RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Свято наближається: коли Україна отримає "закрите небо"

Олег Катков про посилення ППО України та ракетний потенціал Росії

Олег Катков про посилення ППО України та ракетний потенціал Росії Фото: US Defense

У розпал Саміту G20 росія здійснила найбільшу ракетну атаку по Україні, під час якої, вперше з 24 лютого, була обстріляна територія країни НАТО - дві ракети впали у польському селі Пшеводов Люблінського воєводства. Сили ППО збили понад 80 ворожих ракет і безпілотників. Однак було зафіксовано близько 15 ударів по об'єктах критичної інфраструктури та житлових будинках по Україні.

Як довго ворог готувався до цієї атаки? З чим пов'язані ці злочинні обстріли? Чи мають ракетні удари військовий сенс? Чим обстрілюють нас та який запас ракет мають окупанти? Своєю думкою в етері Апостроф TV поділився експерт з озброєнь, головний редактор Defense Еxpress ОЛЕГ КАТКОВ.

Підготовка до удару була доволі довгою - це очевидно. І командування Повітряних сил попереджало, що ворог накопичує крилаті ракети повітряного базування. Тобто мова йде про ракети Х-101 та Х-555, які ворог активно використовує для ударів по містах. І ворог накопичував їх дуже довго, близько місяця, щоб здійснити цю повномасштабну атаку, яка перевантажує наші засоби ППО. Попри те, що збивається велика кількість ракет, одиничні ракети все ж таки проривають протиповітряну оборону України. Треба розуміти, що жодна ППО не гарантує 100% знищення цілей. Умовно, якщо ворог запускає 100 ракет, 10 з них можуть прорватися. І це буде один з найвищих показників ефективності роботи ППО.

Читайте: Винна лише Росія: всі подробиці ракетного удару по Польщі

Крім того, командування Протиповітряних сил попереджало, що саме у ці дні, 15 та 16 листопада, під час проведення саміту G20, ворог буде завдавати масований удар. Маємо факт, що росія завдає виключно терористичні удари, коли б'ють по житлових будинках. Наприклад, в Києві були потрапляння в житлові будинки. Також маємо потрапляння в об'єкти критичної інфраструктури. Фактично ворог намагався повторити те саме, що відбулося 10 жовтня, більше місяця тому. І цей місяць вони використали для накопичення ракет.

Російські удари не мають військового сенсу. Вони знов обстрілюють об'єкти критичної інфраструктури і міста. Тобто рашисти не б'ють ракетами по військових об'єктах, аеродромах та штабах. Вони використовують ракети виключно з метою терору. І це єдиний шлях, який у них залишився, для того, щоб компенсувати свої поразки (на театрі бойових дій). Не розумію, навіщо було витрачати ракету для удару по п'ятиповерховому будинку, адже там немає жодного військового чи інфраструктурного об'єкту.

Росіяни чудово розуміють, що їх ракети не є високоточними. У мене складається враження, що вони просто гатять, їм без різниці, куди прилетить. І такі удари є військовим злочином, навіть Пентагон нещодавно офіційно визнав цей факт.

Слід зазначити, що наразі у росії спостерігається брак крилатих ракет "Калібр". Нещодавно Генштаб повідомляв, що у Чорному морі дислокується лише один малий ракетний корабель, який несе від 4 до 8 ракет "Калібр". Крім того, умовно кожен третій корабель-носій ракет "Калібр", що повинен перебувати у Чорному морі, зараз знаходяться не в морі, а саме: 2 фрегати, декілька "Буян-М", до 6 підводних човнів типу "Варшав'янка". Бо десь тиждень тому був відомий удар таємничими дронами в бухті Севастополя. І після цього рашисти вже уникають виводити свої кораблі з бухти.

Росіяни не наважуються запускати ракети з бухти, бо їх надійність низька, тому існує вірогідність їх падіння на місто Севастополь. А обстріли з рейду наразі є для них неможливими.

Треба зазначити, що вже скоро ми отримаємо від західних партнерів довгоочікувані системи ППО NASAMS та IRIS-T SLM. Фактично, це означатиме закрите небо. Ешелонована система ППО - це коли один комплекс прикриває інший. Якщо ми візьмемо NASAMS, IRIS-T SLM та MIM-23 Hawk, які працюють в єдиній зв'язці, то на відстані 40 км працює одна система. Ті ворожі ракети, що проривають ешелон, мають відпрацьовуватися іншими системами, наприклад, NASAMS. І на кінцевій ділянці відпрацьовують, наприклад, IRIS-T SLM. Як бачимо, подібна ешелонована система найбільш стійка до ракетних загроз. Але треба пам'ятати, що жодна ППО, навіть в країнах НАТО, не гарантує 100% знищення всіх цілей.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців