вам захочеться у спекотне літо позасмагати та трохи поплавати. При цьому ціни у таких готелях не набагато вищі, всього від 600 грн за номер.

Проживання у мальовничому Яремче обійдеться ще дешевше. Тут двомісний номер у гостьовому будинку можна зняти від 300 грн. Проте варто бути готовим до того, що у вас буде спільна ванна кімната з сусідніми номерами. За зручності у номері доведеться заплатити удвічі більше – 600 грн.

Для ще більшої усамітненості можна обрати невеличкі селища у Карпатах, наприклад, Татарів, Ясіня, Кваси, Ворохта та інші. Ціни на номери тут коливаються у межах 300-600 грн за двомісний номер.

У Карпатах добре займатися пішим туризмом, кататися на велосипедах, квадроциклах чи влаштовувати кінні прогулянки. Можна сходити в гори, збирати ягоди та гриби, або ж на полонині влаштувати собі пікнік. Місцеві залюбки запропонують вам різноманітні екскурсії, а також - розслабитися у банях та чанах, які є у багатьох будиночках.

Українські озера

В Україні є чимало озер, котрі зможуть замінити морський відпочинок цього літа. У Волинській області розташовані Шацькі озера, найбільші з яких — Світязь і Пісочне. Світязь — найбільше в Україні курортне озеро, вода в якому проглядається на 6 метрів. Однак волиняни їздять відпочивати на Пісочне, адже там менше туристів, а вода ще прозоріша.

У Рівненській області можна поїхати на Біле озеро в селі Рудка. На цьому озері є база для відпочинку, а також можливість зупинятися в палатках.

Озеро СвітязьФото: facebook.com/svityaz.centr

Термальні води

На заході України є чимало термальних вод, котрі можуть стати чудовим напрямком чи доповненням до гірського відпочинку. Зокрема, можна поїхати в Берегово, Косино, Солотвино чи в термальні чани села Лумшори.

Наприклад, у Берегово середня ціна на відвідування термальних басейнів — 220 грн/2 год. У Косино ціна за 3 години перебування в басейні - 450 грн, або 900 грн на весь день.

Міський туризм

Чудовим варіантом, щоб трохи відволіктися та поповнити свої сили, є можливість поїхати на декілька днів до різних українських містечок. Звісно, найпершим спадає на думку Львів з розвиненою туристичною інфраструктурою. До міста ходить багато поїздів з різних куточків України, і там неймовірна архітектура та багато історичних пам'яток. Ціни на номери в готелях зараз стартують від 500 грн за добу на двох.

З інших західних міст, які дуже полюбляють туристи – це Кам'янець-Подільський. Невелике містечко, яке відоме своєю середньовічною фортецею. Звідси можна відправитися у місто Хотин, де розташовується знаменита Хотинська фортеця – одне із семи чудес України.

До фортеці також можна дістатися з Чернівців. Дуже гарне місто зі смачною буковинською кухнею та цікавими екскурсіями. Експерти рекомендують відвідати драматичний театр, міську ратушу та міські площі. І, природно, сходити на екскурсію в найвідоміший ВНЗ України - Чернівецький національний університет, який є одним з найстаріших і, ймовірно, одним з найкрасивіших університетів України. ЧНУ входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Номер в готелі у Чернівцях можна зняти за 500-600 грн за добу.

Не варто обходити увагою і місто Тернопіль. Тут можна прогулятися вздовж величезного штучного озера практично в центрі міста, по парку Тараса Шевченка та гідропарку "Топільче", відвідати Тернопільський замок, чи просто прогулятися центральними вуличками і завітати до місцевих кафе.

І, звісно, Івано-Франківськ. Зазвичай у місті багато туристів, так як саме з цього міста багато людей відправляються у гори. Ви також можете поєднати міський відпочинок з поїздкою на день у Яремче або Татарів. У самому Івано-Франківську є чудова центральна алея, великий парк Тараса Шевченка, неподалік від якого розташоване міське озеро з лебедями та качками. На місці вам запропонують різноманітні екскурсії по місту, або туристичними місцями Карпат. Ціни на готелі в Тернополі та Івано-Франківську приблизно однакові – від 500 грн за добу.

Безпека понад усе

Зважаючи на те, що туристичний сезон в Україні хоч і слабко, але відбувається, у Державному агентсві з розвитку туризму надали рекомендації, як подорожувати по країні безпечно. Адже в умовах війни збереження життя та здоров'я людей є найбільшим пріоритетом.

Отже, напередодні відпочинку у ДАРТ рекомендують:

  • Уточнити у військовій адміністрації, чи безпечно їхати в той чи інший регіон, які локації можна відвідувати, а які заборонено;
  • Дізнатися про наявність укриттів по маршруту подорожі;
  • Уточнити графік роботи об’єкту в умовах воєнного стану;
  • При плануванні туристичних мандрівок враховувати обмеження комендантської години: як правило, вона триває з 23:00 вечора до 05:00 ранку.

Що заборонено та дозволено у різних регіонах України під час відпочинку:

  • У Києві та Київській області заборонено відвідувати ліси та зелені зони поза межами житлових масивів;
  • На Черкащині можна відпочивати біля водойм, але тільки тих, які визначила військова адміністрація;
  • На Полтавщині заборонено відвідувати ліси. Дозволено купатись, але без жодних плавзасобів, якщо це не відбувається в рамках спортивних змагань;
  • На території Житомирської області дозволений збір ягід, грибів та лікарських рослин у лісах, крім певних територій. Під забороною є території, які перебувають за 20 км від лінії держкордону з Білоруссю та місцевостей, що були тимчасово окуповані;
  • На Вінниччині туристичні об’єкти працюють у звичному режимі та відповідно до своїх графіків. Водночас, заборонено відвідувати ліси;
  • На Волині заборонено відвідувати ліси, оскільки область межує з Білоруссю;
  • Водночас у Рівненській області військова адміністрація нещодавно дозволила ходити в ліси і збирати ягоди, крім деяких територій. Заборонено відвідувати ліси у шести територіальних громадах: Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської, Березівської на півночі області;
  • На Львівщині можна ходити в ліс, але заборонено відвідування лісу на транспорті. Винятками є лише випадки, коли лісовим масивом пролягає транзитний шлях або людина їде на велосипеді;
  • На Закарпатті можна ходити в ліси, крім маршрутів у прикордонних частинах Ужанського національного парку та Карпатського біосферного заповідника;
  • В Івано-Франківській області дозволено відвідувати гори й ліси. Однак на території курорту Буковель заборонено кататися у лісах на джипах, квадроциклах, баггі та мотоциклах;
  • На Тернопільщині туристичні об’єкти працюють у звичному режимі. Також можна відвідувати ліси, але заборонено розпалювати багаття;
  • У Хмельницькій області туристичні об’єкти працюють у звичному режимі. У ліси можна ходити, але не розводити багаття;
  • У Чернівецькій області туристичні об’єкти працюють, ліси можна відвідувати.

Також нагадуємо, що у разі повітряної тривоги, у якому місті ви б не перебували, не нехтуйте небезпекою та пройдіть у безпечне місце. Відпочивати усім необхідно, але, на жаль, спрогнозувати, куди саме вдарить російська ракета, неможливо. Тому відпочивайте з відповідальністю.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів